12 млн. от продажбата на метали от АЕЦ "Козлодуй"

Сумата - от четирите излезли от експлоатация реактори
29 мар 2018 22:21, Петя Славова
8
12 млн. от продажбата на метали от АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: архив, Булфото

Около 12 млн. лева са средствата, които са получени и съответно върнати във фонд "Радиоактивни отпадъци" от продажбата на метали от оборудването на излезлите от експлоатация четири блока на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви изпълнителният директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" /ДП "РАО"/ Дилян Петров на семинар за медиите на площадката на предприятието в АЕЦ "Козлодуй".

Заместник-изпълнителният директор по управлението на радиоактивни отпадъци и извеждане от експлоатация Георги Разложки уточни, че това са средствата, които са получени от демонтирано оборудване, което се разделя на няколко материални потока. През 2017 г. освободеното от регулиране оборудване е 5300 тона метали, посочи Разложки, цитиран от БТА.

Той добави, че за тази година са издадени нови 7 заповеди за първите три месеца и в момента това количество се извозва. До думите му бетонните конструкции подлежат на рециклиране и вкарване в инфраструктура.

Досега общо 10 000 куб. метра е количеството бетони, което е демонтирано и подлежи на освобождаване от регулаторен контрол.

До 2019 г. - когато трябва да бъде премахнато цялото оборудване от машинната зала, където се помещаваха четирите блока на АЕЦ "Козлодуй", около 6000 тона материали трябва да се демонтират и освободят, посочиха от държавното предприятие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До момента сме похарчили 502 милиона евро за изваждането от експлоатация на първите четири блока на атомната ни централа, но пък по-важното е, че сме спечелили 12 от старото желязо. Евалата!!!!
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично по циг..бългларски всички се наряза и разпродаде.
6
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4:582 млн. загуби от които 708 млн. Европа въстанови в няколко транша !Сега можеш да се сетиш, защо като не ставаш и за чеn за зеле, все пак някой те храни !
5
4
 
18
 
! Отговори
ДА ВИ Е ЧЕСТИТ преди 6 години
КАПИТАЛИЗЪМЪТ, скъпи другарки и другарки. Днес *** старите реактори, УТРЕ НОВИТЕ
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И 582 милиона евро загуби.
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам рециклирания бетон да бъде използван за ремонт на ул. Позитано, за спомен на наследниците на бетонните комунистически глави, а по-едрите кютуци да бъдат експонирани на входа на 20, за да могат да си правят селфи за децата си на Запад !
2
3
 
20
 
! Отговори
Hex преди 6 години
Иран, Северна Корея и още няколко други страни щяха да дадат луди пари за цял реактор, комплект трябваше да продаваме :)
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно! И сега има всякакви светещи играчки за децата! Впечатлен съм!