Зловеща гледка в планината: Десетки мъртви коне! Кой ги остави?

Животните са изоставени, починали са от глад и студ по мъчителен начин
Обновена: 26 мар 2018 13:53 | 26 мар 2018 07:00,
206

Снимка: Булфото

Зловеща драма се разиграва в Осоговската планина през последните дни.

Десетки коне са починали от глад и студ, оставени без грижа във високите части. Около 30 животни бедстват, а шанс да им се помогне почти не съществува.

Покъртителната история стана известна след публикуването на зловещи снимки в социалните мрежи преди дни. Заради тях вчера бе организирана акция за спасяването на животните, но те са толкова изнемощели, че не могат да бъдат свалени от планината, разказва "Дарик".

Със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил и по-специално на Христо Абаджиев и Росен Димитров, доброволци отнесоха храна на конете - бали със слама и овес. Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни. Снегът на тази височина е около 1,5 метра.

"Кончетата едва стоят на краката си. Има и умираща кобила, която в предните дни е родила мъртво конче. Гледката е ужасяваща. Аз не успях дори да погледна към труповете на бедствалите животни. Никой не ти дава правото да оставяш така животни, да измират, без да ти пука”, разказа една от инициаторките за акцията в планината днес- Елица Димитрова.

"Не успяхме да ги свалим в ниската част на планината. Конете, които са живи са около 30, но не могат да ходят”, каза един от планинските спасители и председател на ТД Осогово Христо Абаджиев.

"Конете нямат сили дори да ядат, толкова са изнемощели. Мисля, че в началото на зимата броят им е бил около 100. Говори се, че собственикът  ги "отглежда” и получава субсидии за това”, коментира друг от спасителите, хижарят Росен Димитров.

Планира се и нова акция, за да се закара с моторни шейни храна на конете. Надеждата е снегът да се стопи по- бързо, за да могат животните да пасат и трева, а като добият сили да бъдат свалени на безопасно място.

Снимките, публикувани в социалните мрежи, са истински зловещи. Показваме само някои от тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
15
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Загубена дьржава добре,че не живея там
2
4
 
40
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Не ме е жал - за някои дето се имат за хоро, колкото за животинките!Грозна история!
1
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Собственика ги гледал със субсидия?! Ми ако имаше европейска програма за усвояване на умрели коне банкянския щеше да ги спаси!