МВР иска още 4 млн. за камери на пътя, парите – от глоби

30% повече са загиналите пешеходци за 2017 година
14 мар 2018 09:30, Анисия Иванова
73
МВР иска още 4 млн. за камери на пътя, парите – от глоби
Архив: Булфото

МВР иска да му се отпуснат още 4 млн. лв., с които да купи нови камери за регистриране на пътните нарушения. Това става ясно от предложения, внесени за разглеждане в държавната комисия по безопасността на движението по пътищата. Сумата ще дойде от пари, които се събират от глоби, наложени за нарушения на правилата за движение.

Около 2.4 млн. лв. ще струват 20 нови стационарни камери, става ясно от предложението. Всяка от тях е на цена 120 хил. лв. Отделно от това МВР иска и над 1.8 млн. лв. за 28 преносими камери с единична стойност 65 хил. лв. Миналата година КАТ получи 28 модерни камери.

Още по темата

В понеделник шуменската полиция направи демонстрация на новата си камера. Тя може да снима автомобилите от около 600 метра и автоматично издава фиш без човешка намеса. Техниката може да работи и през нощта и да следи по три автомобила едновременно. Новите камери не могат да бъдат уловени от антирадарите, използвани от шофьорите, твърдят от МВР.

"Това устройство може да засича нарушения на скоростните режими в няколко ленти и в няколко посоки. Измерената скорост е безупречна, тъй като се извършва с лазерен прибор. В устройството има инсталиран софтуер за разпознаване на регистрационните номера. Т.е. при заснемане автоматично се разпознава номерът на автомобила, като впоследствие автоматично се изготвя и справката за собственост", обясни инспекторът в КАТ-Шумен Веселин Георгиев пред БНР. В края на миналия месец новата си камера показа и полицията в Хасково.

Миналия петък вътрешният министър Валентин Радев намекна, че на пътя ще се върнат устройствата, които снимаха от движещи си коли. "Не ме карайте да казвам какви нови мерки ще има, но ще има камери, които ще се движат по пътищата", заяви той в парламента.

Не е ясно доколко новите уреди ще помогнат за намаляване броя на произшествията. И в момента пътната полиция снима и издава фишове, но резултатите не са особено обнадеждаващи. Нарушителите обикновено се измъкват от санкции, защото полицията има проблеми с обработката на фотоматериала, както и с връчването на фишовете за глобите. Дори когато бъдат връчени, голяма част от глобите не се плащат, защото куца процесът по събирането им, пише "Сега".

Броят на жертвите при катастрофи през миналата година е намалял минимално, сочат данните на държавната комисия. През 2017 г. по пътищата са загинали 682 души. Година по-рано броят на жертвите е бил 708.

За сметка на това се регистрира скок в броя на загиналите пешеходци. През миналата година у нас са загинали 157 пешеходци, съобщи bTV. Година по-рано жетвите са били 118. В София са регистрирани само 2-ма загинали, което е учудващо на фона на броя на хората и автомобилите в столицата. Има намаление и в броя на пострадалите пешеходци. През 2016 г. в столицата са ударени 439 души, а през изминалата година пострадалите са 419.

Основните причини за катастрофите си остават несъобразена и превишена скорост, неправилни маневри, отнемане на предимство, неправилно изпреварване и употреба на алкохол или друго упойващо вещество. Най-често нарушенията се правят от шофьорите - в над 95% от случаите. Нарушения на пешеходци са регистрирани при под 2% от катастрофите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
Хер Флик от ГЕСТАПО преди 6 години
Споко. В най-скоро време антирадарите ще започнат да ги засичат. Въпрос на време е.
65
1
 
1
 
! Отговори
Директен преди 6 години
Сигурно ше са пародия на киборги от факлутета със по два гегабайта рам памет като анонимния умник и нема да има ептен останал българин в бг
64
1
 
1
 
! Отговори
Директен преди 6 години
Що то и в българия изчезва средно богатото общество и има само бедни малко много богати,така и с техниката гледат да ни манипулират наистина е нарушаване на човешките права да те снимат без да знаеш.След 30 години кой ли ше ни управлява ми е интерестно
63
1
 
1
 
! Отговори
Директен преди 6 години
До-Анонимен 51 Не разбра ли че със толкова много изгладнели полицай на пътя законите са направени и така продължават да ни учат да бързаме за да згафиме -за да ни глобаТ.Като куче което го ни котка ни пришпорват-така ни учат на всяакаде е така системата са прави тиси виновен,като мисленето на докторите за тях всички хора са болни-разликата е само че българина е беден и не може да си плати глобата а го цицат постоянно,разбрали анонимен умник
62
3
 
0
 
! Отговори
1 преди 6 години
Мисленето на българина е :" Защо, не ги хващат и съдят с цялата строгост на закона!", но само мене да не ме хващат!
61
5
 
0
 
! Отговори
Арести за КАТ преди 6 години
От сателити или от високо може да видите десетки хиляди обсебени от нагло престъпна техника на МВР водачи на МПС.Обсебените се командват дистанционно с цел масови убииства по пътiщата..виждаме ги да карат след облъчване с камера с ПСИ АКТИВАТОРИ с точно посочена скорост до 100 км над допустимата за пътя.. МНого страшни са групи от обсебени каращи с висока скорост по тесни пътища в планините на дистанция от 5 до 2 метра един от друг..Ползват лични документи и талони на автомобили за зомби конт
60
3
 
5
 
! Отговори
Знак камера! преди 6 години
След като забраниха предупредителните табели за камери загинаха няколко полицая блъснати на пътя.
59
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
До КоджабашевПо-скоро, днешните хора трябва да преразгледат мисленото си и най-вече, това че не са безсмъртни!
58
5
 
2
 
! Отговори
ЗАТВОР ЗА МВР УБИИЦИ преди 6 години
ВЪПреки ЗАБРАНАТА НА ОСНОВНИЯ ЗАКОН тези НАГЛИ ПРестъпници ограбиха хиляди милиони живи лева и евра от народа и инсталираха нагло престъпна НЕЗАКОННА Техника в училища,градини и ясли.Увредени са трайно нелечимо всички дец а и учители..Педофили зад океана провеждат мръсни кеперименти срещу децата на БЪлгария.ДОказани престъпници от КАТ Ползват все по мощна античовешка техника позволяваща обсебване и дистанционно манипулиране с цел снимане на нарушения и последвали зверски разоряващи глоби.
57
1
 
12
 
! Отговори
Уелкъм тъ хоме бро преди 6 години
Та ако сложат камера в храстите на един пуст път край околовръстното на малък град от селски тип където има знак 50 до изхода на одавна закрито ТКЗС.То за една седмица целия град ще остане без книжки и всеки шофьор от градчето ще дължи средно по 500 лв . на хазната.....
56
4
 
1
 
! Отговори
ЗАтвор за МВР убиici преди 6 години
Частите за борба с терора срещу нагли престъпници командващи МВР..Както писмено публикуваха терористите и масовите убиици освен тежко вредни скенери и камери увреждащи от дистанция милиони жертви дневно вече са инсталирали и лазерни оръжия за трайно нелечимо увреждане на милиони/400 пъти в секунда стреля срещу мирното население.Арести и затвор до 100 000 години за виновните лица предлагат миролюбиво от горе.Нарушават Основния закон вкл чл32,чл28 и чл29..НАглите терористи от МВР още са на свобод
55
1
 
3
 
! Отговори
По-по-най преди 6 години
Тари-КАТ-и...
54
3
 
11
 
! Отговори
Коджабашев преди 6 години
Трябва да преразгледат закона за движение по пътищата.Ограниченията и правилата в България са правени за коли произведени 1950г....А това да те снимат без да знаеш е нарушаване на правата на човека!
53
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Стар софиянецВ МВР се прави това, което им се нареди, а обират всички негативи! Колко човека от коментиращите ще откажат да изпълнят заповед на началниците си?
52
1
 
10
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Шофьор съм от 1985 година. До 1989-та шофьорите внимаваха и спазваха правилата и нарушенията бяха малко. След 1989-та година хората спряха да използват колите си, защото по пътищата на България се развилняха борците или мутрите, както сега ги наричаме. КАТ се покри, както и цялото МВР. Около 1999-та година хората пак започнаха да шофират, но копираха начина на шофиране на мутрите, а КАТ все така нищо не правеше и това продължава 28 години - неработещ КАТ, а без контрол никъде по света не спазват
51
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само глоби яко, нищо друго не оправя ***. Аман от примигващи и бързащи по пътя, бърза все едно жена му ражда, след малко го виждаш на следващата бензиностанция драме час-два.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога КАТ ще започне да глобява и чужденците шофьори, които карат като обезумели по пътищата?!
49
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 6 години
От КАТ се иска да изпълняват закона и да санкционират за всяко нарушение, а не за едно на сто хиляди нарушения, както е сега. Заради КАТ има толкова много нарушения и катастрофи по пътищата на България. Отделно, че и пътищата са много зле, а и маркировките и пътните знаци не отговарят на пътните условия.
48
1
 
9
 
! Отговори
Питам преди 6 години
кога най-после ще се ревизира,анализира и актуализира ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДВИЖЕНИЕТО????Хоризонтална и вертикална маркировка,особенно някои ограничения на скоростта на безумни места?!?!Да не говорим за знаковото стопанство.Има пътни знаци,които в съчетание със светофари или маркировка,взаимно се изключват,противоречат или създават предпоставка най-малко за нарушение или ПТП,особенно ако водач попадне в друго,чуждо,непознато населено място или пътен участък и не познава обстановката?!?!
47
1
 
9
 
! Отговори
Не е ли преди 6 години
по-редно,улиците и пътищата да се оправят,че сега особенно след зимата са зейнали едни дупки,копки,ум да ти зайде,а най- редовно си плащаме винетки,данъци,такси????Изпотрошихме си колите?!Имал съм случаи,на главен път,да не говорим за другата пътна мрежа,че някъде съм спирал пред някоя дупка,копка,по 50 и повече см. дълбока,още толковаширока,и се чудя и мая,откъде и как да я заобиколя,и не смея и да си помисля,ако случайно попадна в нея,какви ще са последиците за автомобила,ако не се убия?!?!?!