Войната срещу джигитите: И с лазерни лъчи КАТ ще ги лови!

Евтини трикове като фолио върху номерата не минават пред новите устройства
73
Войната срещу джигитите: И с лазерни лъчи КАТ ще ги лови!
Снимка: Reuters

Супер камерите на КАТ вече ловят джигити по пътищата на страната. Те са снабдени с лазер, невидими са за радарите и евтините трикове като фолио върху номерата са безсилни пред тях.

Едно от новите устройства бе демонстрирано вчера от пътните полицаи в Шумен. Те са общо 28 на брой, бяха купени от КАТ миналата година, а досега полицаите се обучаваха на тях.

Супер камерата е със софтуер, който при заснемане на нарушението автоматично разпознава номера и изготвя справка кой е собственикът на автомобила, пише "Труд".

Още по темата

Основната разлика със старите камери е в принципа на действие. Новата работи с лазерни лъчи, по които се изчислява автоматично разстоянието и скоростта, а при старите системи има радиовълни с широк спектър на засичане.

От КАТ обясниха, че шофьорите трябва да знаят, че новите камери не се разпознават от антирадар или радардетектор, защото те отчитат наличие на радиовълни, а не на лазерни лъчи. Джигитите няма да ги спаси и фолио върху регистрационните табели или други евтини трикове.

Освен това, колкото и да е натоварен трафикът по шосето, всички нарушители се засичат един по един, стига да се виждат номерата им. Ако се движат успоредно, лъчите ги хващат наведнъж и в 4-те ленти в двете посоки.

Камерата прави 400 замервания в секунда. В нея има сим-карта и веднага след улавяне на нарушителя информацията за него се изпраща до сървър в КАТ-Шумен. Иначе с другите си камери за скорост – и стационарни, и мобилни, катаджиите събират информацията като я преточват на флашки.

Камерата работи еднакво добре и денем, и нощем, като по тъмно е с инфрачервени лъчи. Захранва се с батерия, която издържа по една смяна от 8 часа. Тежи към 40 кг и е лесно преносима в куфар. Целият състав на пътната полиция в Шумен е обучен да снима с нея, отделно фирмата производител също е дала инструкции. Засега устройството е само едно за шуменската дирекция.


 


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
19
 
! Отговори
Отегчен преди 8 месеца
А бяха хубави времена началота на 90те караха издухани жигули ,на мутрите с коли по 300 коня мирно седяха и бой ядоха някога,сега те спират пъчат се ,кво прайм сега ,почерпка нещо??
56
0
 
22
 
! Отговори
1984 преди 8 месеца
Що не питате управляващите какво мислят по въпроса кога в БГ джигитите и тем подобни ще бъдат изправени пред невъзможноста да не плащат глобите. Щото глоби и сега има ама колко е събираемоста а?
55
2
 
30
 
! Отговори
Мен преди 8 месеца
Лоши пътища, купени свидетелства,стари коли...Това са най-острите проблеми. Другото е...пълнене на бюджета.Всъщност,дано да е той,че до скоро не можеше да си платиш глобата по банка.Кой знае,къде отиваха парите ни?
54
5
 
28
 
! Отговори
Противник преди 8 месеца
Бял ден да не видят тези боклуци ,натикаха народа в миши дупки ,увеличиха глобите ,само камери радари то стана да караш колело вече,евала на пистовите мотори ,на тумбаците помахват за чао !
53
0
 
34
 
! Отговори
FF преди 8 месеца
Докато се продават шофьорски книжки и ултра звук да сложите все тая
52
6
 
26
 
! Отговори
Koly kucia преди 8 месеца
Дано да се счупи.Само ни стресират и капани.
Обучете 10 полицая да стрелят със снайпер .Да застанат на всясо възвишение по един и който се движи не ок според тях и бум в десятката .няма джигит няма нарушение...а забравих няма и мангизи за хазната...
51
7
 
22
 
! Отговори
AD.OLF преди 8 месеца
Чета, чета,чета и правя асоциация с филма ,Пътят към София,ами време е ,докато не са ни затрили като нация гробарите от Гроб!!!!!
50
4
 
30
 
! Отговори
Фгххййнцц преди 8 месеца
Затова щапаловате номера с 3 сантиметеа КАЛ. И АКО СЛУЧАЙНО ви глобят на 3 години веднъж си плащате акта за мръсен номер 50 кинта И НЯМА ПРОБЛЕМИ ДА ВИ ВЗИМАТ ВСЕКИ МЕСЕЦ ПО 200 КИНТА ЧЕ ПРИ ОГРАНИЧЕНИЕ 50 ВИЕ СТЕ МИНАЛИ С 72
49
5
 
44
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 месеца
А, "лазерните" дупки по пътищата кога ще ги оправите ?!?
48
3
 
21
 
! Отговори
Учен преди 8 месеца
Колкото до лекотата на заглушаване, всеки с интерес по темата знае, че практически е невъзможно без сериозни нарушения на закона за далекосъобщенията и радио операторите да се създаде качествен заглушител на гигахерцовия обхват, който освен това да лъже радарите. В нета има много предложения, но всичките работят прекалено бавно и се дънят на реални тестове. Решението е едно. Забранете както в Гърция радар детекторите. На пътя ще останат само тези хитреци, които имат достатъчно качествено скрити.
47
1
 
28
 
! Отговори
Учен преди 8 месеца
Доста избирателно се изтриват коментари по темата, ама СЕМ ще си свърши работата.
Лазерен радар не може да отчита едновременно няколко ППС, освен ако няма няколко излъчвателя. От вида на внесения уред със сигурност може да се твърди, че той ще отчита само по едно. Отделно, за да се постигне измерване с лазерен радар е необходимо твърде прецизно насочване. Не случайно страните в които е разпространена употребата на подобни радари ги употребяват единствено портативно. Необходим е човешки фактор.
46
0
 
32
 
! Отговори
ЛАзерите са вредни преди 8 месеца
ИЗпробвани от нас лазерни далекомери в Армията показаха тежки увреждания на атмосферния въздух и на облъчените жертви вкл сърни ../1982 - 1983
Облъчванията от новите нагло вредни терористични камери с лазери са нелечими..
45
0
 
33
 
! Отговори
Шмайзера преди 8 месеца
То да има вас кой да излови и затвори в лудницата! Все за джигити и глоби разправят. Защо не говорите за инфраструктура, ами плашите гаргите, с оня, дето вее! Камери са купени, за да "узаконяват" глобите, наложени най- вече на всички отрудени хора. Че то по- големи джигити от другарската и "любима" на народа клика, наречена със звучното име ГЕРБ, има ли? И полицаите все пак трябва да покрият разликата, дадена им от Тиквата за увеличение на заплатите-
естествено, че с глоби
44
1
 
28
 
! Отговори
АМАН от престъпници преди 8 месеца
поени с озверяващо зомбиращи спец препарати служители на МВР и КАТ се ползват за жесток терор срещу народа на БЪлгария..Цел Ликвидация.
Турско говорящите терористи ограбват хиляди милиони чрез подставени лица в София/в нагло престъпни министерства и ведомства..Ограбените милиарди се перат през нагло корупционни обекти по оперативни програми.на практика с ограбени през София милиарди се финансират терористи в Европа и АЗИЯ>
43
0
 
38
 
! Отговори
стига преди 8 месеца
Защо ли хората остават с впечатление ,че КАТ се е превърнало в лично феодално владение на Борисов и Цветанов чрез подчинените си с единствената цел да източват държавата и да изнудват шофьорите!
42
2
 
26
 
! Отговори
ПОлзват наркотици преди 8 месеца
След зомбиране и обсебване с новата нагло терористична НЕЗАКОННА техника инсталирана от нагло корумпирани престъпници с ограбени хиляди милиони евра от народа всички водачи са тежко трайно нелечимо повредени.повредени са и пътниците купето..
Искаме арести и затвор за виновните длъжностни лица..
Масовите убиици позлва наркотици и обемно проникващо обсебване за да прокарват все по нагло престъпни НЕзаконни наредби през парламента .ВИжте обсебения с наркотици Алекси Стратиев от МВР КАТ>/
41
2
 
35
 
! Отговори
джигит преди 8 месеца
Бас държа, че ВСИЧКИТЕ политкомисари с лазери превишават скоростите като всичките нас, но се правят на по хрисими от папата!
40
1
 
25
 
! Отговори
АМАН от МВР teror преди 8 месеца
турско говоращите терористи готвещи кървави погроми в Турция,Фрранция,германия САЩ и..са обемно проникващо обсебени от жестоки врагове през черни паразити микрочипове и нано скенери.. ПОлзват нагло престъпна техника инсталирана от МВР в лични и служебни документи и на талони на автомобили..следят милиони цели едновременно поименно.тренират обстановки вкл с масови убииства чрез дирижирани пътни катастрофи вкл врязвания в тълпите../вижте париж,лондон..
39
2
 
28
 
! Отговори
Миро А. преди 8 месеца
***...лазерни лъчи,софтуер,флашки-то все едно по пътищата се управляват бегачки като "Хилядолетния сокол". Все пак ще се изнамери метод за прецакването на тези камери. А след някоя и друга година няма да се учудя,ако и сателитите в Космоса влязат в отбора на катаджиите.
38
2
 
29
 
! Отговори
МВР нарушава ЗАКОНА преди 8 месеца
ДА СЕ СПАЗВА ВЪРХОВЕНството на ЗАКОНА>
ОСНовния ЗАКОН ЗАБРАНЯВА изрично..
Всякакви нагло престъпни проекто наредби вкл обезпечаващи милиони за ограбване от нар5ода са НЕЗАКОННИ АКО ПРотиворечат на ОСновния ЗАКОН.Зомбирани следене с микро и нано скенери полицаи с е ползват за трайно увреждане на климата с включени фарове денем и с нагло вредни холограмни оръжия