Колко са врабчетата? Броенето им ще е през май

Целта е да станат ясни местата, които избират за гнездене
36
Колко са врабчетата? Броенето им ще е през май
Снимка: БДЗП

За втори път ще броим заедно врабчетата в България. Миналата година на днешния Световен ден на врабчето – 20 март, ние, Българското дружество за защита на птиците, стартира кампанията "Ние броим врабчетата".

Тази година ще броим врабчетата през май. Отново единственото необходимо усилие от страна на желаещите да броят врабчета ще бъде да се регистрират на сайта vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят само 10 минути и запишат данни си. Тези, които вече са го направили, само трябва да влязат в профила си.
 
Кампанията на БДЗП има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско.

На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. На сайта има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.

На 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета. 

Тази година преброяването ще е през май, защото тогава трите вида врабчета със сигурност вече ще гнездят и благодарение на преброяването ще станат ясни местата, които предпочитат за отглеждане на малките си.

Врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за съществуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
20
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 6 години
Ех калинки пак оставате на заден план, след шъркелите и кучетата сега е ред на врабците, а вие си живейте по изоставени казани и мандри.
10
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9Защото усещат ГМО продукти.
9
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И моят пълно зърнест хляб не го харесаха. Защо ли?
8
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сипах на врабчетата много трохи от бял хляб, купен от магазина.Учудващо, клъвнаха малко и после всички се отказаха.Защо ?!
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам, да се открият поне десет хиляди нови щатни бройки работни места. Като назначените ще имат за цел да броят врабците. Задължително първа категория труд, като милю рушвета, че врабците са плашещи създания и стреса е голям. А и тиквата ще е доволен, безработицата ще намалее още.
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Врабчета не съм виждал повече от 20 години. Спомням си през 80-те години врабците летяха на ята. В началото на 90-те започнаха да оредяват а към краят на 90-те съвсем изчезнаха. На какво ли се дължи изчезването им? Според мен липсата на храна през зимата ги унищожи. Едно време покрай София имаше ниви които ниви се сееха с жито и царевица. След 90-та година тези ниви запустяха и в момента са обрасли с храсти и трънаци. За врабчетата това е равно на унищожение!
5
3
 
31
 
! Отговори
Груди Грудев преди 6 години
Имаше едно време един филм "Преброяване на дивите зайци", та сега няма да е много по-различно...
4
0
 
38
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 6 години
Населението трябва да стане 4 милиона.
3
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е това вече изби рибата! И как ще знаете че аз и съседът не сме преброили едно и също врабче два пъти например?Мисля че врабчетата са по-умни от вас.
2
0
 
54
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Номер 1 да замълчи , проблема е интересен и явно подсказва нещо .Аз съм на 50 години . Тези птици бяха и са били винаги около нас хората , и зиме и лято .Започнах да изчезват от преди 10 години . Забелязвам че от тогава все по често умират млади хора от рак в България .Има нещо което не се казва на хората .Трябва Лекарите да обявят Статистиката за двете Злини . НСИ трябва да каже истината за Епидемията .
1
6
 
24
 
! Отговори
Край преди 6 години
Аматьори. Що не вземете един 5-7 млн. евра по некоя програма. Ще върнете половината - ще има и за вас.