Зловеща гледка в планината: Десетки мъртви коне! Кой ги остави?

Животните са изоставени, починали са от глад и студ по мъчителен начин
Обновена: 26 мар 2018 13:53 | 26 мар 2018 07:00,
206

Снимка: Булфото

Зловеща драма се разиграва в Осоговската планина през последните дни.

Десетки коне са починали от глад и студ, оставени без грижа във високите части. Около 30 животни бедстват, а шанс да им се помогне почти не съществува.

Покъртителната история стана известна след публикуването на зловещи снимки в социалните мрежи преди дни. Заради тях вчера бе организирана акция за спасяването на животните, но те са толкова изнемощели, че не могат да бъдат свалени от планината, разказва "Дарик".

Със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил и по-специално на Христо Абаджиев и Росен Димитров, доброволци отнесоха храна на конете - бали със слама и овес. Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни. Снегът на тази височина е около 1,5 метра.

"Кончетата едва стоят на краката си. Има и умираща кобила, която в предните дни е родила мъртво конче. Гледката е ужасяваща. Аз не успях дори да погледна към труповете на бедствалите животни. Никой не ти дава правото да оставяш така животни, да измират, без да ти пука”, разказа една от инициаторките за акцията в планината днес- Елица Димитрова.

"Не успяхме да ги свалим в ниската част на планината. Конете, които са живи са около 30, но не могат да ходят”, каза един от планинските спасители и председател на ТД Осогово Христо Абаджиев.

"Конете нямат сили дори да ядат, толкова са изнемощели. Мисля, че в началото на зимата броят им е бил около 100. Говори се, че собственикът  ги "отглежда” и получава субсидии за това”, коментира друг от спасителите, хижарят Росен Димитров.

Планира се и нова акция, за да се закара с моторни шейни храна на конете. Надеждата е снегът да се стопи по- бързо, за да могат животните да пасат и трева, а като добият сили да бъдат свалени на безопасно място.

Снимките, публикувани в социалните мрежи, са истински зловещи. Показваме само някои от тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петър Пищелов му е името на това същество.Получил е 34хил.лв за отглеждането на тези коне.И още пари за пасбища,общо 70 хил.лв.И какво?.....Пак някой ще гракне,и ще направи връзка между пенсиите и умиращите от глад животни.Въпреки,че и в двата случая става дума за цинизъм,и пълна безотговорност...от страна на различни СУДЖУКОЯДЦИ!
182
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е човешко да ги изоставят по този начин.????!!!!трябва да си голяма гад да го направиш?????как заспива вечер този??щях да кажа човек ама не е такъв!!!!!!!
181
1
 
7
 
! Отговори
S преди 6 години
Радвам се, че случая с конете се разчу и видях, че има будни и човечни хора. Точно вие успяхте да раздвижите пластовете и да задействате адекватна реакция!! Започвам да имам надежда за България! Благодаря на всички, които се включиха в тази тъжна ситуация.
180
2
 
4
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
Надявам се да го сполети същата съдба като на конете му!!!!
179
3
 
0
 
! Отговори
Луд без книшка преди 6 години
Сигурно дърварите ги оставиха
178
3
 
10
 
! Отговори
До всички СУДЖУЦИ преди 6 години
Помниш ли суджукоядецо,Какъв е бил тотема на Хан Аспарух?Този който създаде България,Българите идват и воюват с коне,живеят и умират с конете си.А Вие великите Българи ги виждате като суджуци!!!!Ей предадохме всичко !!!и дедите си,и ....и родителите си,и после искаме Бъдеще,няма такова без минало!!!!Изяжте всичко.....и дано тоя апетит Ви донесе...това което заслужавате!!!!
177
2
 
5
 
! Отговори
До Мене преди 6 години
Ти си от тая дружина,само лапате!А за отец Иван,съм давал .....ти обаче,не знаеш какво е милосърдие .....
176
3
 
3
 
! Отговори
БС преди 6 години
До МенеТи суджук ли виждаш в конете? Колко жалко! Ако наистина си толкова гладен, трябва да отидеш и да му се помолиш на собственика за един кон. Може би е по-добре да ти го даде за СУДЖУК вместо да умре в планината.
175
5
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 6 години
В България коне умират пак Русия виновна защо Сталин това се случва при Меркел при бай Тошо бяха сити
174
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този мишок собственика го даваха по телевизия Агро и се правеше на голям фермер:дано попадне в същата без изходица като тези животни:
173
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера, защо като темата е друга пак се пише за партии,потресена съм от тая жестокост на собственика,той заслужава същата съдба,, пожелавам му го,а хората които не се трогват от изоставени животни за мен са без душа и сърце,безскрупулни и зли,безчувствени и жалки създания, които във всичко виждат само пари даже и в животните.Дано бъдат спасени.
172
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми няма как да станем,докато само за лапане мислим!!!То бива,бива,ама толкова цинизъм!!!!и към хора и към животни.Тоя дето обръща в суджук всичко,и за хората толкова мисли.
171
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние ,българите сме така:не ни дреме за хората,камо ли за животните.Докато не станем малко по добри,няма да се оплавим!
170
1
 
10
 
! Отговори
До 172 преди 6 години
То от такива *** ,страдат и живитни и хора.Всичко обръщате на суджук,такива *** ни управляват,неояли се!Изядоха и на родителите ни пенсиите,и Вашата на суджук ще я излапат!!!!
169
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То поне би следвало,като някой не може да се грижи за тях, да се исхранят хората от областта там, а не да си измрът просто ей тъй. Даже за сърните и елените през зимния период,горските и ловните дружини допълнително слагат хранилки за да оцелеят животните!
168
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 160.Сталин умира 53год.Путин се ражда 52год.Направоо ...????И много добър пример!!А за Альоша,сигурно само си чул,ама нещо не си разбрал.
167
4
 
3
 
! Отговори
R преди 6 години
Potresena sam ot sluchiloto se. Kade e sega Bridgit Bardo! Pazitelkata na jivotnite! Niamam dumi, 70 jivotni da gi ostaviat na gladna smart!Osobeno kobila rodilka! Kakvo se sluchva!68
166
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно тези хора / собствениците на добитъка/не са и чували за гладните години в началото на миналия век.Нямало е яхти,молове,супермаркети,туроператори с най- добрите предложения.Колелото се върти и утре никой не знае дали няма да рови на бунището за парче кокълче.Дано повечето хора се освестят и не се самозабравят.Жалко е, че си мислим,че всичко е даденост и трябва да го прахосваме без да носим отговорност за това.
165
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да беше само това.Те хора измират не ги поглеждат.Има ли такава даржава.Пак и у Европа..
164
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мойта баба ми е разказвала,че едно време е имало хора, които са живели изцяло в планината и са се изхранвали с ***.Рядко са слизали надолу викали им каракачани.Но както и да е.Когато оцеляването и продължаването на рода на човек зависи от животните,те никога не биха ги изоставили.Очевидно е,че собствениците на конете не са нито жадни нито гладни.Дано органите от, които зависи намирането и осъждането на такъв вид хора, да са достатъчно справедливи,че да не може да се повтори същото.