В Белене решиха: Затворът остава, дава работа

Становището е гласувано от общинските съветници в града
17 мар 2018 09:10,
22
В Белене решиха: Затворът остава, дава работа
Снимка: belene.bg

Становището на Общинския съвет в Белене е единодушно "За" по казуса със затвора в града. Съветниците, присъствали на заседанието, поименно са гласували и са решили председателят на Общинския съвет д-р Бистра Павловска да съобщи решението, заедно с мотивите за него, на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на омбудсмана Мая Манолова.

Затворът в Белене е част от визитката на общината. Нещо повече - с него са свързани съдбите на редица жители на Белене, посочва в заключение председателят на Общинския съвет в Белене д-р Павловска.

До това решение се е стигнало след като в деловодството на Общинския съвет през февруари е получено писмо от омбудсмана на Република България Мая Манолова, съобщава БТА.

В него тя посочва, че във връзка с извършена проверка от Националния превантивен механизъм в затвора в  Белене през октомври 2017 г. и на основание чл. 19, ал. 2, т. 4 от Закона за омбудсмана, отправя препоръка Общинският съвет в Белене да изпрати на министъра на правосъдието "Становище относно закриване или запазване на Затвора в град Белене".

Д-р Бистра Павловска посочва мотивите за вземането на това категорично становище от общинските съветници да бъде запазен затвора в града, като припомня, че е основан още през 1949 година и е разположен на територията на остров Персин, на река Дунав.

Той е териториална служба на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". В него се настаняват осъдени на лишаване от свобода пълнолетни мъже от категорията Закрит тип за нерецидивисти и рецидивисти, Открит тип, както и такива, по отношение на които е постановена мярка за неотклонение "Задържане под стража" за извършени престъпления на територията на областите Добрич, Разград, Силистра и Русе.

Капацитетът на затвора в Белене е около 550 души. Основен приоритет в работата му е гарантиране сигурността на обществото и осмисляне престоя на лишените от свобода чрез включването им в различни видове разнообразни дейности - комунално-битова и обслужваща дейност, животновъдство, отдаване труд на външни контрагенти, различни по вид социални дейности и мероприятия, и други. Голям процент от осъдените участват в образователни, творчески, спортни и културно-информационни мероприятия.

Социалните дейности, които се реализират в Затвора-Белене, са съобразени с нуждите на лишените от свобода, техните ресурси и дефицити, като се цели постигането на успешна бъдеща ресоциализация на осъдените.

Отношенията между Община Белене и затвора винаги са били основани на добро партньорство, твърди д-р Павловска.

Като институция, той е един от основните работодатели на територията на общината. Ангажирани са близо 200 души, голяма част от които са от град Белене, предпочели да останат в малкия град, заедно със семействата си, а не да емигрират към големите градове или в чужбина.

През есента на 2015 г. в Затвора-Белене отвори врати - училище към СУ "Димитър Митев" - гр. Ловеч. Разкрити са четири изнесени паралелки, в които са започнали обучението си 60 лишени от свобода.

През април 2017 година е създадено Затворническо общежитие от открит тип "Белене", което освен че подобрява битовите условия на лишените от свобода, отново разкрива работни места за хора от общината, допълва председателят на Общинския съвет в Белене.

Ръководството на Затвора-Белене работи по проект за изграждане на мандра за производство на сирене от млякото на Кравекомплекса при Затвора и от местни земеделски стопани.

Предстои и обработка на земеделските земи (14 хил. дка ниви) на територията на остров Персин от страна на Държавно предприятие "Фонд Затворно дело", което ще позволи предлагане на местния пазар на селскостопански продукти на конкурентни цени.

От следващата учебна година надеждите са училището да стане основно, т.е. да бъдат разкрити паралелки от 1 до 7 клас. Тези дейности ще доведат до необходимостта от нов персонал. Приоритетно ще бъдат назначавани жители на града и населените места към община Белене.

Целогодишно затворът в Белене поддържа предпазните диги и пътищата на територията на затвора и остров Персин.

Грижи полага и за понтонния мост, осигуряващ транспортната достъпност до остров Персин, което е и задължение на Община Белене, съгласно Решение номер 1/ 13.01.2017 г. на Общинския съвет в Белене.

Съдействие оказва при стопанисването на ловните полета, намиращи се на територията на остров Персин, ремонта на съоръженията на Природен парк "Персина", част от територията на който се намира на остров Персин. Без инфраструктурата на Затвора дърводобивът, който се извършва на острова, би бил немислим.

Община Белене ежегодно получава подкрепа от затвора в Белене при подготовката и провеждането на Поклонението в памет на жертвите на тоталитарните режими на 20 век на Втори обект на остров Персин, което се провежда традиционно през месец май.

Такава ще е необходима още повече при реализацията на идеята за изграждане на Мемориален комплекс, за чиято цел са получени от Министерския съвет необходимите сгради, посочени в Решение номер 1/ 13.01.2017 г. на Общинския съвет в Белене.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
По-по-най преди 6 години
"Затворът в Белене е част от визитката на общината..."no comment
19
0
 
2
 
! Отговори
Беленски преди 6 години
Остана и него да затворите....
18
0
 
5
 
! Отговори
O oo преди 6 години
Че то по хубаво от махалата баа...храна,училище,работа,здравни осигуровки,...Как да се страхуваш от закона
17
1
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Време е всички национални предатели, които продаваха на едро и дребно страната ни, от 89-та насам, особено първите и последните години на "Демокрацията и успешния преход", да ги поставим пред доброволен избор-или да видят затвора отвътре, със всичките му "добри практики" до 60-те години, или да строят АЕЦ-а, по бригадирски, с кирки и лопати, или бутайки ръчна количка....Лошото е, няма кой да ги принуди, народа е овче стадо от години.А овца-стръвница няма.
16
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
да се обособи стопанство кьм затвора кьдето затворниците да работят да сеизхранват и ако остане нещо да се продава на пазара земята е добра има водасамо трябва общ сьвет да помисли и да вземе решение аз не желая да храня3 пьти не ден осьдени лица които не си плащат присьдените обещетения
15
1
 
8
 
! Отговори
? преди 6 години
До МитологАко АЕЦ Белене до 2 години не започне ли да се строи, може скоро да преминем на свещи и газени лампи. Началниците ни от Европа съвсем скоро ще поискат спирането на всички ТЕЦ Марица изток и на последните блокове на АЕЦ Козлодуй. Това са централите, които дават над 80% от електроенергията на България.
14
0
 
17
 
! Отговори
Anominem преди 6 години
Сакън не пипайте затвора. Той ще трябва скоро. Колко корумпирани има за там. Няма отърваване това да е обица в ухото на злоупотребили с народни пари.
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затвора остава, трябва да приберем политиците си там.
12
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капацитета е напълно достатъчен за 240те "избраници" и цялата висша каста на магистратите, начело с цацата.
11
2
 
13
 
! Отговори
Митолог преди 6 години
Да заложат на сигурно в Белене - щото АЕЦ-а я го бъде,я не........................#гинка
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека остава в скоро време ще се напълни с политици като в Румъния.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спортни,културни,образователни програми по всичко личи че затвора ще се превърне в почивна станция за затворниците!Единственото правилно решение е пред входа да се издигне лозунг,,Работата ще ви направи свободни" и надзирателите да следят за спазването на този принцип!
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи, затвора остава не да държи престъпниците далеч от обществото, а да се плащат едни заплатиМанталитет! Няма шанс за нас...
7
2
 
19
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Правилно решение, а и кандидати за престой в затвора не липсват.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно решение както знаем има и достатъчно маТрял за там въпрос на време е.
5
1
 
22
 
! Отговори
Танас преди 6 години
Трябва да го разширят защото има много които трябва да влязат.
4
2
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Прасетата..прасетата има ли ги още там?Щото без тях всичко се обезсмисля. Белене ще е като всеки затвор иначе.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горди собственици на затворнически бизнес тази година затвор, догодина два затвора Община Белене е горда, че може да развие престижната професия пазвантин.
2
2
 
34
 
! Отговори
Обява преди 6 години
Мога веднага дам материал за Белене- 240-те ни депутати и министри в парламента.
1
5
 
33
 
! Отговори
скоро преди 6 години
Затвора в Белене трябва да остане и да се разшири все някой ден там ще се заселят политиците който убиха България през 28години,хаос и разруха,спомнете си думите на цар Борис 1,него семейството му и целия му род.......