Убит и тежко ранен в "Арсенал"! Причината – пожар, виновни – работниците!

Други пострадали няма, разследват причините за инцидента
Обновена: 14 мар 2018 12:30 | 14 мар 2018 12:23, Василия Пейчева
98
Убит и тежко ранен в "Арсенал"! Причината – пожар, виновни – работниците!
Снимка: архив

Пожар в един от цеховете на оръжейния завод в "Арсенал" е причина за трагичния инцидент от тази сутрин.

Един загина, а друг е тежко ранен при аварията в казанлъшката оръжейница.

Не става въпрос за взрив, а за запалване на бъркалка. Отговорни за тежкия инцидент са работниците, които не е трябвало да бъдат в помещението и така са нарушили технологичната дисциплина и мерките за безопасност. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев в парламента.

Още по темата

"Няма взрив, запалила се е една бъркалка. Това е едно помещение, където се работи дистанционно. Вътре има бъркалка, където се забърква смес на барутна основа. Двамата са били вътре, а не е трябвало. Съгласно технологията и мерките за безопасност е трябвало да бъдат отвън", каза шефът на МВР.

Той обясни, че управлението на този процес е изнесен отвън и има табло с бутони. "Тепърва предстои да се изясни защо работниците са били вътре", допълни Радев.

Министърът коментира че и в този, и в други заводи, инцидентите стават заради човешка грешка и неспазване на правилата.

Радев заяви, че КОС ще направят проверки, а след това и МВР ще излезе със становище по случая.

Пострадалият мъж ще бъде настанен с в клиниката по изгаряния в Пловдив. Загиналият е на 27 години.

По-рано министърът на икономиката Емил Караниколов нарече инцидента производствена трагедия и припомни, че оръжейницата е частно дружество.


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Дядо преди 11 месеца
До Арсеналец

Модерните цехове са два. Лъчистото отопление е в 2-3 цеха. За тоалетни и битови не ми говори, защото мога да ти покажа много интересни снимки и видео какво представляват. За ваучерите е така. Нещо за заплатите да кажеш? Началниците дават пари само на техните хора. Айде свали розовите очила и кажи истината на хората. Ваучери. Пффф. Това ли е цената на човешкия живот.
95
2
 
2
 
! Отговори
Арсеналец преди 11 месеца
До Кремиковци

Ако можеше да видиш, какво представлява сега Арсенал - Казанлък, нямаше да пишеш такива коментарии, а да си дошъл и да си подал молба за работа. Модерни цехове, отопление лъчисто, светло, кеф ти е да работиш. Тоалетни светят, битовки направо цели кухни. А и ние си имаме много столове за хранене в предприятието. Където те хранят за по 2-3лв Купони за храна по 60лв. Но за всеки празник стават 120. Плюс наградни купони. С такива си купих огромен телевизор за Нова година.
94
2
 
4
 
! Отговори
Дж педро преди 11 месеца
Лека му пръст
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз работя в Арсенал. Условията са чудесни за работа и работниците са доволни. Това е медийната атака възползуваща се от една трудова злополука.
92
2
 
2
 
! Отговори
Дядо преди 11 месеца
А да. И точно ръководството - от началник смени, началник цехове и директори кара работниците да нарушават правилата за безопасност с цел да се дава повече продукция.
91
1
 
3
 
! Отговори
Дядо преди 11 месеца
До Арсеналец 88
И кво? Сигурно си седиш на някой нова машина, където са наредени само наши и ваши и подаваш някво детайлче, което се обработва половин час и си клатиш по цял ден краката. На смени ходиш ли? Навърташ ли по 20 км. на ден в помещения без вентилация? А забравих. Ти си под камерите. Ахахха. Много е изморително това.
И до Тодор Тодоров 87
На тебе някой ти е чел инструктаж ли? И всеки ден ли ти го четат? Такова нещо в Арсенал няма.

Стига сте се прехласвали ли тоя завод.
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българина е много печен и него правила за Безопасност не му трябват.
Ганьо знае све !
89
0
 
1
 
! Отговори
До 49 преди 11 месеца
Абе село, я влез в сайта на Солвей Соди и виж чия собственост ;)
Какви турци те гонят ?!
Белгийски концерн, огромен, занимават се със 100 неща, седалището е в Брюксел.
Турски завод бил... ти пиян ли си :)
88
0
 
2
 
! Отговори
Арсеналец преди 11 месеца
До Генчу

На много тихичка служба съм и наистина взимам 1500. Но когато ти спиш, аз съм на работа. Когато ти си почиваш събута и неделя, аз съм на работа. Сядам на машината и цял ден съм под камерите. Така, че не дрънкай излишно. Никой не е влязал в Арсенал насила! И никой от ръководството на Арсенал не те кара да нарушаваш правилата за безопасна работа! На който не му харесва, да си намери тиха и спокойна без взривове място. Станете келнери и няма да се взривявате!
87
0
 
5
 
! Отговори
Тодор Тодоров преди 11 месеца
Аз съм арсеналски работник от 1993г. Тези дето днеска пострадаха, са поредните дето когато са се чели правилата за безопасен труд са зяпали мухите. Всеки ден има инструктаж, но на ромите акъл не се дава. Те винаги знаят всичко и винаги такива стават и жертвите при трудовите злополуки. Мой приятел обучаваше двама такива. И им казва как да наредят снарядите в сандъците, а те искали иначе да се нареждат. Той им показа един - два пъти, а те си знаят тяхното. Е като много знаете, гърмете!
86
6
 
7
 
! Отговори
.. преди 11 месеца
завода, който продава оръжия на Ислямска държава..
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нека си спомним, месец май 2016 година. Мой съсед на 52 не се прибра жив от работа в АРСЕНАЛ.
За 1000 лева
84
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За 1000 лева заплати пътуват за Казанлък от Стара Загора, Габрово. За 1000 лева си рискуват живота. До там ли я докарахме? За 1000 лева месечно, не знаеш дали ще се прибереш жив от работа. Това ли е цената на живота?
83
2
 
7
 
! Отговори
До 82 преди 11 месеца
Ква национална сигурност те гони и тебе с тоя прогнил завод. Комунист спрял.
82
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако не искат да работят там да напускат други ще дойдат. С националната сигорност компромиси не може да се правят.
81
4
 
4
 
! Отговори
Не разбирам аз преди 11 месеца
Понеже много хора тук, плюят завод Арсенал, нямате основание за това. Завода наистина се развива и то доста добре, просто комунистическия манталитет на някои хора, създава проблеми. Това е! Някой някъде иска да блесне..
80
2
 
8
 
! Отговори
До Не разбирам аз преди 11 месеца
Пффф, абе ква технология бе човек. Технологията са отново едни стари, пожълтели и мазни книжки, хванали мухъл. Седят в едни изгнили шкафове. Никой не те запознава с нея, обяснява. Почваш работа и веднага ти искат количество и трябва да се оправяш сам. Технология. Пффф. Акахахх.
79
2
 
8
 
! Отговори
Не разбирам аз преди 11 месеца
Често прекия ти ръководител вика "Не ме интересува! Искам го днес.".. Е тия дето много знаят и работят в Арсенал, при наличието на защитни механизми, как тогава скапания миксер е работил? Много често тия механизми се байпасват лесно. На какво е предпоставка това? Когато има хора в помещението в което в този момент не би трябвало да има никой, докато се извършва опасна операция, причината е само нарушаване на технологията..
78
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до 54 не разбирам аз

Инструктажите знаеш ли как се правят. Минава началник цеха с един мазен тефтер и понеже всички бързат да правят количество, удряш само един подпис и готово. Вече си инструктиран. И няма никви хора дето да отговарят за безопасността. Началник цехове и началник смени само седят по канцелариите и си чоплят носовете. Трябват много сериозни промени.
77
0
 
5
 
! Отговори
до 54 не разбирам аз преди 11 месеца
Нали за това имаш ръководител които следи технологията, ако пренебрегнеш инструкциите на прекият си ръководител оставаш не си вършиш работа, а в такива заводи има и отговорници за безопасността, които както следят както за изправността на техниката така и за безопасното поведение на работниците и редовни инструктажи ,ако има опасно поведение инструктажите се увеличават до постигане на безопасно поведение ,т.е. някой от ръководството не си свършил работата.