Вятър, студ, дъжд и сняг – зимна картина идните дни

Максималните температури ще бъдат в широки граници
0
Вятър, студ, дъжд и сняг – зимна картина идните дни
Снимка: архив, БТА

През нощта, след временното намаление на облачността, от запад тя отново ще започне да се увеличава. Ще бъде почти тихо, с минимални температури между минус 2 и 3 градуса, в югозападните райони и по Черноморието - до 5-6 градуса.

Утре вятърът от юг-югозапад ще се усили и в източната половина от страната и по северните склонове на планините временно ще е силен, но още преди обяд в източните райони ще се ориентира от изток, а в северните - от североизток. До вечерта вятърът в цялата страна ще се ориентира от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух, според прогнозата на НИМХ-БАН.

Ще бъде облачно, с превалявания от дъжд, в северозападните райони - от сняг. Максималните температури ще бъдат в широки граници - от 3-4 градуса - в северните райони, до 16-17 градуса - в южните, в София - около 9 градуса.

Атмосферното налягане сутринта все още ще бъде по-ниско от средното за март. През деня ще продължи да се повишава и вечерта вече ще е по-високо.

Над Черноморието ще има значителна облачност, първоначално средна и висока. По-късно през деня от север на юг ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще се примесват и преминават в сняг. Ще духа предимно умерен източен, вечерта - вече североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 8-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Температурата на морската вода е 6-7 градуса.

Над планините ще бъде облачно, с превалявания от сняг, под 1600-1700 метра - от дъжд, но през нощта срещу четвъртък границата на снега значително ще се понижи. Ще духа силен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7 градуса, на 2000 метра - около 0 градуса.

В четвъртък - с умерен и силен вятър, от североизток ще продължи да нахлува студен въздух. Валежите също ще продължат, ще са повсеместни, в много райони - значителни. В Северна България и високите котловинни полета ще вали сняг, в по-голямата част от Горнотракийската низина - отначало дъжд, но със застудяването и там дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг; само в крайните югозападни и в югоизточните райони ще остане дъжд.

В комбинация с вятъра, на много места в Северна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания.

В петък валежите ще отслабват, но едва привечер ще започнат да спират. Вятърът ще отслабне, в Западна България - чувствително. Ще бъде студено за март, с максимални температури в по-голямата част от страната около нулата, в крайните югозападни и в югоизточните райони - до 6-7 градуса. (БТА)
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари