4 г. по-късно: Кой е виновен за фаталната акция в Лясковец?

Майката на загиналия командос: Системата е насреща ми!
15 мар 2018 15:00, Екип на Bulgaria On Air
26

Преди 4 години при полицейска акция в Лясковец загива командосът Емил Шарков. На 14 март 2014 г. при опит да бъде задържан 53-годишният Петко Петков, 3-ма елитни служители от Специализирания отряд за борба с тероризма биват ранени, а Шарков загива при опит на баретите да влязат в дома на барикадиралия се неуравновесен мъж.

Още по темата

Майката на командоса и семейството му не спират да търсят отговор на редица въпроси и несъответствия, свързани с акцията. Част от тях вече са открити. Какви са допуснатите грешки и кои са истинските виновници за инцидента в Лясковец?

Според майката на убития Емил Шарков - Ваня Рибчева, всички усилия при разследването са били не толкова да се поправи нещо и да се изяснят грешките, а да се прикрият виновниците и да се потули инцидентът.

"Започнах да се интересувам от случая, да търся хора, станали свидетели на случилото се. Успях трудно да намеря преки свидетели. Те ми разказаха как точно се е случила стрелбата. Аз самата се добрах до истината", отбеляза Рибчева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ случаят бил потулен за 2 месеца, проверка била извършена, но цялото разследване бил "един политически театър".

"От данните стана ясно, че цивилното население притежава толкова оръжия, че може да се конкурира с професионалната армия. С години нищо не се правеше. Накрая стигнах до заключението, че насреща ми е една система", уточни още майката на загиналия в Лясковец пред Bulgaria ON AIR.

Жената е категорична, че тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и командващият екипа Георги Гайков на своя глава са изпратили спецполицаите, без точна стратегия и психопортрет на неуравновесения Петко Петков.

Още новини четете на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
6
 
! Отговори
справедлив преди 6 години
Бай Петко е човек, който е стрелял по неизвестни хора, които го нападат в ДОМА МУ посред нощ и стрелят по него /без да се легитимират/. НАПЪЛНО НЕВИНЕНИ аз да бях щях да направя същото, което е направил той.Защо никой не споменава това
23
0
 
0
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Вината е в това че в Бг всичко що е държавно е за отбиване на номер.На тези командоси им липсва добра подготовка.Не може един чичка без никакви бойни умения въоръжен с една кремаклийка да попилее цял отряд елитни бойци.Нямало портрет нямало инфо.Дрън дрън.Тези хора цял живот тренират за да се справят именно с такива ситуации.Само си представете каква касапница щеше да бъде ако вместо Петко беше някой джихадист въоръжен добре и обучаван 9 месеца
22
0
 
2
 
! Отговори
радев преди 6 години
МОЖЕ 100% НЯКОЙ НАД ТЯХ ДА ИМ Е НАРЕДИЛ?
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-малко въпросният Петко е виновен.По-виновни според мен са институциите,към които той се е обръщал за помощ.Понеже първопричината за всичко е шума от играещите деца,той се е жалвал до директора,до кмета .Това все пак е болен човек,нуждаел се е от спокойствие,а как?Когато проектират училища трябва да се съобразят и с обстоятелството,че не е редно м/у двора на училището и жилищните кооперации да има само един тротоар.
20
0
 
4
 
! Отговори
боико преди 6 години
някои си бил казал нещо и имал незаконно оръжие, даите да пратим армията ,глупости са това, петко ли е убиеца или лазаров?
19
0
 
7
 
! Отговори
тцтцтц преди 6 години
лазаров и гаиков мястото им е в затвора , но когато ДЪРЖАВАТА ти е адвокат няма как да се случи
18
0
 
8
 
! Отговори
пак хаха преди 6 години
За миналото 100-летие акция "Белите брези" беше водеща , и там не се разбра кво-що
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грешка че има е ясно, явно са проспали доста тренировки, и когато излизат неподготвени на реален терен , им разказва играта нетрениран психично болен но с оръжие.
16
0
 
14
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Шефчето им е казал :"Кой иска да иде да бие беззащитни пенсионери в 4 сутринта?" и пратили отряда, но пропуснали факта че на мъжете след 50-60год не им държи кранчето и точно към 3,30-4ч стават до ВеЦе-то и елитния отряд стана за смях и влезе в учебниците , като най некадърна акция на десетилетието.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки сам си избира какво да работи.Бог да прости умрелия , но това си е част от професионалните задължиния на баретите.Несъмнено има някъде грешка в действията, но безгрешен е само господ.
14
0
 
1
 
! Отговори
до 10 ?!?!? преди 6 години
Смяташ че в случая методиката на районната полиция е по добра в случая , т.е. те са по квалифицираните да се справят в тази ситуация, при наличие на оръжие и очаквана съпротива. Възможно е и да си прав.Възможно и да не си прав.Възможно е просто да гледам много американки филми, а българските спецполиция да има други функции в българското МВР, Така че аз да съм в голяма грешка за тяхната предназначение.
13
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
булката ти получи обещетението си,язък за ЕМО ШАРКОВ,отиде си млад,а оня гелосания стана координатор на ''атака''.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bai ti petko ne e ubieza jasnovidkata da kaje
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nevinen v satvora vinoven na svoboda vs se pasi v taina no kolegite da kajat koi koi e
10
1
 
20
 
! Отговори
?!?!? преди 6 години
Как ще се влиза по подобен начин по тъмното, в частен имот и при това с ясното съзнание, че има оръжие? Нима не може по цивилизован ред да позвънят на дома, в работно време, да се представят и да поискат справка за оръжието на бай ти Петко.
9
2
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Все пак не разбрах според теб на кой е работа това?Кои са по квалифицирани да се справят с такава ситуация?Явно има такива , но аз не познавам добре структурите признавам че не съм от най грамотните, но както казваш има по добри за тази работа и са извикали неквалифицираните за тази работа.моля да ме светнеш кои са клалифицирани за тази работа, извиням се за неграмотността.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм запознат със случая, но от този материал е ясен виновника, а относно дали е било редно да се изпратят спецполицията, не мисля районната полиция са по квалифицирани да се справят с това.А какво се отнася за психопрофила те са два без съпротива и със съпротива, ако е без съпротива случая е за районнат полиция ,ако се очаква съпротива е случай за спецполицията.А за стратегията винаги може да се намери по добра, но и това трябва да става бързо,така че говорим за стратегия -време на изготвяне
7
0
 
16
 
! Отговори
проверка преди 6 години
Има данни че човека е НАГЛО НАБЕДЕН ...Подобно набеждаване имаше при случая с зам кмет на Стрелча.групите з а мръсни поръчки от МВР тровят зверски и насилват любимите и жените на важни граждани .жените им са неадекватни години наред.Да се докладва стрелял ли е нападнатия гражданин или е имало друг стрелец..каткто се чува..имало пълни записи на случая от няколко записващи техники ..
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Прави сте момчета,пари без риск не се получават.Затова аз рискувах в продължение на 30 години.Пенсионирах се с пенсия 1050 лв,за обезщетенията нямам намерение да ви информирам,но са много атрактивна и добра сума.На 50 г. съм,здрав и със прекрасно семейство.Сега ходя на работа в частна фирма за около 1500 лв. чиса пара.Вече не рискувам!
5
1
 
11
 
! Отговори
внимателно преди 6 години
Много миришат от МВР..Терористи ограбващи БЪлгария вкл с тн имотна мафия поръчват з а отравяне ,набеждаване или убииств а вкл с катастрофи всички дръзнали да се жалват чеса ограбени..Заловени на местопрестъплението крадци на имоти нагло препоръчват на ограбените да с е жалват на МВР и Прокуратурата като пред камери заявяват че са им платили яко .."А СА ни арестували, а сме ги повлекли подава известен крадец на имоти.."Следват атака срещу жалващите се..с опити з а убииство или набеждаване..