Добрата новина: Ром ремонтира срутената къща на старицата от Кравино!

Условието: Местен да ни "гледа в ръцете", после да няма приказки
28 мар 2018 15:30, Елка Василева
58
Добрата новина: Ром ремонтира срутената къща на старицата от Кравино!
Снимка: Христо Христов, Монитор

Собственик на фирма за строителни ремонти от Стара Загора започва възстановяването на къща в село Кравино, община Опан, чийто покрив миналата седмица рухна върху главата на стопанката й - 83-годишната баба Стана Иванова.

Ромът Юсни Ибрям, който кара втори мандат като независим съветник в старозагорския минипарламент, научил за проблемите на старицата от вестниците и веднага се свързал с кмета на община Опан Генчо Колев, пише "Монитор".

Ибрям отишъл на място в Кравино, огледал обстановката и още тогава отсякъл - със своите хора ще възстанови щетите безплатно. Поставил едно-единствено условие: докато трае ремонтът, в двора на бабата да има някой местен жител. За да не тръгнели послеприказки, че нещо е изчезнало.

„Цигани сме, какво ли не сме видели и чули за себе си, нека ме гледат в ръцете, защото до гуша ми е дошло от празни приказки по наш адрес. Хората са го казали : направи добро и го забрави. По моите сметки ремонтите с материалите няма да надхвърлят 2 -3 000 лв., грехота е тази бабичка да стои на улицата след като си има къщичка…“, лаконично коментира Ибрям.

Ако се наложело, момчетата му щели да иззидат и нови стени, защото старите били кирпичени и можели да поддадат отново при някой по-проливен дъжд.

Покривът на строената преди повече от половин век къща в село Кравино падна миналия понеделник след обилен снеговалеж, само по случайност гредите и керемидите не убили баба Станка, която спяла точно в тази стаичка.

Старицата е самотница, съпругът й починал преди 30 години, след него се поминал и единственият им син, а внукът й се запилял в чужбина да си дири късмета и не се бил обаждал от много време.

Община Опан не разполага с оборотни жилища, кметът Генчо Колев предложил на бабата временно да се настани в една от стаите на кметското наместничество, но тя категорично отказала с думите: „По-добре да си сложа въжето и да умра. Искам да срещна смъртта под моя си покрив…“, разказа кметицата на Кравино Ганка Велева.

Засега възрастната жена е подслонена в комшийска къща, чийто собственици живеят в Стара Загора , но това не можело да продължава вечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: къщаромремонтКравина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
9
 
! Отговори
икономист преди 6 години
А тази политика, която правителството се опитва да прокарва, за връщане на отпадналите от училище деца(повечето са роми, но има и българи), в училище, едно от най-абсурдните неща, които могат да се направят. Повечето роми, по принцип едва разбират български език, а те искат от тях да завършат и да станат специалисти в дадена област. Ученето просто не е за всеки, а и по никакъв начин не ти гарантира, че след това ще успееш да се реализираш. И кво, ще вземат основно образование, а после..?
24
5
 
4
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Една добра идеяТе ги убиват по случайност, от страх старицата да не ги изпорти. Ромските крадци, са просто едни неумели и неграмотни крадци! Не че са лоши като цяло... Ако им бъде гарантирано минималното, нужно за тяхното оцеляване, няма да вършат такива абсурдни престъпления. И трябва да престанат с тази глупава традиция да правят деца, без да могат да ги изхранват. Но тези традиции са се запазили, защото винаги са живяли в някаква собствена реалност, далеч от нормалните порядки...
23
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяхте на хранилка, ако работехте всички като нас, ако не изцоцвахте социалната система, тази баба нямаше да разчита на пенсия от 130лв.Така, че не ми се правете на добри, когато всички проблеми идват от вас!
22
6
 
3
 
! Отговори
икономист преди 6 години
А после ромите били мързеливи и лош материал, и не заслужавали да получават онези велики 86 лева социална помощ, която всъщност само те могат да получават. Щото нас българите ни броят за богати, след като разполагаме с монолитни жилища... Друго си е да пребиваваш в паянтова постройка, коята сам си построил с материали втора и трета ръка, и в която освен това няма канализация!
21
2
 
12
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
До Анонимен.това е лошото в бг че се сравняват софииските роми с останалите роми в бг от софииски ром до останалите роми разликата е между небето и земята софииските роми са свикнали да крадат лъжат и да мамят от провинцията ромите са трудолюбиви за съжеление това никои него цени защото няма работа нито за българина нито за рома.това е истината
20
6
 
6
 
! Отговори
Една добра идея преди 6 години
Крайно време е ромите по селата да си изработят кодекс за поведение-примерно да вземат по-малко от половината пенсия на старците при грабеж,да не грабят два пъти подред едни и същи,а за убийство и насилие дума да не става!Нека бъдат добри,колкото по-разумно използват "хранителната база",толкова повече ще изкарат!Ако измрат всички старци,какво ще правят после?
19
1
 
23
 
! Отговори
браво преди 6 години
Впечатлен съм
18
0
 
45
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Всички честни, работливи, почтени хора спазващи законите са богатството на България.Браво!
17
0
 
15
 
! Отговори
brawo преди 6 години
brawo
16
0
 
10
 
! Отговори
:) преди 6 години
Първоначално прочетох:Ром ДЕмонтира срутената къща...и се зачудих къде е сензацията. :D
15
0
 
53
 
! Отговори
Браво на момчето, преди 6 години
че работи, че е милосърдно! Нека всички роми се поучат от Юсни Ибрям колко е полезно да се учи, да се работи, да си честен в работата и към другите! ЧОВЕШКАТА благодарност и похвала умножава стократно здравето и благоденствието на онзи, който прави добро и живее честно!Успех за Вас и семейството Ви, г-н Ибрям!
14
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, и при тях 1 на 10 хил. се оказва човек, проблемът са останалите 9 999.
13
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом помага без расизъм на българите и турците е чист човек.Проблемът са необразованите,егоистични и злобни в цялата държава.Бих отишъл да помогна на възрастната женица в работата по къщата само за поддръжка на физическата си активност.Браво за отделените усилия ако е безкористен.
12
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра реклама на фирмата си направи тоя. Сега ще го пишат по всички медии, само защото е ром.
11
7
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сред ромите има много добри хора също. Реално нашият проблем не представлява ромската общност сама по себе си, а гетовизирането и агресивното налагане на културните порядки във вече установения социален и обществен живот. Поздравления за човека!
10
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромът Юсни Ибрям е бяла лястовица-т.е ИЗКЛЮЧЕНИЕ за този етнос.
9
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ПРИ ТЯХ ИМА И ДОБРИ И ЛОШИ!!!!!!
8
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как са я строили тази къща, за да падне за 50 год. , на комшиите е над 100-годишна и от поне 5 год. тече защото от доста време е необитаема и пак не е паднала...
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре!
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!