След зимата: Сигнали за дупки, дупки и пак дупки

В HelpBook хора алармират за паднали дървета, изгнили катерушки...
13 мар 2018 16:15, Анисия Иванова
22
След зимата: Сигнали за дупки, дупки и пак дупки
Снимки: HelpBook; Колаж: Dnes.bg

През изминалата седмица уличните дупки бяха най-честия проблем, за който гражданите сигнализираха до институциите и до нас чрез платформата HelpBook.info.

Започваме със сигнал за републикански път II-11, който, по думите на сигнализиращия, не е ремонтиран от 2012 г., а единствено са правени некачествени "кръпки" и текущото състояние на пътя до Козлодуй е плачевно. Гражданинът споделя, че не знае кого да вини за положението и завършва с предположението, че "за толкова години или кметовете (които се смениха) не са напускали Козлодуй, за да видят в какво състояние е, или никой от държавните служители не е стъпвал в гр. Козлодуй."

Продължаваме със сигнал, от който научаваме, че положението на ул. "Източна тангента" е станало потресаващо, както го определя самият сигнализиращ. Гражданинът продължава с апел за спешни мерки за ремонтирането на пътя, на който в момента имало постоянни предпоставки за ПТП-та.

"Трябва ли още някой да загине, за да се вземат мерки? Така ли изглежда столица на Европейска държава? Това е път с висока натовареност, който изглежда все едно е след бомбардировка!", допълва гражданинът към сигнала си, който вероятно, за да му се обърне нужното внимание е адресиран към Агенция "Пътна инфраструктура", вместо до стопанина на пътя Столична община.

Стигаме до полите на Витоша със сигнал за много дупки на бистришката ул. "Младен Ангелов", лошото състояние на която е запечатано на видео.

Разходката ни продължава към ул. "Стар лозенски път", където се пресича с ул. "Люлин планина", на което място преди месец работници са срязали новия асфалт на две места, след което са ги заровили, но пръста се е отмила и сега са останали дупките на пътя.

Следващото място в столицата, на което са се отворили много дупки е бул. "Климент Охридски" (около номер 107), преди отбивката за надлеза към Ринг Мол. Гражданинът описва, че в пиковите часове дупките причиняват допълнително задръстване и опасност от ПТП, поради навлизане в насрещното движение на автомобилите, които се опитват да избегнат огромните ями. "По булеварда се движи и градски транспорт, което още повече повишава обществената полза от ремонта на пътната настилка.", завършва гражданинът.

Друг сигнал ни отвежда на ул. "Самоковско шосе", в частта му между Околовръстен път и с. Панчарево. По думите на сигнализиращия, "в последните седмици са се образували опасно дълбоки дупки, които не само водят до пукане на гуми, но могат и сериозно да застрашат останалите участници."

Освен за дупки, неподдържани улици и пътища, получихме и сигнали за неработещо улично осветление в Ямбол, както и за неработещи соларни лампи в парка зад Културен дом "Красно село".

Гражданин алармира и за липса на пешеходен тротоар по натоварена улица и описва проблема така: "от спирката № 0225 в Дружба 2, стигането пеша до Т-образното кръстовище с ул. "Димитър Пешев" и бул. "Проф. Цветан Лазаров" и след това по продължението на ул. "Димитър Пешев" е опасно и мръсно. Моля, да се вземат мерки за изграждане на тротоар от двете страни на ул. "Димитър Пешев". При валежна обстановка локвите стават големи и неизбежни, а ул. "Димитър Пешев" е натоварена и минават много автобуси на градския транспорт." И въпреки проблема, дамата пожелава: "Позитивно настроение и усмивки :)"

От друг сигнал, постъпил в HelpBook, разбираме, че в центъра на София, точно срещу адрес ул. "Бачо Киро 57", има парцел, който е като бунище. "Бездомни хора ходят по голяма и малка нужда, наркозависими си приготвят веществата и се бодат, случайни хора си хвърлят боклуците и е тоалетна за всички кучета в квартала. Миналата година съседи са подали оплаквания и резултатът беше да отсекат дивите орехи (високи колкото 3-я етаж на отсрещната сграда), които дори не изнесоха, а оставиха там. С мерките, които предприеха собствениците, не промениха нищо, напротив. Според мнението ни е необходимо, след като мястото се изрине от мизерията, да бъде заградено и да няма достъп от външни лица. В съседство има и частна детска градина. Освен че гледката е грозна се опасяваме от тръгването на зарази.", приключва описанието на проблема гражданинът.

И понеже вече времето позволява да се качим на велосипедите си и да се порадваме на наближаващата пролет, е добре да се обърне внимание на проблеми като този в Ловен парк, където има много паднали дървета, които запречват алеите. "Искаме да сме зелена столица, да насърчаваме хората да ползват колела вместо колите си.... Но когато се опиташ да минеш с колело през ловния парк се натъкваш на вопиюща безхаберност. Миналата година с колеги подадохме сигнал за същото и на отговорните лица им отне няколко месеца, за да реагират. Силно се надяваме този път да е различно!", казва авторът на сигнала.

Хубавото време се свързва и с игри на открито, стига катерушките да не са като тази, за която изпращачът на сигнала разказва, че "е на поне 40 години с ръждясали и изгнили опори и не стъпваща стабилно на земята. Децата се втурват не виждайки това и могат да паднат заедно с нея още при докосването".

Ще завършим обзора със стар проблем в столицата, които се среща ежедневно на много горещи точки, като една от тях е бул. "Цариградско шосе", в участъка му над четвърти километър, в посока Орлов мост. "Ежедневно бус лентата на Цариградско шосе се ползва от коли", пише гражданинът и допълва, че "Това е резултат от липсата на контрол."

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook!

Платформата ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари, нали асфалт не се яде. Заминавайте при Нинова да ви даде нещо за ядене и пиене.
16
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 6 години
Овце....заспали
15
1
 
4
 
! Отговори
бг преди 6 години
Щом в столицата е така...представете си в Плевенско какво е...тук зима имаше 10 дена а е като след 2 поредни тежки зими.Когато бях малък зимата беше....зима, от ноември до средата на март сняг...ама сняг и студ и пътищата ок...а сега 20 - 30 см. сняг...10 дена до минус 15 гр. и кратери,няма маркировка, знаците са по земята и т.н. защо ли??? Защото от когато бях малък...в тези пътища не е вложена и 1 СТОТИНКА...добре че е имало комунисти...иначе и асвалт нямаше да има...плащайте данъци и винетки.
14
1
 
7
 
! Отговори
”Ями,ямиииии,” преди 6 години
България вече е превърната в една бездънна яма. За всички паднали в нея,спадение НЯМА.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай Герги:Байо, това са цитати от сигналите, а не писания от редактор :)
12
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 6 години
К'ви дупки ве?!?!?! Това са ЯМИ ЯМИ ЯМИ!
11
3
 
4
 
! Отговори
Бабината преди 6 години
Баба каза ( всъщност и Боко ще каже същото) на всеки автомобил има монтиран волан. Използвайте го най-рационално за заобикаляне на дупките, и не се оплаквайте от лошите пътища.
10
4
 
7
 
! Отговори
Каспичанския шериф преди 6 години
До турчинОплачете се на арменския поп, в случай, ако не сте го заклали по време на Арменския геноцид.
9
5
 
5
 
! Отговори
Бай Герги преди 6 години
Много често използвате думата "потресаващо" в сигналите си. Явно всички сте много потресени от нещо. Аз пък съм потресен от изключително ниската ви култура и пълната липса на грамотност. Ето няколко примера:"след като мястото се изрине от мизерията, да бъде заградено и да няма достъп от външни лица.""се опасяваме от тръгването на зарази.""работници са срязали новия асфалт на две места, след което са ги заровили, но пръста се е отмила"Дупките на пътя се оправят, но липсата на интелект не.
8
4
 
12
 
! Отговори
турчин преди 6 години
Това не е нищо. Елате в Исперих и да видите какво е разбита инфраструктура. Пътят Исперих Каолиново е като след война. На кого да се оплачат хората. Тези хора са забравени от 40 год. не ремонтиран нищо в района.
7
4
 
13
 
! Отговори
Съседа преди 6 години
Винетки, данъци, застраховки и куп други бумащини за които сме задължени да плащаме, и тези пари отиват за разкриване на нови службички, като се започне от високо ниво Министерски съвет до най-малката община в България. Тези служби са си законни бардаци под крилото на управляващите. А ние ще си плащаме и ще си караме по пътищата от бай Тошо които държавата не може поне да ги поддържа.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Овча Купел си строших Волвото дето е "вечно".
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТИГА САМО ГЛЕДАЙТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ, ТЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМАТ И ПРАВА! !!!! ПРАВО НА СВОБОДНО И НОРМАЛНО НЕ С РИСК НА ЖИВОТА ПРИДВИЖВАНЕ! !!! НАЛИ ТОВА ЕЕВРОПЕЙСКА ЦЕННОСТ А И НИЕ СМЕ В ЕВРОСЪЮЗА, ИЛИ И ТОВА Е КАТО ВСИЧКАТА ОСТАНАЛАЛА ЕВРОДЕМАГОГИЯ
4
2
 
14
 
! Отговори
Ааааааа! преди 6 години
ВСЯКА ДУПКА Е АДМИНИСТРАТИВНО НАРУШЕНИЕ И ПРЕДПОСТАВКА ЗА ПТП, И ВЪПРЕКИ ТВЪРДЕНИЯТА ,ЧЕ ЗАКОНА ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА НАВСЯКЪДЕ , ПОЛИЦИЯТА НЕ ВИЖДА ДУПКИТЕ КРАТЕРИ И НЕ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНИ ГЛОБИ ЗА РИСКОВАТА СИТУАЦИЯ НА ПЪТНОТО ПЛАТНО, А ЩЕ ГЛЕДА ДАЛИ СА ЗАТЕГНАТИ ДО ЗАДУШАВАНЕ КОЛАНИТЕ НА ПРЕВОЗВАНИТЕ ПЪТНИЦИ С ПОСИНЕНИ ГЛАВИ И ТЕЛА ОТ УДАРИТЕ КЛАТЕНЕТО И РАЗТРИСАНЕТО НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО ПОДУПКИТЕ НА ПЪТИЩАТА .
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1:Не баш. При арменския потъват без резултат. В хелпбук се виждат и отиват при институциите, които имат интерес да не оставят сигнала да потъне, щото в хелпбук после се вижда резултата от работата им.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общинарите преброиха ли паветата по бул. фандъков излиза ли им бройката, че лошите хора току виж пак ги извадили.
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платформата "helpbook" е като арменски поп онлайн...