В Кърджалийско искат повече учители по турски език

114 000 деца, учили роден език през 1993 г., сега са 6 000
132
В Кърджалийско искат повече учители по турски език
Снимка: Булфото, архив

Кметовете от област Кърджали са притеснени от негативните тенденции за драстично намаляване на изучаващите майчин турски език през последните 25 години.

Като една от причините за това те са посочили законовите уредби, приети през годините, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация в Кърджали.

За сравнение през 1992-93 година турски език в страната са изучавали 114 000 деца, а днес броят на учениците, които го учат е 6000.

Кметовете са настояли пред министъра на образованието Красимир Вълчев за ясно фиксиране на броя часове по майчин език, които да бъдат определени нормативно.

Поискали са още в училищата да се назначат достатъчно учители по турски език, както и да се отпечатат нови учебници по турски език, тъй като последните издадени са през далечната 1992 г.

Кметовете от Кърджалийско са настояли още за възстановява на длъжността експерт по турски майчин език в Регионално управление на образованието.

Кметът на Кърджали Хасан Азис предупреди, че ако държавата в лицето на официалните институции – училищата, не се занимава с въпроса за изучаването на майчин турски език, тази ниша ще бъде заета от други органи, организации, неправителствени и всякакви други, които ще изкривят напълно изучаването на майчиния език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган ли не се плаши?! :) Това, че кряска глупости е само да се прави на мъж, а е мишка, която се моли ту на едните, ту на другите. :)
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нека учат ,бе...Правилно е на турците да се осигурят учители по турски език, но защо причисляваш и ромите към хората с турско-етнически произход?
47
5
 
20
 
! Отговори
Законът им гарантира преди 6 години
правото да могат да изучават майчиния си език. Учители трябва да се осигурят.Но аз питам друго. Защо млади хора с дипломи за завършено у нас средно или поне основно образование, когато ги заговориш, да се правят, че не знаят български? Имам предвид не случайни въпроси към непознати хора на улицата, а въпроси, задавани на служебно лице. Защото и продавачката в магазин, и сервитьорът са служебни лица, след като работят в магазин или ресторант, отворени с разрешение от съответните институции?
46
16
 
11
 
! Отговори
Нека учат ,бе... преди 6 години
1/5--от българското население е с турско-етнически произход!Не е лошо да се учи и в българските училища по желание турски език!!!
45
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не учат нищо, сричат Корана и вият като животни по няколко пъти на ден...
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙТО НЕ ВЯРВА НЕКА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ НИ ОСТАВЯТ НИЕ, СЪРБИТЕ И ГЪРЦИТЕ ДА СЕ ЗАЩИТАВАМЕ ОТ ТУРЦИЯ. НЯМА ДА ПОСМЕЯТ ДА НИ НАПАДНАТ А НАПАДНАТ ЛИ НИ ВОЙНАТА ЩЕ СВЪРШИ ПРЕД АНКАРА. ЕРДОГАН ЩЕ ДОНЕСЕ КЛЮЧА НА ГРАДА НА БОЙКО БОРИСОВ И ЦИПРАС. ЩЕ БЪРЗА ДА ГО ДОНЕСЕ, ЗАЩОТО ОТ ДРУГИЯ КРАЙ ЩЕ НАСТЪПВАТ КЮРДИТЕ ОТ СИРИЯ ИРАК И ТУРЦИЯ.
43
14
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН! преди 6 години
Турския език е хубав. И аз бих го учил ама ми е вече късно.Тъкмо , като влезе Турция в ЕС--нема да имаме езикови проблеми.
42
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички грамотни и културни турци уважават брлатята си българи, знаят че сме един народ, просто техните деди са претърпели насилствен отказ от език, майка и Родина. Простолюдието ни мрази. Обича си Ердоган, а него го избира простолюдието а той арестува елита на турския народ. Юнале, Юнале, заблуден Юнале, какво ви дава Ердоган - - шалвари и джамии, а какво ви взема - ВЗЕМА ВИ БЪДЕЩЕТО. сПЕЦИАЛЕН ПОЗДРАВ ЗА ТЕБ https://youtube/watch?v=HJOQH1sNRek
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите нямат нищо общо с турците! Тези измислици са турски и промиват ограничените им фанатизирани мозъци....
40
8
 
8
 
! Отговори
АМИ ПРАВИ СА ХОРАТА преди 6 години
ЩОМ ИСКАТ ДА УЧАТ ЧУЖД ЕЗИК-----ДА ИМ СЕ ДАДЕ !!!ВСЕКИ Е СВОБОДЕН ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно, че са нагли и умствено ограничени...
38
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че днес съществува Турция, се дължи на закрилата от някои велики сили. И сега Турция е закриляна. Ако не е, тя не може да спечели никаква война със съседите си. Ако щете имайте и милион армия. Саддам имаше армия колкото вашата и Ирак падна за пет дена. Така че слушайте хвалбите на Ердоган, но много добре знаете че война не можете да спечелите. Както малък Израел с умен народ разби пет арабски държави с 20 пъти по-голяма армия.
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми да си ходят в Турция ,при родата. Там учители бол. Ама така хем да живееш в държава от ЕС,хем да искаш да искаш да е като отатък границата не става. Като не им харесва да се махат.
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците са един много малък народ и не са могли да направят никакви завоевания, ако не са отвличали дете от майка и не са го обучавали да бъде кръволок към майка си като порасне. Докато немците се срамуват от геноцида над евреите вие, турците сте неграмотни и поради това повечето от вас нямат никакъв срам. 500 години ако сте хора като срещнете българин трябва да ни се извинявате и да ни наричате братя, разбра ли стига сте плюли истинската си родина. На Ататюрк майката е българка а на ердоганромк
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците са мразени не само от християните, но и от мюсюлманските народи!
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята показва че от турците кореняци турци са 4-5 процента от населението. Всичко друго само си мислят че са турци. И сега опитват да потурчат курдите ала те не се дават. Затова Юнале, поучи се от твърдостта на курдите. Уважавайте този народ, защото той страда също както вашите прародители. Кой се държи по достойно - кюрдския народ, който иска свобода или вие, които го потискате. Ами добре ли ще ти е ако тук се държим с вас както вие с кюрдите там, а наглеещи туркофиле?
33
4
 
7
 
! Отговори
българина преди 6 години
защо в Кърджали бивш Вишеград, бълфарите гласуват за партии различни от ОП?!? ЗАЩО ТАМ ГЕРБ е водеща партия!?! караянчева е от там и им натриса и ердоган и ИК и турскуя едновременно! кой каквото си направи друг не може. останалите българи във Вишеград що мълчат питам и гласуват за предатели!?!
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румен Радев и Бойко да дават убежище на всички кюрди тук, и да ги заселват в Кърджали. С 1000 кюрда турската армия има да се сражава 4-5 години ако нахлуе в България каквито са юнаци. хахаха
31
4
 
10
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
Хора бъдете практични и задгърбете идеята кой турчин и кой българин! Заради тези разсъждения ни клатят сите вече 30 години! Световната култура не идва нито от България нито от турция! Ако искате да имате достъп до по-напреднала култура учете доло-написаните от мен западни езици! (Говорим като втори езици след българския национален език) Ако пък езиците ви се отдават владеенето на турски ще е винаги от полза!
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юнале, днес истината ще излезе на яве, ако искаш да не мърсиш паметта на дедите ти си направи едно генетично изследване от кой измъчен народ произлизаш и вземи та уважавай дедите ти. Не са турци със сигурност, освен ако носът ти е крив като ***. Тогава има някакъв шанс да си турчин-юрук. Виж там българин ли си, арменец, грък или сърбин и ела при нас братята ти християни да живееш в мир и любов и без злоба към паметта на дедите ти измъчени християни, добри хорица, пострадали от геноцида на осма