Зловеща гледка в планината: Десетки мъртви коне! Кой ги остави?

Животните са изоставени, починали са от глад и студ по мъчителен начин
Обновена: 26 мар 2018 13:53 | 26 мар 2018 07:00,
206

Снимка: Булфото

Зловеща драма се разиграва в Осоговската планина през последните дни.

Десетки коне са починали от глад и студ, оставени без грижа във високите части. Около 30 животни бедстват, а шанс да им се помогне почти не съществува.

Покъртителната история стана известна след публикуването на зловещи снимки в социалните мрежи преди дни. Заради тях вчера бе организирана акция за спасяването на животните, но те са толкова изнемощели, че не могат да бъдат свалени от планината, разказва "Дарик".

Със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил и по-специално на Христо Абаджиев и Росен Димитров, доброволци отнесоха храна на конете - бали със слама и овес. Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни. Снегът на тази височина е около 1,5 метра.

"Кончетата едва стоят на краката си. Има и умираща кобила, която в предните дни е родила мъртво конче. Гледката е ужасяваща. Аз не успях дори да погледна към труповете на бедствалите животни. Никой не ти дава правото да оставяш така животни, да измират, без да ти пука”, разказа една от инициаторките за акцията в планината днес- Елица Димитрова.

"Не успяхме да ги свалим в ниската част на планината. Конете, които са живи са около 30, но не могат да ходят”, каза един от планинските спасители и председател на ТД Осогово Христо Абаджиев.

"Конете нямат сили дори да ядат, толкова са изнемощели. Мисля, че в началото на зимата броят им е бил около 100. Говори се, че собственикът  ги "отглежда” и получава субсидии за това”, коментира друг от спасителите, хижарят Росен Димитров.

Планира се и нова акция, за да се закара с моторни шейни храна на конете. Надеждата е снегът да се стопи по- бързо, за да могат животните да пасат и трева, а като добият сили да бъдат свалени на безопасно място.

Снимките, публикувани в социалните мрежи, са истински зловещи. Показваме само някои от тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
12
 
! Отговори
S преди 6 години
Разтърси ме новината за конете. Разплаках се. Това е толкова жестоко, че нямам думи! Какъв е този човек!?! Няма ли закони за него?!! Тези, които са ги намерили и са помогнали на останалите Господ да ги възнагради!!!А причинителя да изживее същото като конете!!! Какво са изживяли само за да усетят хора и да ги открият!!!
162
1
 
1
 
! Отговори
???? преди 6 години
до 152И не съм сигурен от два коментара дали в възможно "да си личи колко си ограничен и ***", но щом го твърдиш, сигурно има някаква истина. :)
161
3
 
7
 
! Отговори
???? преди 6 години
До 152Напротив - радвам се, че има хора, които ще направят всичко по-възможностите си да помогнат на животните!Дразни ме: обществото как е готово да .... "убива с камъни" човек, без да е запознато с обстоятелствата и как това общество си затваря очите за несправедливостите, случващи се всеки ден, не само с животни, но и с ХОРА. Дадох пример със самотните пенсионери, защото всички знаем, че с тези пенсии, трудно се оцелява, особено болните... но там обществото си затваря очите.
160
2
 
17
 
! Отговори
Берова преди 6 години
Аха, така ще е, докато *** и Пульо гледат животни САМО заради скапаните субсидии.
159
2
 
19
 
! Отговори
Бъдете Хора преди 6 години
Конете трябва да се разтриват, за да се сгреят, да им се раздвижи кръвта и да има къде да легнат на суха, да не е направо на снега, за да оцелеят.
158
2
 
19
 
! Отговори
Бъдете Хора преди 6 години
Занесете им одеала, черги, някакви стари завивки, стари юргани, покривки или плътни пердета и платове с които да ги покриете, завиете, за да ги сгреете и стоплите, това се прави дори когато конете са в конюшната. Съветвайте се с работещи в конюшни, с персонала на някоя конна база тези, които сте по - близо и имате възможност да отидете при конете. Може няколко човека за ден да сковат горе в планината поне един импровизират навес само с дъски, подпорки и да е покрит с найлон, мушама, бризент.
157
3
 
10
 
! Отговори
До 152?????? преди 6 години
Личи си колко си ограничен и ***! Няма нищо общо тази новина с пенсионерите или хора които мизерстват! Значи според теб, хората които са занесли храна на животните, или други които спасиха щъркелите, си губят времето така ли? Не мога да разбера защо винаги излизате с един и същ т.ъп аргумент! И в Африка умират от глад, значи ли това че не трябва да ни интересува че избиват слоновете и да не ги пазим? Да в България има много хора на които трябва да се помогне, това няма нищо общо с темата
156
7
 
1
 
! Отговори
До анонимен преди 6 години
Да де- и Путин и Альоша живяха по времето на Сталин,но единият е закачен на пилона а другият- абониран за палатите в Кремъл.
155
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И червени и сини,учиха НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ и търкаха *** на едни и същи ВУЗ-ве.Слепи ли сте!!!
154
2
 
9
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Над 90% от конете в планините са собственост на червени мутри,перачи на партийни милиони. Те ги отглеждат за месо и ги продават на кланиците,но не знаят как се гледат животни и не си дават зор защото за тях е по-важно да изперат парите,а не да печелят от животните.
153
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не би конете,и др.животни които мъчим да са виновни за пенсиите в България!Що ходите и гласувате за едни и същи сини,червени,бенбени толкова години?Прменил се Илия,погледнал се пак в тия.Ама щом правите връзка между двата вида ЗЛО,какво да се очаква!?????
152
5
 
8
 
! Отговори
???? преди 6 години
До 155 АнонименАааа, значи пенсионерите сами си били виновни. Ццц, а конете - не! Ей, това Ви обяснявам - тотално са Ви промили мозъците. Скоро ще ни сложат и такса въздух! Ами те и растенията са живи същества, реагират на музика, комуникират си... горката тревичка... как само я дъвчат тези коне! :)Пак казвам, не оправдавам стопанина, ама коментарите са Ви твърде крайни!
151
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До:???? Човешкия живот е едно голямо нищо, тези пенсионери и др. такива изцяло сами са си виновни за положението в което се намират, всеки сам взима решения и действия за себе си. Друго е кодато заради глупостта и алчността на някого страдат същества които не могат да се измъкнат сами от положението в което се намират. За хората когато не ги мързи винаги има начин.
150
2
 
15
 
! Отговори
Искрен преди 6 години
До ????Всеки живот е важен.
149
1
 
6
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Подобен случай има и в драгоманска община. Никой не смее да се обади защото ще го запалят. Горите са пълни с конски кости.
148
16
 
7
 
! Отговори
???? преди 6 години
Собственика не го оправдавам - трябвало е да опита да направи нещо. Ама какъвто вой надавате - едва ли не да го "убият с камъни".... стига. То в България е пълно с пенсионери, с мизерни пенсии, недохранени, мръсни, без никой да ги поглежда и така си заминават, но не ги показват по медиите. Ама за .... кончетата и щъркелите - ще "убиваме с камъни". Големи "природозащитници" сте! Пълни шматки! До такава степен са ви промили мозъците, че ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ едва ли не е маловажен!
147
2
 
1
 
! Отговори
Искрен преди 6 години
Да поясня за всички всичколози : нормативната уредба определя различен начин на идентификация за различните жиовтни - еднокопитни, дребни преживни, едри преживни, кучета и котки. А за анонимника-разбирач да кажа, че конят е еднокопитно животно, което се чипира.
146
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този гад собственикът трябва да бъде вкаран в затвора! До какво оскотяване стигна тоя народ не е истина! Туморите навсякъде.
145
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към всички *** и ***,преди да коментирате какво е свободно отглеждане.Помислете,вижте...има кончета с избодени очи,който нямат сили да станат и да се хранят!!!!!!Такива,като този,погледнете му Фейбук страницата...нямат жал ктм нищо!За него всичко е пари,пържоли и луканка.От такива като него,ме е срам ,че съм част от човешкия род.Смирение пред душите на мъртвите кончета,и молитва за живите страдалци.ЗАСРАМЕТЕ СЕ ЧОВЕЦИ!!!!Който причинявате и не виждате ЗЛОТО!!!
144
2
 
15
 
! Отговори
111 преди 6 години
Компетентните органи да установят собствника или собствениците на конете, тяхното количество и резултат от изоставянето им на произвола, като приложат цялата строгост на закона.