Шофьорът греши, фирмата го отнася! Трябва ли?

Бизнесмен организира протест срещу свалянето на номерата
26 мар 2018 10:00,
57

Трябва ли номерата на служебните автомобили да се свалят заради лични грешки на шофьорите, които ги управляват?

Този въпрос постави бизнесменът Веселин Илчев. Той е потърпевш от няколко такива случаи и организира протест срещу тази практика на 22 април.

"Представете си, че шофьорът тръгва на път, спира на бензиностанцията и понеже самосъзнанието на някои шофьори е ниско, пие две патрончета водка. И го спират полицаи. Кой понася санкциите тогава?", попита Илчев в студиото на Bulgaria ON AIR. И отговори, че потърпевши са само фирмите, защото служебните автомобили остават без номера от 6 месеца до една година, плащат данъци, а колите не вървят.

Илчев разказа, че негов шофьор е получил акт докато кара личния си автомобил, а когато бил проверен по време на работа и се оказало, че не си го е платил, били свалени номерата на служебния автомобил.

"И камионът сега стои на трупчета", каза Илчев и обясни, че седем негови шофьори са хванати с нарушения и седем негови автомобила са със свалени номера. Загубите му са за 45 000 лева без да има никаква вина.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи обаче бизнесменът трябва да има отговорност за шофьорите, които наема.

"Това е транспортна компания. Тя трябва да извършва контрол както върху превозното средство, така

и върху хората, които наема", каза той. Тодоров даде за пример шофьорите в градския транспорт, които са проверявани с дрегер всяка сутрин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
0
 
! Отговори
гост преди 5 години
Те ревът за номерата а когато те карат да не спазваш часовете за каране,когато си със износени гуми когато си претоварил защо да се пишът глобите на шофьора това неса по вината на шофьора а по вина на собствениците на фирми.
53
3
 
2
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Шефа реве няма работа-шофьорите един месец неплатен отпуск-шефа си купува нов джип за 140 000 лв шефа пак реве няма пари за гуми акумулатори с една винетка залепена на фолио се карат 3-4 камиона за износени гуми акта на шофьора и кой е виновен???
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си подбира персонала. Да им плаща като в Европа. И да видим да ли ще има издънки. И проверки всяка сутрин, дрегер, книжка и талон.
51
2
 
1
 
! Отговори
П.Ковачев преди 6 години
Да, да, да Г-н Тодоров е най....най, помня едно негово интервю по Про Бг проведено от Мая Костадинова преди 8/9 год.. Уж е от "Асоциация на пострадали от ПТП" а на един неудобен въпрос отговори:- Колко плащаме за задължителната ГО, че какво очакваме да получим.Аман от такива уж защитаващи пострадали !!!П.п. вещ по всички въпроси, той е от инициаторите на това безумие- да се свалят номерата на служебни ППС(Пътни Превозни Средства) за нарушения на управляващите ги служители.
50
5
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Да не говорим дори за това, че работодателя ти няма как да провери дали ти нямаш задължения към КАТ, НАП, НОИ и тн. той разбира като дойде писмо от ЧСИ или от дадена институция.За твой лични задължения към държавата няма как да е отговорен работодателя. Ако нарушението ти е в следствие на негово задание то тогава той трябва да си понесе последствията. Но дори и акт за превишена скорост се пише на фирмата.По твоята логика работодателя е виновен и носи отговорност за купона ти след 00:00 часа!
49
2
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Като това е в най оптимистичния и розов вариант (невъзможен защото няма човек които да не пие, пуши цигари, пие кафе или да ползва автомобил).От това излиза, че още преди да си ползвал парите които си заработил държавата ти е прибрала почти 50% за удоволствието, че работиш.Да има много работодатели които са ***, но има и кадърни.Освен това, на коментарите по рано - не е работа на работодателя да следи дали неговия работник спазва закона - това е работа на МВР (затова те взимат заплата)!
48
2
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
За тези които веднага ще кажат, че данъците са ни ниски веднага разяснявам -Заплата бруто 700 леваОбщо разходи за работодател 833.14Реално взети от работника след данъци 543.19Първоначални данъци 833.14-549.19= 283.95Ако приемем, че всичките си пари човека ги харчи за стоки и услуги без акциз (цигари,алкохол,кафе,гориво) и не плати нито един данък или такса то 549.19 има 20% ДДС = 109.83Или реално изхарчени за стоки пари 549.19-109.83=439.36Общо платени данъци 283.95+109.83=393,78 лева
47
2
 
0
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 12Като цяло има истина в това което казваш, но има няколко други проблема - първо калкулатора които ползваш смята само от гледна точка на работника - за да вземеш 3000 чисто колко трябва да ти е брутото, а реално работника плаща 40%, работодателя 60% затова има разминаване в сметките (пробвай сайта колкодавам в Гугъл). Да заплатите в БГ са ниски - но проблема е първо много високите данъци (повече от 50% от реално заработеното се прибира като данък) и факта, че нямаме достатъчно износ.
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв бизнесмен е тоя като има само 7 микробуса дето разкарват хляб по магазините сутрин. Големия бизнес голямото чудо. Вдига партенки покрай господаря си - ДПС. Парийно чадо от където и да го погледнеш.
45
4
 
1
 
! Отговори
12 преди 6 години
И да продължа, бате Гневен. Напиши в Гугъл "калкулатор Нетна/брутна заплата" , и ще ти се отвори на първо място калкулатор в сайта КиК инфо. Там като заложиш 3000 лева желана чиста заплата, ти излизат 3691,62 лева брутна заплата с подробни разходи. Не знам къв бизнесмен си като на 3000 брутна плащаш 4500 с данъците....Май си само гневен, не ставаш за друго освен да пръскаш слюнка. Те, да те таковам у бизнесмена дето аз, шофьора на Валери Ташев те уча на счетводство Хааахахахаха пустиняк.....
44
3
 
4
 
! Отговори
12 преди 6 години
И да продължа, бате ***/ така вече ще те наричам, бате Гневен/, свиквай с мисълта за 3000 лева заплати. Миналия месец на майстора който прави в София апартамента на детето ми, платих за ремонта 2700 лева, +/- стотина. Аз- доволен от работата, той - доволен от заплащането. И останахме приятели. А аз съм работник, не работодател. Ако ти се виждат много, има и за теб гевреци да въртиш, и теракот да лепиш до насита. И колкото и да ревеш процеса е набрал скорост. Хааааахахахаха......
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идин съвет към бизнесмена Илчев:Накарай шоферите да подпишат по една декларация,че при всяко произшествие,което е констатирано от контролните органи и е установено,че е по вина на водача на МПС-то,последният поема всички разходи и пропуснати ползи! По Кодекса на труда никой забранява подобни клаузи или условия на работа в ПВР.Не му идва на акъла какаво да стори,седнал по телевизиите да реве и някой друг да му свърши работата! Ега ти и бизнесмена!
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да ги уволнява дисциплинарно и това е, какво се жалва като девица за какво беше там....... Наел е хора които да управляват 30-40 тона композиция. Ако той не вземе мерки тия хора да са изрядни (без актове, с валидни докумнети и т.н.) и ако не ги мотивира достатъчно за да не си позволят 2 патрончета водка значи е негов проблем!
41
3
 
1
 
! Отговори
спомени преди 6 години
В стария ДАП всяка сутрин проверяваха за алкохол шофьорите. Един час след това му правят внезапна проверка и се вижда че един е употребил алкохол, без да е излизал на път. Питат го: - Ти, кога си пил?, а той - Не съм пил. - А какво си ял?- Една шкембе чорба, с повече оцет.Проверяващите се усъмнили.Надругата сутрин го проследили в закусвалнята.Отишъл сервитьора при шофьора и в едната ръка носи половин порция чорба, а в другата 100 мл ракия и я изсипал в чорбата. Така го хванали и уволнили.
40
2
 
5
 
! Отговори
12 преди 6 години
Извинявай, бате Гневен, чак сега видях какво си писал. Аз живея във Враца. Работя в Ташев Транс като международен шофьор. Заплатата ми е над 2000 чисти, но няма да я уточня защото Валери Ташев, моят работодател и приятел, няма да погледне на това с добро око. Не съм пушил никога през живота си, а да пия зад волана абсурд. Карам нов камион, всичко ми е абсолютно в ред и никога не съм имал никакви проблеми. Но преди да работя за Валери доста са ме подритвали ***-бизнесмени като теб.
39
3
 
5
 
! Отговори
12 преди 6 години
Логика на бизнесмен: и 5000 лева да ти е заплатата, ако не ставаш-не ставаш. Което е вярно. Но логиката добрия работник е: И 300 лева да ми е заплатата, пак ще работя съзнателно защото не мога другояче. Но защо да работя за 300, като ми предлагат 3000 за същото нещо? Колкото и да си обичам работодателя, всичко е с пари :-) Проблема на българския бизнесмен е, че закъсня да намери баланса между двата интереса. А сега как ще върнете работник който се е устроил някъде за 3000 и е доволен?
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случаят има две страни:-Работодателят в повечето случаи прецаква работника си с каквото може и има ли подобна възможност.Няма какво да се лъжем.-От друга страна пък работникът не е прости глупав,та си казва: Абе що не му е.... майката на тоя,колкото ми плаща,толкоз и ще му работя!Та няма ли коректност от едната страна,никой да не очаква,че ще има добро отношение и съвестно изпълнение и от другата!
37
3
 
7
 
! Отговори
12 преди 6 години
Причината да няма качествени работници е и в бизнесмените, на които им беше удобно дълги години да ползват почти безплатен труд. Моя позната си отработи като шивачка срещу 130 лева на месец доста години. Като тръгна за Италия работодателя и /който всъщност ми е добър познат/ всякак въртя и ***,но не и предложи дори 10 лева отгоре. В Италия заплатата и скокна мигом около 16 пъти. Ама нашите бизнесмени все не са виновни. Както и ние,работниците:-) Разликата е че работници се търсят,бизнесмени не
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завеждаш иск за пропуснати ползи срещу "шифьорчито", дисциплинарно уволнение и така. Докато не се научи българският джигит, че има правила по пътищата, не само номерата трябва да им свалят, а директно запор на банкови сметки и заплати трябва да има за неплатените глоби ! Не ми е ясно защо КАТ не си дава несъбраните вземания на ЧСИ, да видиш как бързо ще почнат да си плащат глобите, като им събират 3-4 повече, отколкото са глобени !
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами бизнесмените да си стегнат шифьорите!!!