В Кърджалийско искат повече учители по турски език

114 000 деца, учили роден език през 1993 г., сега са 6 000
132
В Кърджалийско искат повече учители по турски език
Снимка: Булфото, архив

Кметовете от област Кърджали са притеснени от негативните тенденции за драстично намаляване на изучаващите майчин турски език през последните 25 години.

Като една от причините за това те са посочили законовите уредби, приети през годините, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация в Кърджали.

За сравнение през 1992-93 година турски език в страната са изучавали 114 000 деца, а днес броят на учениците, които го учат е 6000.

Кметовете са настояли пред министъра на образованието Красимир Вълчев за ясно фиксиране на броя часове по майчин език, които да бъдат определени нормативно.

Поискали са още в училищата да се назначат достатъчно учители по турски език, както и да се отпечатат нови учебници по турски език, тъй като последните издадени са през далечната 1992 г.

Кметовете от Кърджалийско са настояли още за възстановява на длъжността експерт по турски майчин език в Регионално управление на образованието.

Кметът на Кърджали Хасан Азис предупреди, че ако държавата в лицето на официалните институции – училищата, не се занимава с въпроса за изучаването на майчин турски език, тази ниша ще бъде заета от други органи, организации, неправителствени и всякакви други, които ще изкривят напълно изучаването на майчиния език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска да изучава майчиния си турски език в училище се отказва от българското си гражданство и се премества в майка си Турция.В България никой не ги държи насила.
68
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за Кърджали, долу българските окупатори!
67
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с автобуса малко по на юг за двадесет лева и ще ги научат на всичко
66
2
 
12
 
! Отговори
Пайсий преди 6 години
До ДГД-ТОТОИмаш пари плащаш курса си по китайски и т. н. Тук е МАЙКА БЪЛГАРИЯ -ДРУГИ МАЙКИ НА ДРУГИ ТЕРИТОРИИИ
65
2
 
10
 
! Отговори
История славянобълга преди 6 години
1. В България - Български ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН 2. ВСИЧКИ ДРУГИ ЕЗИЦИ РАВНОПОСТАВЕНИ
64
3
 
7
 
! Отговори
практик преди 6 години
Ученето на език не трябва да е самоцел.Ако тези деца след като завършат могат да си намерят добре платена работа в Турция си струва да учат турски език.Ако обаче не могат да размислят и да учат такъв който би им осигурил добра реализация.Отсега ви казвам,че ако някой научи корейски или японски няма да остане без работа и ще бъде добре платен.
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом българите 500 години са намерили начин да учат майчин език, тези и те ще намерят. Да кажат истината- ученето на майчин език не кръжок по труд и творчество и трябва да учат и да полагат изпити, а днешните младежи ги виждате колко им се учи, затова продължават да си учат лош турски вкъщи , а в у-ще ходят да отбият номера-КАКТО 90% ОТ ДЕЦАТА В БГ
62
2
 
19
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
Никога не е забранявано на турците да изучават майчиния си език ! През 1973 бях учител в Кърджалийско и се изучаваха по 2 часа седмично турски език !
61
7
 
28
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Майчин език - в Турция. Като не ви харесва тук - заминавайте си. Пре,д,атели не искаме тук. Яжте турския хляб в Турция
60
12
 
16
 
! Отговори
АМИ , НОРМАЛНО... преди 6 години
КЕФ ВИ ИСТАМБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ ...КЕФ ВИ ТУРСКИЯ --ЗА ВТОРИ ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК!!!ИЗБИРАЙТЕ!!!ЕВРОПА ВИНАГИ ЩЕ ВИ ПОДКРЕПИ!!!!!!!
59
21
 
11
 
! Отговори
ДГД-ТОТО преди 6 години
КОНСТИТУЦИЯТА ДАВА ПРАВО НА ВСЕКИ ДА УЧИ--ТОВА КОЕТО ИСКА И МУ Е НА СЪРЦЕ!АНАДЪМ ...??!ВЪПРОСА Е ИЗЧЕРПАН!!!!!
58
5
 
4
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
До TOTO_!!!!!Чедин дадан, неслин бабан...
57
14
 
11
 
! Отговори
555 преди 6 години
konstituciqta glasi vseki ima pravo da izuchava maichiniq si ezik. tochka. ministerstvoto e dlyjno maksimalno byrzo da osiguri uchiteli. ako ne go napravi ne spazva konstituciqta togava erdogan ima pravo toi da prshta uchiteli. kakto prashta imami
56
5
 
4
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
До TOTO_!!!!!Кои презоваваш иехехехехе
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
73 са го изтрили и сега друг коментар е с този номер.И правилно са го изтрили, беше написал глупости.
54
6
 
19
 
! Отговори
До 73 преди 6 години
Ясно е, че не си турчин, а турчеещ се ром.Тази глупост, която си написал, може да се чуе в София в района на Женския пазар. Когато някоя баба протестира, че продавачът й пробутва гнили плодове или зеленчуци и се скарат, ромът-продавач най-накрая започва да плещи, че бабата вероятно има "дедо турчин като мен".А каква е истината? Щом омъжите дъщерите си и вече не са девици, сами ги предлагате на българи за еднократна употреба, за да родят по-бели деца.Така че, трай си! Всички ви знаят резила.
53
19
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
ВСЕКИ ЩЕ УЧИ ТОВА ---КОЕТО МУ СЕ ИСКА ,..... А , НЕ ТОВА КОЕТО ИСКАТ ПРИМИТИВИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!ТАЯ ПЕСНИЧКА .-...СВЪРШИ!!!!ДГД---ДРУГАРЧЕТА!
52
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 73ти си един много нещастен човечец. Лекувай се.
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71Не знам какво имаш предвид, като казваш "шопи".Младежите и хората на средна възраст от тази етнографска група говорят правилен литературен език, защото имат образование. Сред най-възрастните можеш да срещнеш такива, които говорят на родния си местен диалект. Това е така, защото са завършили само основно образование в родните си села и са останали да живеят в същия район.
50
2
 
11
 
! Отговори
Абе , 64... преди 6 години
Май си нещо недое"""н , та мислиш само за война с Турция!Некой , *** ли да ти дириме ..що ли..??!!