Фуги, течове, страхове... блокове в Русе масово се разцепват

Проблемите са от старата канализация, смятат обитателите
28 мар 2018 19:00, Анисия Иванова
17

Блокове в Русе масово се разцепват. Огромни фуги са зейнали между конструкциите на отделните входове, а хората живеят в страх.

Според живущите проблемите идват от старата канализация на ВиК, която е на близо 100 години. От водното дружество, разбира се, отричат да имат вина.

Сред най-засегнатите са хората от блок "Калофер". Фугата между двата входа вече е близо метър, а наклонът в жилищата е плашещ.

Заради разместената изолация на покрива водата се стича в апартаментите. От блок "Бенковски" също смятат, че вина за аварията носи ВиК. Блокът само за три дни се разцепи застрашително.

От ВиК в Русе признават, че е имало аварии, но не смятат, че те са довели до разцепването на блока. От общината са изпратили комисия, която да огледа ситуацията в района. Ще се направят и геоложки проучвания, предава Bulgaria ON AIR.

Данните ще бъдат предоставени на собствениците на блока, за да предприемат необходимите действия, ако такива са необходими. Проучването е за сметка на общината, но ремонтът на пропадащия блок ще се плати от живущите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
То скоро няма да остане улица която да не е разкопана и това нямаше да е проблем ако авариите се отстраняваха и след това се затваряше дупката - а сега просто идват, копаят и отиват на следващото място. Има места на които вече 1 година излиза пара на Топлофикация (те горките го разкопали, но не можели да намерят аварията къде е).ВИК са същите - на бул. Трети Март вчера почнаха да копаят същия трап за 10 път (от септември 2017 стой и не го затварят) и служителите казаха, че сигурно пак ще копат.
15
0
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До КотевПроблема не е във водопровода вътре в блока, а, че имаше авария на водопровод под пътното платно която намокри допълнително водата около блока и той започва да потъва.В момента Русе е целия разкопан от ВИК. Най лошото е, че ВИК е наела стотина под изпълнители и никои не ги следи какво правят. Самото ВИК не знае на кои обект кои работи! И от там всички проблеми. Има окопи които стоят вече 1 година разкопани, само заградени (в най добрия случай) и така ще стоят до края на дните.
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ни е ,наследството от бай Тошо,което той бил построил нямало да могат да го боядисатДва и половина милиона българи живеят в панелки След 10-15 години ще почнат всичките да се рушат.Кой ще е виновен тогавашните ли управници? Това е социализма нищо трайно не направи,,След нас потоп" Панелката е за оборотно а не за постоянно жилище.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До nekoj - ще ги 'санират' ама сега тече 'вътрешния конкурс' - на кое от 'нашите момчета' да се падне поръчката...
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е много описателно за състоянието на България - като стар блок, отдавна изчерпал експлоатационния си период.
11
1
 
4
 
! Отговори
Разбирач преди 6 години
Дунава е много близо.
10
1
 
24
 
! Отговори
nekoj преди 6 години
Ами що не ги 'санират'? Стиропора ще ские цепките - и "Слава на ГЕРБ"!
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лукс на 5 звезди! Качество и изработка! Убааа работа *** българска!
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
събаряне и строене на ново. ремонти . добре ама с чии пари хората нямат пари това е ясно . те ако имаха щяха да се изнесат другаде .. общината както винаги абдикира от проблемите на хората
7
2
 
9
 
! Отговори
Без име преди 6 години
За да няма жертви събаряш и стройж на ново.
6
0
 
23
 
! Отговори
Без име преди 6 години
Като прибавим и избити стени,защото уж не били носещи.Тепърва ще се срутват блокове.
5
0
 
9
 
! Отговори
сощялно слаб депутат преди 6 години
стига гивезелъци няма келипир-ако няма усвояване на пари ,няма да ви обърнат внимание ,много ясно я,пък и празниците идват
4
0
 
27
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
За съжаление трябва да стане нещастен случай за да реагират Община или Държава, където и да е. Собствениците едва ли ще имат пари, Русе е обезлюден град, живущите ще са предимно пенсионири. Така, че другият, по-вероятен вариант е да се събори блока.
3
2
 
18
 
! Отговори
www преди 6 години
В началото на века имаше един блок в столицата (блок 208, община Надежда). Когато се цепна, хората бяха незабавно евакуирани. Но тогава общината се управляваше от други, не от ГЕРБ. След това блокът беше обследван с идея за някакво "спасяване" от строители, инспектори, следователи, архитекти, санировчици, Светия синод и някои други. Взеха се маса пари и нищо не се направи. Накрая се реши, че обектът е неспасяем и започна да тече ужасно скъпа обществена поръчка за събарянето му през 2017-та.
2
19
 
12
 
! Отговори
Котев преди 6 години
собствениците трябва да сменят за своя сметка водопроводите , мръсните канали и всичко свързано с ВиК в блока , така правят в Европа на 40 години е максималният срок за смяна. ВиК не е виновни за лошото състояние на блоковете те доставят водата , но *** не обича да плаща иска всичко да му е на Аванта
1
8
 
2
 
! Отговори
@Мозъка преди 6 години
Много ряпа ядат там (: