До дни въртим стрелките, после – седмица адаптация!

Изнервените хора свикват по-трудно, коментира психолог
20 мар 2018 10:30, Петя Славова
41
До дни въртим стрелките, после – седмица адаптация!
Снимка: pexels.com

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време, коментира психологът доц. Маргарита Бакрачева. Според нея влиянието основно се отразява в това да свикнем към смяната на часа за ставане.

Психологът обаче отбелязва пред БТА, че при лятното часове време има позитивен момент, който улеснява организма да приеме промяната. Сега се радваме на по-продължителен ден - светлината и слънцето са естествен антидепресант, които карат хората да се чувстват по-добре, обяснява тя.

Още по темата

Единственото негативно е настройката и периодът, необходим за нея, което и работодателите трябва да отчетат поне една седмица адаптация, докато организмът се настрои към новия режим, казва експертът и предупреждава, че не е реалистично да очакваме и сами да се опитваме да бъдем 100 процента адекватни. Организмът сам ни показва темпа, с който е готов да се адаптира към промяната и е добре да му отдадем необходимото време.

Въпреки това, промяната в този случай е по-позитивна, тъй като идва новият сезон на раждане, е мнението на психолога. Пролетта носи положителни емоции и ако говорим обикновено за есенна депресия, то по-скоро говорим за пролетна умора, което е значително по-различно като акцент, посочва доц. Бакрачева.

Усмивката от напъпилите листа на дърветата, цъфналите цветя, по-топлите дни ни стимулират да посегнем към по-леки и шарени дрехи, да имаме по-голямо желание да прекарваме повече време навън. Това възобновява желанието ни да излизаме и да прекарваме повече време с близки и приятели, което е основен фактор, за да се чувстваме по-добре и по-щастливи.

Надали има една тема, по която да не можем да намерим разнопосочни изследвания - така например някои статистики сочат, че при лятното време намалява броят катастрофи и инциденти по пътищата, според други промяната води до силни негативни психически изживявания, коментира доц. Бакрачева. Тя обаче съветва да се фокусираме основно върху положителния факт - по-дълъг ден, повече топлина и слънце, които ни правят поне малко по-щастливи, без да полагаме усилия.

Въпреки че зимното време е астрономическото и се свързва с по-близкото до организма, в чисто психологически план раждането на новия живот е съпроводено с нова надежда и нови емоции, отбелязва психологът.

Колкото и да е различна степента, в която времето влияе на хората, няма човек, който да не отчита като специфичен барометър това, което се случва. В някои северни държави има свободни часове и дни от работа, когато има слънчеви дни, а в Япония има специални дни за почитане на пролетта - всичко това е показателно за култа, който всички споделяме към зараждането на нов живот, нови мечти, нови обещания, коментира доц. Бакрачева.

Тя припомня, че 20 март е Международният ден на щастието и казва, че е добре да си спомним, че любовта и усмивката в очите на другите е това, което ни прави максимално щастливи.

Тази година преминаването към лятно часово време ще стане 24 срещу 25. Ще преместим стрелките на часовниците с час напред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обожавам като сменят времето! Най-много заради това, че се пълни със цвилещи мрънкачи, които реват колко им пречело! Супер яко е!
13
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В общи линии на един нормален човек не му се отразява местенето на стрелките, но в България има едни 80 процента ...
12
7
 
18
 
! Отговори
Баце до9 анонимник преди 6 години
До Анонимен Абе олигомайфренд какво значение има часовникът от това кога ще си ходиш на село и кога не ? А на разходка не ти трябва часовник лятото когато е горещо през деня ли се разхождаш или си на къра бе царвул ? На нито един турист не му пречи вместо в 6 сутринта ако му е мерак да ходи в 5 да се къпе . Илити си подръжник на оня *** Рагин отбор *** сте вие да ве у туристите дето и полвината капацитет нямаме на Гърция сети се защо .
11
11
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказа се, че тази промяна е безмислена, ползата е нула. Само милиони хора с разбит стереотип, грешки, здравни проблеми, едно безмислено объркване. Да го оставят едно време, сегашното или лятното и да не го пипат. Тази *** промяна разбива децата, старите и болните, работещите, всичко. Защо не се намериха мислещи и разумни, да преустановят тази глупост? Има изследвание за това което предизвиква промяната. Не го ли четат управниците? Явно не.
10
2
 
31
 
! Отговори
маке преди 6 години
я си карам по мой си часовник ставам га ми се припие щом огладнеем значи е обед га ми се приработи седнем и чекам да ми мине
9
15
 
29
 
! Отговори
ШматкофонХамбурски преди 6 години
Събраха се уж щяха да го отменят това абсолютно ненужно сменяне на времето и какво стана както с всичко останало ГОЛЯМО НИЩО ? Е за това която партия предложи отказване от тази угромна глупост за нея ще гласувам . Е трябва да предложат и излизане от ЕС и запазване суверенитетът на страната . С еврофондовете виждаме само мега КОРУПЦИЯ и нелоялна конкуренция така че смисъл няма . Управниците ни са за въжето .
8
35
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отмяната на лятното часове време по нашите ширини е чисто престъпление! Ние сме южна страна, разчитаме на туризъм и всяко намаляване на дневната светлина в активните часове е национално предателство! Освен това лятото масово се пътува петък след работа и неделя късно вечер! А и няма нищо по хубаво от това лятото след работа да се прибереш, да си вземеш 1 дущ и да излезеш на светло и приятно със семейството, приятели и т.нат. Престъпление е това да се отнеме, само защото на някой му се било спяло
7
7
 
24
 
! Отговори
Мандрахерц преди 6 години
Що не го бутнат с 30 минути и да си го оставят така... поне няма да има недоволни от час напред час назад..... хахахаха
6
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Непрекъснато облъчват хората с полуидиотски статии колко вредно е промяната на времето. Ами тези, които пътуват и се оказват в часова зона различна повече от 10 часа, в друг сезон и друг климат по тази логика би трябвало още със слизането от самолета да се самоубият!
5
8
 
31
 
! Отговори
dd преди 6 години
ссКогато си на 20-30 са глупости ,когато си 30 -45 ,оф пак ли тези .........и недоспал и неразположен ,но вървиш напред ,но когато си на 50-60 то се чуства. А у нас нали не жвиееят само 20-30 и тук-там 40-50 годишни ,ти след време ще го почустваш,но след време.
4
4
 
34
 
! Отговори
Прокурора преди 6 години
Или бяха се събирали в парламента на ЕС по-повод това време да се престане да се местят стрелките напред-назад и какво решиха-нищо . За нищо не стават тези депутати европейски със заплати 15 -20 000 лв +бонуси и прочие блага.
3
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде, пак се почва мрънкането колко ви пречело смяната на времето. Едно тръшкане, едно оплакване! Ама като тръгнете на екскурзия в Европа не ви е проблем, че там има час-два разлика, нали? И като след 4-5 дни се върнете нямате никакъв проблем с часовата разлика! Ама нали трябва само да се мрънка!
2
7
 
17
 
! Отговори
сс преди 6 години
айде стига глупости ! адаптации бла бла ...
1
20
 
26
 
! Отговори
Норд преди 6 години
Да минаваме на лятно време и да си оставаме вече на него, без нова смяна наесен.