Частната охрана по селата – разпад на държавността?

Гражданите вече плащат за сигурността си с данъци
13 мар 2018 08:50,
58
Частната охрана по селата – разпад на държавността?
Снимка: архив Bulphoto

Налице е възможност да се стигне до разпад на държавността. Касае се за основни принципи на правовата държава. Затова главният прокурор иска разпоредбите за частна охрана да бъдат обявени за противоконституционни. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров в един ден поискаха Конституционният съд да отмени въвеждането на частна охрана на селата. Мотивът им - така Министерският съвет и МВР абдикират от задължението си да пазят живота и имуществото на хората.

Още по темата

"Налице са множество опасности, които засягат всички български граждани. Министерски съвет е е ангажиран пряко с осигуряване на обществения ред, който се извършва от МВР. Недопустимо засягане е на правата на българските граждани. Законодателят не е предвидил ограничения, предоставят се права на частни лица, каквито закона е предвидил за служителите на МВР", каза още Арнаудова, цитирана от Bulgaria ON AIR.

"Българските граждани вече плащат за сигурността си с данъците, които се събират. Недопустимо е да отделят средства за охраняване на техния живот - това им се дължи по конституция", добави тя.

"Дори при упражняване на политически права като гласуване ще бъдат повлияни от лицата, които е избрал конкретния кмет. Как ще се обезпечи свободата на българските граждани? Това е един от примерите. Възможно е при инцидент в заведение служители на частна фирма да взимат мерки. Ще правораздават на терен", каза още говорителят на главния прокурор.

"Не считам, че с въвеждането на охрана на организирани територии ще се допринесе за дейността на МВР. Тези разпоредби се приемат за противоконституционни. Българските граждани все по-рядко се обръщат към МВР да потърсят помощ", каза още тя.

"Според нас, гражданите трябва да подават сигнали. Ако не подадат сигнал и не съдействат на МВР и прокуратурата нямаме шанс да се преборим с което и да е престъпно поведение. Оперативната информация, която кара хората да протестират, трябва да е подкрепена с доказателства, а те могат да се съберат само ако се подаде сигнал и се съдейства на раследването. Призоваваме гражданите да имат куража да кажат истината, за да се справим с престъпността като цяло", добави още Арнаудова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
35
 
! Отговори
Държавата щяла .. преди 6 години
да абдикира. Ама тя отдавна е абдикирала. МВР, за колко време идвате на адрес по сигнал "Помощ, убиват ме!" ТРИ ЧАСА. И като ги информирахме кво? Ми нищо, ще огледаме около блока, някой е понабил жена си петъчно. Пародия.
29
1
 
24
 
! Отговори
Доцент Петров преди 6 години
При третото правителство на боко тиквата се разпадна държавата тотално
28
11
 
14
 
! Отговори
x преди 6 години
Това е единствения цивилизован начин населението да бъде защитено от терора на ци ганските банди.Но румен хвърчилото не дава.Като ни беше толкова акъла да гласуваме за него, ще си теглим последствията.
27
1
 
31
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Да подават сигнали ?!?Сигналите да отлежават година-две и да се прекратяват. През това време разбойникът да направи още 20 золума. Правораздаването трябва да е веднага. Да се чупят ръце и глави на място
26
0
 
16
 
! Отговори
Изчистен рекет! преди 6 години
ЧРЕЗ държавата , изчистен рекет. 1-о пуснаха бандитите да безчиствант и след това - плащайте за охрана!
25
1
 
21
 
! Отговори
1 преди 6 години
От 30 г. полиция,съд и прокуратура са в перманентна стачка.Единственото което ги интересува са парите-заплати,после пенсии и то максималните , рушвети,далавери и мафиотлък с престъпниците.Нашата политическа класа е безкрайно разединена и не може да им опъне юздите,а и не иска.Последна надежда на хората останаха частните охранители,а те за да си получат парите си вършат съвестно работата.Това бърка "бизнеса" на любимия електорат-*** и президента е тежко загрижен по този въпрос.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата е лош стопанин, на ЕРП, на обществения ред, на сигурността, на всичко! За какво Ви е тази държава? Маркс и Енгелс са предвиждали държавата да отпадне когато комунизмът победи окончателно и безвъзвратно! Натам вървите!
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо предизборен полицай във всяко село - мутри на тон!
22
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Така се е разпаднала и втората българска държава.
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами.......... той разБойко обеща полиция в селата но то обещаването не е като изпълнявато. Какъв е извода от тая статия?????Държавата взима данъци с които НЕ осигурява охрана по селата, след това обявява за противоконституционно селата да си наемат частна охрана а ако нападател влезе в домът ти и се опита да те обере или убие ти нямаш право да се защитаваш защото той е въоръжен вероятно с отвертка или най много с нож и в <50% от случаите е от един определен етнос => ти му нарушаваш правата!
20
9
 
16
 
! Отговори
1 преди 6 години
Частната охрана по селата е естествен отговор. Във всички съвременни държави частната охрана съществува като нещо напълно нормално !!!Даже имат и частни улици. Ако влезеш там викат полиция на общи основание. По - добре частна охрана отколкото държавна !!
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблем е всяко държавно ниво на администрациятаПрокуратурата която страда от синдром недосегаемиПолицаите,без реална представа какво могатТежка административна структура Властта се разтърсва от скандали ,а президентът е сам Партиите дърпат чергите , ама то вече няма черга Сега борбата е за териториалната цялост на. България,и ако милеете за тая държава,поставете се зад президентът
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези от частната охрана само се возят със счупени джипки и нищо не правят.
17
0
 
35
 
! Отговори
А+ преди 6 години
Даваш инфо на полицая у наше село ,а той ходи и казва на престъпника кой му е казал ! Е този втори път ще дава ли инфо на полицая ?
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С една дума - мутрафоните на власт си пазят избирателите.
15
7
 
34
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
Пълни глупости! Искат да забранят частната охрана, за да продължава УНИЩОЖАВАНЕТО на населението, а тези с власт и пари да се облагодетелстват от "мътната вода". Толкова са прозрачни, предвидими, лакоми и арогантни, че се потрисам от отвращение.
14
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има масови уволнения в некомпетентото МВР. Като не вършат работа, да си почиват у тях (и без това са си почивали достатъчно на работното място).
13
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селата около Варна ползват фирми за охрана от 20 години и проблем няма.Евтино, сигурно и удобно за всички.
12
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една Държава е такава, каквото е населението в нея.Да обвинявате Държавата значи да вините себе си.*** народ = слаба Държава - много стара мъдрост.
11
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В испания съществува доста голяма децентрализация в данъците и това оставя голяма част от тях по места, и всяка община си назначава толкова полиция, колкото може да си позволи, в моята има 10-тина с 3 чисто нови коли(SUV) , а в съседната карат пежо 307 и едно 10- годишно "Пикасо"...Тези полицаи слагат глоби и парите отиват в кметството.