Студът уби кайсиите, прасковите и черешите в Североизтока

Завръщането на зимата нанесе щети и в Пловдивско
45
Студът уби кайсиите, прасковите и черешите в Североизтока
Снимка: Булфото, архив

Рязкото застудяване на времето последните дни причини сериозни поражения върху овощните насаждения.

На 100% са унищожени кайсиите, прасковите и черешите в овощните градини в Североизточна България. Щети има в Пловдивско, предаде БНТ.

50% от кайсиите в североизточния регион са измръзнали още при застудяването в края на февруари, когато температурите паднаха до минус 16 градуса.

Завръщането на зимата през тази седмица обаче напълно попари надеждите на производителите от региона, които отглеждат над 16 000 декара овошки.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Сега зимите са топли(вече и в северна българия децата нямат шейни), тръгват сокодвиженията(това се сличи в края на февруари).При минус 15 измръзват плодните пъпки(както се случи в началото на март). Сега се развиват само листата а цветовете дето трабваше да разцъфнат капята. От 1500 дръвчета няма и 100 цвята. Не може да се обясни докато не го видиш на живо.
42
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно не мога да разбера?!Едно време зимата започваше в началото на декември и свършваше в края на март а имаше и праскови,и кайсии и череши?!Винаги най-студеният месец беше февруари с т. нар. сух студ.Температурите тогава падаха под 15 гр. редовно.А на студентските бригади праскови колкото искаш!Трябва да сме голями балъци да вярваме на подобни глупости!Не вярвам българинът да се е оттучил как се гледат плодни дръвчета!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано е да се твърди подобно нещо.
40
4
 
8
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Ама разбира се. Сега заради снега цените ще станат тройни и четворни. само че отсега ви казвам - ЩЕ СИ ГИ ЯДЕТЕ САМИ ПЛОДОВЕТЕ.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До наблюдател

ако кандидатсваш за обещетение за измръзване не можеш да кандидатстваш за нищо друго. За това недобри стопани (всяко стадо има ***) понякога не кандидатстват за измръзвания дори да имат такива. За да кандидатсва някой за измръзване значи работата с измръзването е толкова сериозна че просто няма как да се скрие. Не знам защо толкова обичате да се правите на умни за теми които изобщо не разбирате.
38
1
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Пак търсите сензация! Нищо не е загинало на 100%, няма такова нещо! Особено пък прссковите и черешите е несериозно да ги броите за измръзнали. Явно някои производители имат изгода да кажат всичко измръзна, давайте обезщетенията, ето вижте доказателството -статия в днес.бг.Други години сняг е валял и през април, хайде стига глупости.
37
3
 
17
 
! Отговори
1 преди 1 година
едно и също всяка година за да може да спекулират с цените, но пропускат вносните плодове и зеленчуци. заради алчността на българските производители и прекупвачи вече от години купуваме само вносни стоки а те вместо да печелят само ревът да се ограничи вноса.
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ни подготвят за нереално високи цени на черешите,както всяка година.После родните ,,производители'' пак масово ще реват че вносните от Гърция са в пъти по евтини,ама хората разбират от търговия а Ганьо само иска да ***.
35
1
 
12
 
! Отговори
дядомраз преди 1 година
Нагледах се на оправдания със слани и киселинни дъждове при условие,че иде реч за ранно кафяво гниене.Питайте агрономите как се пръска тази болест и си свирукайте.
34
1
 
10
 
! Отговори
дядомраз преди 1 година
Ако бяха цъфали щяха да пострадат но няма как да измръзнат при едва -3 градуса и само леко набъбнали пъпки.
33
9
 
14
 
! Отговори
Абориген преди 1 година
Миналата зима беше същата ама праскови и кайсии имаше... я сега производителчетата да върнат обратно европаричките които прибират всяка година. Искат едни лесни парички да изкарат ми се види
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ...

дори "класическия" сорт мъркулещи който преобладава там още от Живково време и е с доказана издтъжливост за този географски регион се оказа в много напреднала фаза преди застудяването заради февруарските горещини. Един друг и сравнително нов сорт показа по-добри резултати (за сега), но едно че градините немогат да се подменят току-така и друго че заради лошото състояние на разсадниците и посадъчния материал хората се страхуват да създават нови насаждения
31
4
 
14
 
! Отговори
... преди 1 година
При правилно подбиране на сорта нямакак да случи това. В северозапада не могат да се отглеждат ранни овошки. Пуста му алчност.
30
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29

И аз имам какви ли не дръвчета (череши включително) и любителски гледам 2 кошера пчелички. Ясни са ми. Всяка година е едно и също. Череши има нормално, колкото за тия насаждения, които има долу по Кюстендил и Петрич. Но всяка година има спекулации с цената. Всяка година се оправдават с извънземни, ако не с друго. Само и само за да завишат цената.
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28

при черешата проблема е от друго естествео - черешата има много кратко време през което може да бъде опрашена от пчелите. Ако през това време вали и пчелите не летят, тя остава неопрашена и на съответното място череши няма. Така че когато почне цъфтежа следи на кои места в страната вали и ще придобиеш някаква бегла обща представа дали наистина няма череши или се правят манипулации
28
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кайсиите и прасковите как да е, поне за пръв път чуваме за тях. Аз чакам кога ще изреват черешопроизводителите и даже по-скоро прекупвачите на череши. Дето НЯМА година в която да не се жалват, че студът или градушки или валежи или червеи или марсианци или някакви други всевъзможни простотии им убили всички череши и затова килото ставало с цената на златото. После ме кефи как взимат череши внос и ги продават като български, на цената на златото.
27
3
 
7
 
! Отговори
. преди 1 година
Нищо...ша садиме мръвки тогава :)))))
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Armagedon

за кайсиите не е важно колко е студена зимата през ноември, декември и януари. Важно е щом ведъж времето се е затоплило и те са се събудили температурите да не падат под определени граници. При прасковите ако през зимата падне под -17 повечето пъпки замръзват.
25
6
 
35
 
! Отговори
Armagedon преди 1 година
Това е само прелюдия към голямото поскъпване,което се очаква след Председателството.За какви измръзвания става дума. Да не би миналогодишната зима да беше по-топла от тазгодишната?
24
8
 
15
 
! Отговори
фрунзе преди 1 година
Всяка пролет-едно и също...