Под снега: Закъсали автобуси, спрели влакове, затворени магистрали!

Язовири и реки се пълнят с придошли води, засега опасност няма
22 мар 2018 13:30,
83
Под снега: Закъсали автобуси, спрели влакове, затворени магистрали!
Снимка: архив "Булфото"

Закъсали автобуси, задръствания, спрели влакове, затворени магистрали и катастрофи заради снега в цялата страна!

Оранжев код за силен снеговалеж и вятър е обявен в 18 области в северна България, а също и в София-град, София-област, Пернишка и Кюстендилска област.

Падналият сняг усложни пътната обстановка в столицата и образува задръствания в целия град. Градският транспорт се движи с големи закъснения, има закъсали автомобили и са станали леки катастрофи, съобщи БНР.

От пресцентъра на Столичната община информираха, че 130 снегопочистващи машини са обработвали тази нощ улиците. Работата им обаче била затруднена.

От общината призоваха шофьорите да карат само с автомобили, оборудвани за движение при зимни условия. Възможно е да бъдат затваряни улици, за да бъдат почистени.

Още по темата

Както Dnes.bg писа магистрала "Люлин" е временно затворена за движение към София. Шофьорите могат да използват обходния път Владая – София. Затворени за камиони са и части от "Тракия" и "Марица". До обяд в участъци на "Хемус" не можеха да се движат тирове.

Летище София работи нормално, като има леко отклонение от разписанието на полетите. Анулирани са полетите от и до Виена. На интернет страницата си международното летище във Виена предупреждава пътниците да правят справка за часа на полета си.

Тежкотоварни и леки автомобила са закъсали и спрели по пътя Кюстендил - Дупница заради обилния снеговалеж. Най-тежка е ситуацията в участък от пътя в местността "Черна нива" и при пътен възел Бинека, където е аварирал автобус, съобщи още националното радио.

За известно време заради почистване бе затворен за движение пътен възел Бобошево. Според експерти от пътните служби и този път тежкотоварни камиони са се оказали неподготвени за движението и са причинили инциденти.

Срутване на земна маса пък спря движението на влаковете между Пловдив и Карлово. Инцидентът е станал между спирките "Светлина" и "Отдих", свлекли са се около 50 кубически метра. Районът е достъпен единствено по железен път.

Леки материални щети са нанесени на намиращия се на мястото на инцидента влак. Скалната маса е счупила стоп сигнализацията в задната част на влака. Пострадали хора няма.

Нивото на Дунав се следи непрекъснато. В общините по цялото поречие на реката е въведена степен на готовност "повишено внимание".

Покачването за последното денонощие при Видин е със 7 сантиметра. Прогнозата на Министерството на околната среда и водите е за повишаване на нивото до 770-780 сантиметра. Първата предпазна дига започва да се изгражда при ниво 850 сантиметра.

В района на Елхово продължава покачването на река Тунджа. През последните два дни нивото се е покачило с над 80 см. и до преливния праг остава по-малко от половин метър. По течението на река Мочурица, в близост до Ямбол и село Веселиново, има залети земеделски земи.

Над цялата Ямболска област вали сняг. Всички машини са в готовност за обработка на пътните настилки, на този етап няма образувана снежна покривка и заледявания.

Река Доспатска край Сърница драстично е повишила нивото си, вследствие от увеличения обем на язовир "Доспат". Към момента няма опасност от преливни води, каза кметът Неби Бозов.

Няма опасност от преливане на водоеми и реки в Бургаско. Критичните места се наблюдават непрекъснато, но при необходимост институциите са готови да реагират, съобщи областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.

Притокът към язовир "Тича" бавно се увеличава и тази сутрин е 40 куб.м. в секунда. Водоемът продължава да прелива, но към момента няма опасност от наводнения, съобщи началникът на "Напоителни системи"- клон Шумен Христо Николов. Нивото над преливния ръб тази сутрин е 25 сантиметра, но водните количества се поемат от коритото на река Камчия.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов успокои, че в момента състоянието на язовирите в страната не е опасно за населението и няма данни за аварийни ситуации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
9
 
! Отговори
БЕДСТВИЕ преди 6 години
Наистина има много сняг! Тук в Каварна не спира да вали вече 5-ти час. Няма и ток, а има поне 30см. сняг и много навявания. За другите части на България не знам, но тук наистина е бедствено... дано спре да вали, ама като гледам увеличава..
32
1
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ах, изненада ни пролетен сняг,крадливи чиновници лъжат ни пак -за истинско чистене няма пари.От извънземни чакай помощта ти.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако падне сняг август, ще сме изненадани, но сега си е нещо нормално.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ауууу, ами сега?
29
2
 
14
 
! Отговори
кажете истината ей.. преди 6 години
Дали излезна някоя по "мъжка" медия и да заяви, че има сняг но се топи веднага, а и този дето е паднал е малко.Както и , че закъсалите камион и автобус са с летни гуми и ако поседят два три часа на место, снега сам ще се стопи и ще продължат.Аз си мисля, че няма такива журналисти дето са реалисти а само лъжци и интересчии.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като ни изненада декемврийския сняг, януарския сняг, февруарския сняг - сега ни изненада мартенския сняг.Ко толкоз.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има още студ, че суджука ще идеи аре пак трябва някой друг да изгори пак.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като им видиш по сутришните блокове трагичните физиономии на водещите, когато обясняват за бедствените положения и ти става ясно, че и те са в играта или поне техните телевизии.С една дума"Лаф да става" и новина да има.Толкова са жалки
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СУДЖУЦИТЕ И МАЖОРТКИТЕ ИМ ОТ ОП ПРЕВЪРНАХА БЪЛГАРИЯ В ЕДИН ОГРОМЕН, ЛА*НЯН АТРАКЦИОН НА БЕЗХАБЕРИЕТО, ***-ОТИ-ЯТА, КОРУПЦИЯТА, ГЛУПОСТТА !!!ФАКТ !
24
2
 
20
 
! Отговори
АПОКАЛИПСИСА преди 6 години
Ти да видиш как едни 15-20 см. сняг през март блокираха държавата !!!!! Да , това не е държава , но все пак .......
23
7
 
13
 
! Отговори
От бъл преди 6 години
Когато е зле за софия е добре за българя
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Апокалипсис в Бг. Господ наказва българиа и като гледам и америка.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало кой каза че има глобално затопляне април месец сняг??!!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли нещо нормално в тази държава ???
19
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците лъжат, журналята мажат. Къде има бедствие, чак такова? И всичко това е за да се осигурят повече пари по веригата, а журналята и те са по веригата.Така че......... излагате се ей
18
2
 
13
 
! Отговори
777 преди 6 години
Сефте ;)
17
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ейййййй,валя няколко часа и държавата спря да работи.Ами ако вали цяла седмица?
16
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И всичко това, от един пролетен сняг.Добре, че не паднаха снегове зимата, че щяхме да сме в постоянно бедствено положение. Един месец( февруари) в слънчевото хубаво време в нашият град се движеха снегорините с вдигнати гребла, за да си навъртят километрите, понеже цяла зима не ги изкараха а трябва да им платят .Предполагам, че в цяла България е така.
15
1
 
29
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
Как ли живеят в скандинавието, където всеки ден вали сняг? Май предварително си обработват пътищата, още преди да завали. Сигурно и цялата работа им излиза по-евтино от родното снегопочистване....
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко е нормално , когато колата ти е оборудвана за зимни условия на който не е с градския транспорт