Конете – 70 мъртви, субсидията – ?10 000, глобата – 4 бона

Собственикът на животните: Търсих ги, но не ги намерих!
26 мар 2018 18:00,
124

От 100-ина коня, изоставени в Осоговската планина, оцелелите са едва 30. И голяма част от живите обаче са в окаяно състояние, бедстват, лежат в снега и едва дишат.

Това разказват доброволците и планинските спасители, които успяха да се качат на поляните под връх Руен в опит да спасят животните.

Както Dnes.bg писа по-рано, за драмата на животните се разбра преди дни, след като зловещи снимки с трупове в снега се появиха в социалните мрежи. Собственикът им Петър Пищалов е взимал европейска субсидия, за да ги отглежда.

Самият той потвърди това пред Bulgaria ON AIR. Мъжът разказа, че е търсил животните, но не е успял да ги намери.

Още по темата

Конете се отглеждат по проект, финансиран с евросубсидии – 10 000 евро на година. Лятото са в планината, но зимата е трябвало да бъдат преместени на сигурно място. Пищалов се оправдава, че им загубил следите.

Пищалов благодари на хората, които са качили храна на животните.

Той обаче обясни, че това са каракачански коне, "които си живеят в планината традиционно от хилядолетия".

"Това не са някакви детски играчки. Конете са доста подготвени за зимата. Имало е случаи, когато коне са изкарвали зимата при подобни условия", коментира той.

Пищалов призна, че получава субсидия за отглеждането – годишно по 140 евро на животно. По думите му е имал около 70 коня. Според него обаче субсидията не е достатъчна за отглеждането на конете.

"Ако човек разчита на тези пари, които трябва да вземе, той е обречен", посочи той.

Междувременно Районната прокуратура в Кюстендил се сезира по публикации в медии за изоставеното от собственика стадо коне. Възложена е спешна проверка на органите на полицията и на Българската агенция по безопасност на храните.

Според инспектори от БАБХ най-вероятната санкция, която може да получи Пищалов, е от 1000 до 4 000 лв.

"На този етап не може да говорим за отнемане на животните в полза на държавата", коментира д-р Емил Гъгнев от областната дирекция на БАБХ в Кюстендил.

А спасителите, станали свидетели на зловещата гледка, страдат с животните.

"Просто душата ти се свива. Виждаш едни измъчени животинки, които едва си стоят на краката и треперят, а други вече лежат в снега, умирайки", каза доброволката Елица Димитрова.

Доброволците са занесли 15 бали сено и 4 чувала с фураж. Достъпът до конете е труден, тъй като се намират на около 1800 м височина, а снегът е 1,20 - 1,50 м. Единственият начин да се стигне до тях е с моторна шейна.

"Тези коне не могат да бъдат оставени на такава надморска височина. Те не познават планината, за да слязат в по-ниското, където могат да намерят и храна. Оставени са на поляна, затрупана със сняг, нито имат храна, нито вода. Общо взето, чакат смъртта си във всеки един момент", допълни тя.

Снимка: Булфото

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
2
 
! Отговори
Реалиста преди 6 години
До Анонименмного си прав и е така..ама остави ги да си говорят за да се чувстват известни и нещо повече! да спят спокойно! ;) не търпят истината и трият само коментарите...
103
2
 
1
 
! Отговори
гей преди 6 години
До Ди тебе да те чукат къдто те хванат!
102
2
 
4
 
! Отговори
Животновъд преди 6 години
До Анонимен Отношението към животните определя и това към хората . Безотговорността и жестокостта към всяко живо същество би трябвало да е наказуема както към хора така и към животни!
101
2
 
3
 
! Отговори
Д преди 6 години
Повечето хора наистина са лицемери....аз не съм ял конско и кучешко месо и няма как да стане. Опитвал съм да се надвия, ама не мога. Да ям конско ми е близко като да ям човешко. Но тоя гаден индивид заслужава много бой....
100
7
 
5
 
! Отговори
Неанонимен преди 6 години
"Децата по домовете умират от студ и глад, голям проблем за тези коне! ..."Ми да взема да си осиновя 100 деца, да ми плащат европейска субсидия за което,и да ги оставя в планината за през зимата, че да ти се стопли сърцето!Нека оставим ненужната смърт на тези 70 коне( колко кебапчета щяха да излязат от тях?) и да приемем и факта,че тоя човек е поел легална отговорност за нещо и не е изпълнил своята част от договорката.За жалост ще бъде съден за "небрежност" а не за масово убийство по небрежност
99
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Тоя *** трябва да го разследват имал ли е застрховка и ако е имал даго съдят за застрахователна измама,плюс жестокост към живо същество ,ако въобще има такъв параграф.Аз съм сигурен ,че ако това се беше случило в САЩ или друга нормална държава тоя щеше дълго да седи на топло.И кон да не си в такива извратени държави като нас и Русия например.
98
1
 
0
 
! Отговори
кво те грее преди 6 години
До Край за 77Само дето *** значи пол, а хищниците си имат тамън два. ти бавен ли си?
97
1
 
0
 
! Отговори
LadyLovelace преди 6 години
До Пич То пък щото се е случило нещо по-различно.
96
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата по домовете умират от студ и глад, голям проблем за тези коне! Всеки ден за пържоли и салами умират хиляди животни или за обувки и якета, това обаче не е проблем!
95
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са зелените? Хайде на протести!!!
94
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е това е гад,истински! Готов на всичко за пари! Има закони и трябва да го съдят! Не условно! И да плати за всичко и всички! И му пожелавам цял живот кой го срещне да го плюе! Гад!
93
3
 
25
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 6 години
Конете и те душици носят , кофти *** е собственика, той май изобщо не вдява какво е причинил на добитъка, аз бих го качил на връх Русен по без *** през нощта през зимата на новолуние и друго наказание му не трябва!
92
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да върне сега парите които е взел и доживотен затвор!!!!
91
3
 
15
 
! Отговори
enn преди 6 години
До АнонименПърво не съм веган.Второ убийството си е убийство и жестокостта си е жестокост , без значение защо си ги причинил.Утре като харесаме вкуса на човешкото месо и започнем да отглеждаме хора , за да се храним с тях , ще бъде най-нормалното нещо , нали ?
90
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ennКаква е връзката? В единят случай имаме отглеждане на животни за храна, ние хората го правим от няколко хилядолетия. В другият имаме умишлена жестокост към животно заради мързел, безхаберие и комерсиални интереси. Правиш ли разликата? Ако не ти е ясно, хапни малко месо за да зацепиш, че на вас веганите мозъците ви изключват от тая люцерна която нагъвате.
89
19
 
8
 
! Отговори
enn преди 6 години
Не искам да се заяждам и да провокирам никого , но ще попитам...Защо над 90% от хората когато им сервират убит кон , го изяждат с удоволствие и се възхищават колко е вкусен и колко му е чисто месото, а при появата на такава новина се възмущават.Или аз съм сбъркан или повечето хора са чисти лицемери.
88
1
 
23
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Аз питам: Кому са били нужни тези коне ? Какво ще прави с тях ? Че и субсидия му дават за глупост , да отглеждаш коне ей така за субсидииката.
87
11
 
4
 
! Отговори
КОНДЬО преди 6 години
Добре де и заглавието пресилено от 100 коня само 30 живи ,а по надолу четем че собствника казва че свсичките са 70 ?Кое е верно?
86
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам тоя стопанин на конете да стои там на открито и на студ. Извинете ме за израза, но това не е една ***, която взема Евро пари и ще казва по новините, че от есента ги бил търсел. Лъжец, Господ гледа...
85
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом конете "си живеят в планината традиционно от хилядолетия", защо на това магаре са отпуснали европейски пари.., за да купи слама за себе си, вероятно :(Предлагам вместо да му вземат 4 бона.., да го оставят на съседната поляна, също затрупана със сняг и на същата надморска височина, но без моторна шейна и без "сено"...Ако изкара зимата.., простен да му е грехът към конете !!!