Влиза нова ваксина: Варицела, намаляват за туберколозата

Здравните власти обсъждат промени в имунизационния календар
28 мар 2018 12:45, Петя Славова
50
Влиза нова ваксина: Варицела, намаляват за туберколозата
Снимка: Reuters

Здравните власти обсъждат промени в имунизационния календар на страната. Идеята е да се намалят имунизациите срещу туберколоза, а да се въведе ваксина срещу варицела, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Според него с варицела у нас се заразяват между 5 и 7 хиляди деца годишно. При тях болестта протича сравнително леко, но макар и рядко се наблюдават усложнения.

Вирусът може да засегне и възрастни, които не са придобили имунитет - при тях болестта протича тежко и може да доведе до сериозни усложнения.

Д-р Кунчев обясни пред БНТ, че 17 държави в Европа са включили ваксината срещу варицела в задължителните имунизации. У нас много родители са се интересували от възможността да предпазят децата си.

Ваксината обаче няма регистрация и разрешение за употреба у нас и може да бъде включена най-рано през 2020-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
това е новината 2/2 преди 6 години
1. Ще се увеличи приема на антибиотик.2. Масова резистентност спрямо всички антибиотици.3. Увеличение на смъртността с до 50%4. Продажбите на антибиотик ще ударят върха. Фармацевтичните компании ще бъдат още по-богати.Причината е че има туберкулоза на лимфите, която е пасивна и почти неизлечима. Коренът - кравите и млякото!Вместо да се увеличи контрола върху ПСЖ ваксината те го намалят драстично.Пирогов няма да смогне и ще фалира! Парите постоянно ще се увеличават всяка година
46
1
 
1
 
! Отговори
това е новината 1/2 преди 6 години
Има новини, които са много важни за човечеството - т. нар. "новини на века".Условно можем да ги разделим на два типа. Първия тип е в положителна насока, а втория - отрицателна.Това е особена важна новина , нов отрицателна насока. За съжаление хората все още не са напреднали/развити достатъчно, за да проумеят какво се случва.Аз идвам от бъдещето и мога да Ви разкажа за последствията, които ще произтекат от тази промяна. Започвам!1. Ще се увеличи приема на антибиотик.2. Резистентността на
45
6
 
5
 
! Отговори
нещо си... преди 6 години
До pepeЕ "рере" ти съвсем полудя..... преди стотина години хората са живели до 90-100 годишна възраст. Защо ли? Може би заради многото ваксини, които са им слагали. Сега живеят до 60-70 преко сили. Защо? Поколения наред са оцелели без ваксина "варицела". Сега било проблем!? Всяко следващо поколение се тъпче с все повече имуностимуланти, хомеопатични *** и "био" продукти. Това е доста по-голям проблем от варицелата!
44
8
 
9
 
! Отговори
pepe преди 6 години
Антиваксърите и бгмамите се развихриха. Трябва да ви затворят в резерват, да се лекувате от слънцето и каквото сабя покаже - естествен подбор му казват. Във времената преди да има ваксини и съвременна медицина, възраст от 40-50год се е смятала за дълбока старост и това е преди само стотина години.Колкото до варицелата съм с две ръце за ваксина и с радост бих имунизирал детето си.Аз карах на 30 и щях да умра.
43
2
 
3
 
! Отговори
нещо си... преди 6 години
До Ddе това е прекалено.... да заразяваме бременните с шарка?!?!?!.... яко....
42
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Влиза най- новата ваксина: Кукумицела...
41
3
 
9
 
! Отговори
. преди 6 години
Аз пък искам да избирам. Егати, детето ми ако е изкарало варицела (и има доживотен имунитет), пак ще съм длъжна да я поставя, защото била 4-компонентна жива ваксина (морбили,паротит,рубеола и сега и варицела). Това ми казаха. Много е глупаво да те задължат ако детето ти е карало варицелата.
40
1
 
6
 
! Отговори
*_* До милена преди 6 години
Знам, че варицелата се причинява от вирус.Казах само, че след още някоя година ще направим всичко максимално стерилно и поради факта, ще ни нападат все по усъвършвнствани вируси и бактерии, за които ще трябва да се пият все по силни и страховити антибиотици. А бъдещите деца ще бъдат без никакъв собствено придобит имунитет!
39
11
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Варицелата въобще не е 'безопасно' заболяване. Веднъж преболедувал, човек развива имунитет, но причинителя остава до живот. При влошено състояние на имунната система избиват обриви по тялото. Усложнения при възрастните могат и да ги ликвидират..
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ваксината не е панацея , не дава 100 % защита .Би трябвало ваксинираният да изкара болестта по- леко , а не въобще да не може да се зарази .Т.е. ваксинираният и НЕ ваксинираният все ще се разболеят - разликата кой как ще кара болестта .Бих заложил на не ваксиниран водил природосъобразен начин на живот, от колкото на ваксиниран пушач,алкохолик, който не хапва плод и се тъпче в мак доналдс .
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33Ми явно не си се образовал съвсем ... това ,че детето ти ще е ваксинирано, въобще не значи ,че няма да се разболее и пак ще заразиш някой болен от рак !Иначе е много просто да говориш за ваксини и да не си представяш как се гради имунитет за 6 болести !!!Кога в нормани условия организма ще е болен от 6 неща едновременно ?!?!?!Сега чаткаш ли как стават автоимунните заболявания .Да не говорим,че за повечето неща има срок на ваксината, след това нямаш имунитет !
36
2
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
***,от варицела не може да се умре ,освен ако не си имунокомпроментиран ,а от туберкулоза се мре и то много и лесно се заразява човек ,имунитет не може да се изгради траен както срещу варицелата ,пак игрички на министерството ;) !!!
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
туберкулозата набира скорост,най-вече в гетата и изобщо не е някаква екзотична болест
34
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Нямам нищо против ваксините, правени по метода на Луи Пастьор. Но този метод е прекалено бавен според фармацевтичните компании и те го ускоряват, като слагат във ваксините споменатите от мен гадости.
33
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това ми е много смешно как някакви хора пищят срещу модерната медицина,но са първи като се разболеят на лекар. Да живееш в цивилизация идва не само с привилегии, но и с отговорности.Сред тях да си плащаш данъците,осигуровките,да спазваш законите и да си слагаш ваксини,така че общият епидемологичен риск да намалява. А не да си влачиш болното от варицела дете по улиците,където може да зарази някой човек болен от рак или след трансплант и да го убие.Отговорност му се вика.Иначе живей в пещера
32
0
 
3
 
! Отговори
Dd преди 6 години
Варицелата се кара леко от децата,тъй че по-добре да се прекара като дете,отколкото възрастен.А иначе е хубаво да се поставя на бременни или плануващи бременност,които не са я карали.Лично аз съм щастлива,че съм я карала,защото бях бременна когато първото ми дете я изкара.Моя позната се разболя в напреднала бременност,но слава Бого детето си е живо и здраво.
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на антиваксърите ще кажа-не мисля, че различавате грип от настинка . Настинката можеш да я лекуваш с мед, лимони и сръбска музика. Грипът те смазва и особено за хронично болните може да е смъртоносен.Всяка година много хора умират заради грип.Затова и определени групи хора трябва да се ваксинират - ако не за да не се разболеят, поне за да го изкарат по-леко.Престанете да обобщавате с бгмамините си тъпотии. Гледайте филми как изглежда туберколозата или тифа и какво причиняват!
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 25Не знам за какви седем дена говорите. Тя боледува повече от година... Но явно вие разбирате. Да не дава Господ детето ви да вдигне температура след пентаксим. А след време едно умно живо дете да се превърне в аутист.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За варицелата да влезе подкрепям. Защотос е кара много тежко от възрастни. И особено при хронично болни може да навреди много. Дори да убие някой. Но не виждам смисъл да се слага съвсем рано в календара. Виж за туберкулозата трябва да направят много добри оценки доколко сме извън опастност.Това е болест на бедността и мизерията. От които не бих казала че сме се спасили все още.
28
3
 
7
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
До АнонименСестра Ви е права. Ваксините не гарантират 100%, че няма да се разболеете. Поради това, че след имунизацията организмът си е изработил антитела срещу съответният антиген, при повторно заразяване организмът вече използва готовите антитела и клетки на паметта срещу патогена.Така организмът не "губи време" и не е необходимо да чака 7 дена докато се активира придобитият имунитет.