Конете – 70 мъртви, субсидията – ?10 000, глобата – 4 бона

Собственикът на животните: Търсих ги, но не ги намерих!
26 мар 2018 18:00,
124

От 100-ина коня, изоставени в Осоговската планина, оцелелите са едва 30. И голяма част от живите обаче са в окаяно състояние, бедстват, лежат в снега и едва дишат.

Това разказват доброволците и планинските спасители, които успяха да се качат на поляните под връх Руен в опит да спасят животните.

Както Dnes.bg писа по-рано, за драмата на животните се разбра преди дни, след като зловещи снимки с трупове в снега се появиха в социалните мрежи. Собственикът им Петър Пищалов е взимал европейска субсидия, за да ги отглежда.

Самият той потвърди това пред Bulgaria ON AIR. Мъжът разказа, че е търсил животните, но не е успял да ги намери.

Още по темата

Конете се отглеждат по проект, финансиран с евросубсидии – 10 000 евро на година. Лятото са в планината, но зимата е трябвало да бъдат преместени на сигурно място. Пищалов се оправдава, че им загубил следите.

Пищалов благодари на хората, които са качили храна на животните.

Той обаче обясни, че това са каракачански коне, "които си живеят в планината традиционно от хилядолетия".

"Това не са някакви детски играчки. Конете са доста подготвени за зимата. Имало е случаи, когато коне са изкарвали зимата при подобни условия", коментира той.

Пищалов призна, че получава субсидия за отглеждането – годишно по 140 евро на животно. По думите му е имал около 70 коня. Според него обаче субсидията не е достатъчна за отглеждането на конете.

"Ако човек разчита на тези пари, които трябва да вземе, той е обречен", посочи той.

Междувременно Районната прокуратура в Кюстендил се сезира по публикации в медии за изоставеното от собственика стадо коне. Възложена е спешна проверка на органите на полицията и на Българската агенция по безопасност на храните.

Според инспектори от БАБХ най-вероятната санкция, която може да получи Пищалов, е от 1000 до 4 000 лв.

"На този етап не може да говорим за отнемане на животните в полза на държавата", коментира д-р Емил Гъгнев от областната дирекция на БАБХ в Кюстендил.

А спасителите, станали свидетели на зловещата гледка, страдат с животните.

"Просто душата ти се свива. Виждаш едни измъчени животинки, които едва си стоят на краката и треперят, а други вече лежат в снега, умирайки", каза доброволката Елица Димитрова.

Доброволците са занесли 15 бали сено и 4 чувала с фураж. Достъпът до конете е труден, тъй като се намират на около 1800 м височина, а снегът е 1,20 - 1,50 м. Единственият начин да се стигне до тях е с моторна шейна.

"Тези коне не могат да бъдат оставени на такава надморска височина. Те не познават планината, за да слязат в по-ниското, където могат да намерят и храна. Оставени са на поляна, затрупана със сняг, нито имат храна, нито вода. Общо взето, чакат смъртта си във всеки един момент", допълни тя.

Снимка: Булфото

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този да не е от областите бизнесмени на бат Бойко?
83
3
 
43
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Боже Господи...тоя трябва да бъде пребит-те го глобяват с 4000лв....*** държавата
82
36
 
16
 
! Отговори
Bai hoi преди 6 години
Знаете ли уважаеми зелени, чержени, сини и т.н, КОЛКО хора има в същото положение и няма институция, която да им обърне внимание.Обаче когато е за мравките, щъркелите, конете и кучетата, става страшно. Само дето доживотен затвор не се иска.А за сгазено дете !!!!!!!!!!! 6 месеца условно :) Айде да Ви е честито демокрация, зелена..........Тъпацииииииииииииииии
81
1
 
25
 
! Отговори
Ударихме дъното, преди 6 години
по алчност и безхаберие , но не е виновен само този който взема парите а й този койти му ги дава
80
1
 
24
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
Уникална простотия, безгранична лакомия и евросубсидия = български бизнесмен, живеещ по социалистически, ама желаещ да е капиталист. Няма как да стане. Това е валидно не само за този случаи.
79
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя да не излиза от затвора! *** долен!
78
31
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
На сн. 7 една руса "зелена" сърцето ми къса - реве на умрело. Радвай се за чакалите бе госпожице. Ми и те живинки - в тоя сняг кво да ядат - висулки.
77
2
 
40
 
! Отговори
... преди 6 години
Ква глоба, кви 5лева?!!?. Затвор и ефективна присъда.
76
16
 
14
 
! Отговори
Край преди 6 години
Зелените тия лъвове от Разград дето ги спасихте с какво ги храните бе - да не са минали на мюсли или соеви пържоли с тофу. Като им давате бутове от пенсионирани магарета не ли ви мъчно. Магарето цел живот работило накрая разфасовано и на лъвчетата. По просто и лицемерно същество от инфантилния български "зелен" не се е раждало.
75
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затвор НЕЗАБАВНО!
74
7
 
9
 
! Отговори
Край преди 6 години
Защо телата на умрелите животни - мър ша. се цензурира. Зелените да свикват - природата нищо не умира от естествена смърт в дълбока старост нито приспано с хуманни инжекции. В природата хищниците изгризват животните още доде са живи. Сред хищниците джендери нема.
73
22
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
Реват зелените та се късат. Ми нали има лешояди бе. Нали има вълци, чакали, гарвани, мишелови, орли. Ми ако няма мършa те кво да ядат -слама сигурно. Ако питате зелените всички трябва да са вегани. В пхриродата нищо се не губи. Всуе се вии морите.
72
2
 
42
 
! Отговори
БС преди 6 години
Този човек го видях тази вечер по телевизията и съм ужасен. Кой въобще може да му се довери за 100 коня. Аз не бих му се доверил дори да ми храни котката. Боже пази България!
71
1
 
42
 
! Отговори
Boto преди 6 години
Колко жалко за животните. Търсил ги бил ама им изгубил следите. А пътя към банкомата да си теглиш субсидията не изгуби.Ползва и вечното оправдания... парите са малко.. Еми като са малко не се захващаш с това отиваш и работиш друго.И сега какво ще го глобят 1000 лева щото времето е било лошо иначе е щял да ги прибере и до две години пак е на хранилката за субсиди.Нямам търпение да дойде 2020 да спрат тея субсидии да видим колко бутафорно ни е и земеделието и животновъдството и всичко.
70
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И догодина да му отпуснете повече кинти,че вижте какво се случва с кончетата,умират от глад до едно.По дебелшко да му намажите филията на този,и не се притеснявайте,петите му няма да се напукат от повечко пари.
69
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това се практикува и с крави.Само показваш добичетата,и ти отпускат субсидиите.И всичките фермери са мутри,със солиден политически гръб.Един от многото начини да се крадат пари,които децата ви ще трябва да връщат,че дори и внуците ви.Тези субсидии,вонят на корупция от години.Всеки я знае тази евтина далавера,но са малцина богопомазаните.Това си е чиста кражба от държавата,с знанието на прокуратура и местна власт. ДО КОГА ?????
68
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престъпник, захлебил от субсидия без да прави нищо.
67
1
 
24
 
! Отговори
cp преди 6 години
tozi go poznavam hodi po slujbite samo za subsidii.vsi4ko e samo za parite ne e nikakav fermer.
66
3
 
40
 
! Отговори
ТОТО преди 6 години
Този човек го даваха по телевизията сутринта, пълен ***, ***, не изглеждаше нито като човек, обичащ животните, нито изпитващ каквито и да е притеснения. Съвсем откровено си наглееше пред камерата.Прокуратура, съд и закони има ли е ЕС-БОКО-България или ще го караме на Крумовите закони направо?!
65
1
 
47
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Бизнесмена е психично болен . Говореше супер неадекватно . Надявам се да отразят случая и по международните канали ,да ни види целия свят какво правим с евро парите и от там само санкции ,санкции до пълно спирани на кранчето .