Любители плащат ?100, за да влязат в Чинията на Бузлуджа

Отварят монумента за посещение срещу заплащане
14 мар 2018 07:20, Анисия Иванова
21
Любители плащат ?100, за да влязат в Чинията на Бузлуджа
Снимка: Булфото

В напреднал стадий е работата по вариант за обезопасяване на част от монумента на връх Бузлуджа и последващо допускане на туристи във вътрешността. Това съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Според експертите обезопасяването на периметъра няма да струва много скъпо, а допускането на външни лица срещу заплащане ще пресече досегашните нерегламентирани и опасни за живота и здравето влизания в саморазрушаващата се от близо три десетилетия стоманобетонна "черупка“.

Влизането в комплекса е забранено от години, от няколко месеца обектът е охраняван от служители на РУ "Полиция“ – Казанлък, но въпреки това не минава седмица без сигнал за "пробив“, припомня "Монитор".

Последните данни сочат, че няколко души, основно планинари от Велико Търново усилено се саморекламират в социалните мрежи като водачи, знаещи "тайни входове“ в Чинията. По около 100 евро заплащат любителите на екстремните преживявания, за да попаднат в коридорите на мегапаметника и да си тръгнат, като отнасят в раниците си парченца от мозайките.

В началото на т.г. бузлуджанският монумент попадна сред 12-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа в класация, изготвена от  неправителствената организация "Европа Ностра" и Института на Европейската инвестиционна банка.

Очаква се през следващите няколко дни да стане ясно дали паметникът е сред получилите одобрение за бъдещо промотиране и подпомагане при търсене на средства за спасяването му.

Сред номинираните от  "Европа Ностра" са Историческите центрове на Виена и албанският град Агирокастро; късновизантийските  църкви във Воскопоя и Виткуки /Албания/; въглепреработващо предприятие в Белгия; стара въжена линия и манастири в Грузия; казино в Констанца /Румъния/ ;стара фабрика за лед в Англия и др. привлекателни за туристите обекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
3
 
! Отговори
стига преди 6 години
Какво ли не направиха комунистите за да осквернят връх Хаджи Димитър.
16
6
 
8
 
! Отговори
Тишо преди 6 години
До МишоНа мен за тая цел ми е любима статуята на димитров, на язовир Копринка. Винаги когато минавам от там, пускам по една вода на него. Социалистите направих от България един кeнeф, затова социалистическото наследство трябва да се ползва по предназначение!
15
7
 
5
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
До Пол УидиотМинали ден си изнамерих кутия снимки, които съм правил във Видин в средата на 80-те. Дай адрес да ти пратя малко от тях, на центъра на града, панелните комплекси имам и от химическия комбинат. След като ги разгледаш, ела пак тук и напиши кога точно е започнала разрухата. Да ти припомня, България беше развалина много преди да се срине окончателно през '89. Стига сте лъгали децата и сте ги демотивирали да вървят по единствения път, който може да измъкне България от блатото!
14
8
 
12
 
! Отговори
Пол Уидиот преди 6 години
Паметника не е символ на разрухата, а символ на величието на соца. Разрухата ни налази точно с идването на ,,демокрацията'' и за четвърт век вече е на път да разруши цялата държава.
13
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Символ на соц-разрухата и провала на една безсмислена идеология.
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
паметник на прахосани пари от народа.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Било опасно за живота влизането, ама ако ти скъсат билетче на входа всичко е ок и си безсмъртен?!?
10
10
 
4
 
! Отговори
месара преди 6 години
и кой включи това нещо, в списък с паметници, в Румъния има ли паметник на комунизма, в Полша, в Чехия или Унгария дали има?
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - Т ашак ли си правите входа на Акропола в Атина е 14 евро където цял ден можеш да гледаш сгради на повече от 2000 години а за това парче бетон от миналия век 100 евр...Да-а, ама къде другаде по света ще може да се види толкова ocpaн и опикан артефакт!И после си приказвайте, че другарите социалисти не са родени за бизнесмени-капиталисти!
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т ашак ли си правите входа на Акропола в Атина е 14 евро където цял ден можеш да гледаш сгради на повече от 2000 години а за това парче бетон от миналия век 100 евро това е някаква шега или другарите пак се опитват да правят бизнес ама това не им е силата не могат само да лапат
7
21
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
През 2006 се връщах от морето и си викам я да се метна до Бузлуджа да видя чинията отблизо. Качих се с колата, горе никой, разкъртена желязна врата на централното стълбище и влязох. С какъв кеф се uзпukax на средата на тоя полусрутил се keнeф няма да разправям. Призовавам всеки истински българин да отиде там и да се изходи(по малка или голяма) за да и затвърдим статута на най-големия keнeф в света. По този начин ще почетем достойно делото на Партията.
6
0
 
14
 
! Отговори
Възраждане преди 6 години
Отново изгрява червената зора на Бузлуджа.
5
2
 
5
 
! Отговори
Принципно преди 6 години
Ако 100 евра е влизането,колко ли ще струва ИЗЛИЗАНЕТО . . . . . . ??!!!
4
10
 
17
 
! Отговори
Съвременник преди 6 години
Безмислен паметник за който ни събираха неколкократно по пет лева ,,задължително дарение" и лепяха марка в профсъюзната книжка. Бсп си го искаха,пък после не си го искаха,пък после пак и сега ..........как са точно нещата ?????? Ами той няма никаква функция ,освен като туристическа атракция и паметник на един провалил се 45 годишен експеримент.
3
2
 
7
 
! Отговори
do 2 преди 6 години
100 лева ама в банкноти от преди 1989-та
2
12
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Има някаква грешка... - става дума за 100 рубли...
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PAMETNIK NA DARGAVATA,KOITO DEMOKRATITE GO RUSHAT.