Ангелкова: Над 34 хиляди албанци на туризъм у нас

Министърът кани на среща колеги от региона
13 мар 2018 20:37, Петя Славова
27
Ангелкова: Над 34 хиляди албанци на туризъм у нас
Снимка: архив, Булфото

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с посланика на Албания в България Киряко Курета и обсъди с него възможностите за разширяване на съвместното сътрудничество в сектора, съобщиха от министерството.

През 2017 г. над 34 хил. албански туристи са посетили България, което поставя страната на 27-о място в класацията за чуждестранните ни посетители. Двамата са изтъкнали, че възможностите обаче са много по-големи, защото нашите народи и държави все още не се познават добре като история, култура и туристически потенциал. По тази причина тенденцията за увеличаване на взаимния туристопоток е факт, пише БТА .

Министър Ангелкова е акцентирала, че един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018-а са интеграцията на Западните Балкани и икономическият просперитет на страните в тази част на Европа. Това може да се постигне и с помощта на туризма, който отчита обнадеждаващи резултати в трансграничното партньорство, е станало известно от думите й.

Още по темата

Николина Ангелкова е съобщила, че Министерството на туризма е готово да инициира в най-скоро среща на министрите на туризма от региона и учредяване на международна работна група за създаване на общ Балкански маршрут. Инициативата ще бъде насочена към промотиране на държавите от полуострова на общи пазари, включително далечни, е пояснила тя.

Посланик Курета е подкрепил идеята и е заявил, че неговата страна би се присъединила към такава среща, която ще насърчи туризма и икономическите контакти, и стимул за това е дало успешното провеждане в София на срещата на ресорните министри "Туризъм и икономически растеж" в рамките на Българското европредседателство. Той е изразил също готовност да бъде създадена и двустранна смесена комисия за обмен на опит в сектора.

Министър Ангелкова е припомнила, че страната ни ще е домакин през ноември 2018 г. на втория Международен конгрес на световните цивилизации и древните маршрути съвместно със Световната организация по туризъм към ООН. Чрез посланика тя е поканила албанския министър на туризма и околната среда Бленди Клоси да се включи във форума и е изразила надежда, че двустранните контакти в отрасъла ще се развиват възходящо и с устойчиви темпове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари