Частната охрана по селата – разпад на държавността?

Гражданите вече плащат за сигурността си с данъци
13 мар 2018 08:50,
58
Частната охрана по селата – разпад на държавността?
Снимка: архив Bulphoto

Налице е възможност да се стигне до разпад на държавността. Касае се за основни принципи на правовата държава. Затова главният прокурор иска разпоредбите за частна охрана да бъдат обявени за противоконституционни. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров в един ден поискаха Конституционният съд да отмени въвеждането на частна охрана на селата. Мотивът им - така Министерският съвет и МВР абдикират от задължението си да пазят живота и имуществото на хората.

Още по темата

"Налице са множество опасности, които засягат всички български граждани. Министерски съвет е е ангажиран пряко с осигуряване на обществения ред, който се извършва от МВР. Недопустимо засягане е на правата на българските граждани. Законодателят не е предвидил ограничения, предоставят се права на частни лица, каквито закона е предвидил за служителите на МВР", каза още Арнаудова, цитирана от Bulgaria ON AIR.

"Българските граждани вече плащат за сигурността си с данъците, които се събират. Недопустимо е да отделят средства за охраняване на техния живот - това им се дължи по конституция", добави тя.

"Дори при упражняване на политически права като гласуване ще бъдат повлияни от лицата, които е избрал конкретния кмет. Как ще се обезпечи свободата на българските граждани? Това е един от примерите. Възможно е при инцидент в заведение служители на частна фирма да взимат мерки. Ще правораздават на терен", каза още говорителят на главния прокурор.

"Не считам, че с въвеждането на охрана на организирани територии ще се допринесе за дейността на МВР. Тези разпоредби се приемат за противоконституционни. Българските граждани все по-рядко се обръщат към МВР да потърсят помощ", каза още тя.

"Според нас, гражданите трябва да подават сигнали. Ако не подадат сигнал и не съдействат на МВР и прокуратурата нямаме шанс да се преборим с което и да е престъпно поведение. Оперативната информация, която кара хората да протестират, трябва да е подкрепена с доказателства, а те могат да се съберат само ако се подаде сигнал и се съдейства на раследването. Призоваваме гражданите да имат куража да кажат истината, за да се справим с престъпността като цяло", добави още Арнаудова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
lol преди 6 години
До АМИ ФАКТ Е...."ПОКАЖЕТЕ МИ ЕДИН--КОЙТО ДА Е ДОВОЛЕН ОТ ДЕЙНОСТТА НА МВР" - ***!
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
идеята е кметовете да наемат и плащат със пари на кметството.друг е въпросът как ще ме провери или ще изпълня разпореждане на охранител.
48
0
 
15
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
Тя държавата се е разпаднала отдавна... Ако имаше работеща полиция, нямаше да има нужда от частни охранителни фирми.
47
2
 
19
 
! Отговори
шматка преди 6 години
А *** Арнаудова кви сигнали да подаваме като официално държавата не разследва кражби под мин. работна заплата.Почти всички кражби по селата са под тази сума.Някой май ги е страх че частника ще се справи по добре и по този начин ще му лъсне голия з.адник
46
0
 
14
 
! Отговори
СТАРА ИСТИНА ... преди 6 години
В МОНТАНСКО СЕ ГОВОРИ ТАКА:АКО ИСКАШ ДА ЖИВЕЕШ СПОКОЙНО И БОГАТО ---СТАНИ СВИНАР ...ИЛИ ПОЛИЦАЙ!!!АЙДЕ , КОМЕНТИРАЙТЕ , СЕГА!
45
0
 
21
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Аз не съм чул от нито един приятел, познат, роднина или случаен човек, че МВР е направило нещо поне наполовина както трябва. Всеки гражданин - дори децата в детската градина знае, че МВР е система за раздаване на помощи за мързеливи мозъчни инвалиди и това е факт!Ако случайно сглупиш да им се обадиш след 10 часа се довлачват тлъстаците и се почват извинения - ама ние само констатираме, неможем къща (когато се оплачеш от братята купонджии) да намерим къде е какво остава за бягащ крадец и тн.
44
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОД фирмите са хванали селата и са взели страха на крадливото племе което обикаля там. От както имаме СОД на къщата на село не са пипали нищо и на тези около нас.
43
0
 
24
 
! Отговори
Malee преди 6 години
Обраха ми апартамента! Влезли с някво като пластелин който заема формата на ключа! Имаше отпечатъци, уж взеха 2 броя! Навън има камери наоколо, свидетели може да е имало, все пак стана посред бял ден. Викна ме следователката след 10 дни и почна: То работим, то не знаем, нагла кражба е това, жеше изписала 5 листа и прикачила 3 снимки....айдеее това е! Да не говоря с какво пренебрежение ме гледаха от мвр :(
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо пак се мъти тука :) тези СОД фирми работят в селата от години. Защо чак сега се сетиха? :)
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
плащаш данъци - получаваш ***, това ни се дължи по конституция.да се раздържави здравеопазването и образователната система също, нямам против и МВР дори.който има пари - ползва, който няма да си седи в маалата и да чака бай тошо да му дава работа
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вече плащат" ... вече? Че ние имаме СОТ на село от поне 5 години... И добре, че са те иначе ни обираха 3 пъти преди това.
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българските граждани все по-рядко се обръщат към МВР да потърсят помощ", каза още тя.""Миналата седмица всички журналисти ни убеждавахте в обраното "Всеки си търся правата и МВР за помощ".То така да ни промивате няма да стане след като е абдикирала държава да ни облъчвате, че лекарят е престъпник- на родината, а престъпника да е герой-на държава от 240!
38
0
 
19
 
! Отговори
ПАРТИИТЕ НЕ СТРУВАТ! преди 6 години
НИТО , БКП/БСП , НИТО ЦАРО, НИТО ГЕРБ...МОГАТ ДА РЕШАТ ТОЗИ ПРОБЛЕМ!ЯСНО Е ---КАТО БЯЛ ДЕН!!!!!!НИЕ НАРОДА ---САМИ ЩЕ СИ РЕШИМ ПРОБЛЕМА!!ВЕЧЕ СМЕ НА ПРАВ ПЪТ---КУПУВАМЕ СИ ОРЪЖИЕ , ИЛИ СИ ПЛАЩАМЕ НА ОХРАНИТЕЛИ!!!СТИГА , ЛИГАВЕНЕ НА ЗАКОНА И ПАРТИЙНИ ЛЪЖИ!!!МВР--НЕ СТАВА ЗА *** ЗА ЗЕЛЬЕ!
37
1
 
23
 
! Отговори
АМИ ФАКТ Е.... преди 6 години
...ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ПРЕСТЪПНОСТТА!ПОКАЖЕТЕ МИ ЕДИН--КОЙТО ДА Е ДОВОЛЕН ОТ ДЕЙНОСТТА НА МВР!!!!КОЛКО , ПРЕСТЪПНИЦИ ПО СЕЛАТА СА НЕУТРАЛИЗИРАНИ??!!КАРА СЕ ПО СТАРАТА КОМУНИСТИЧЕСКА МИЛИЦИОНЕРСКА СИСТЕМА---ПИШАТ СЕ ДОКЛАДИ И ОЧЕТИ ..А РЕЗУЛТАТИ -НИКАКВИ!!!МАЙНАТА ИМ НА ЦАЦАРОВ И ПРЕЗИДЕНТА ...!!!АЗ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ СПОКОЙНО И СИГУРНО---ЗАТОВА ЩЕ СЛУШАМ СЕБЕ СИ!!
36
0
 
20
 
! Отговори
дядо и баба преди 6 години
Ще кажеш истината в полицията, но ще ти подпалят къщата. А може и да те пребият крадците до смърт.Отиваш в болницата,но шансът ти да оживееш е 25%.
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво стана? Уж МВР топтиквата на власт заедно с топмакака Цецун, а признават, че МВР не може да се справи! Но техните охранителни фирми могат.Още една приватизация по метода - съсипи и заграби!
34
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата е за политиците да крадат ,а не за хората.След като ме обраха сложих "СОД".Всеки месец освен данъци плащам и СОД.Ако забранят частната охрана ,тогава всеки да се въоражава.
33
0
 
20
 
! Отговори
Wind преди 6 години
При положение, че МВР от както съществува, не е било реформирано, какво очаквате? От години наред както експерти, така и нормалните граждани, апелират за сериозна реформа, но никой не ги чува. Като 30 години една реформа не сте направилим е нормално хората да се обърнат към алтернативни методи, за да се чувстват спокойни! МВР отдавна не защитава хората, а се е превърнал в социално министерство, от където над 50 000 човека си получават месечните помощи.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От години си плащаме за сигурност, частни полиции, частни охранителни фирми ....
31
0
 
27
 
! Отговори
Доцент Петров преди 6 години
Че това не е държава .Тя отдавна не съществува.Българи по добре се организирайте и плащайте на частна охрана.И също спрете да плащате данъци .