Пенсионерските 40 лева за Великден... цинично ли е?

Икономистът Мика Зайкова: Как се живее под прага на бедността?
Обновена: 29 мар 2018 09:53 | 29 мар 2018 09:45,
132

Властта реши да раздаде пенсионни добавки от по 40 лева за Великден на над 1,2 млн. пенсионери. От допълнителните финанси ще могат да се възползват хората с най-ниски пенсии, които са в размер до 321 лева.

"1,227 млн. пенсионери, които получават мизерни пенсии - под прага на бедността. Как се живее с пари, които са под прага на бедност? Няма пенсия в Европа, която да е под прага на бедност, това е цинизъм", настоя икономистът Мика Зайкова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Тя посочи, че ако пенсионер във Франция получава заплата от 1000 евро, то той се пенсионира със 700 евро на месец, а при същата заплата в скандинавските страни ще се пенсионира с 900 евро.

"Капиталовата схема е добра в страни, в които няма корупция и мошеничество. Наливаме пари в нереформирани системи, не може така. Първо се правят реформи и те се правят в първите две години на мандата", настоя икономистът.

Главният редактор на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев подчерта, че самата пенсионна система е неплатежоспособна.

"Когато пенсионерите стават все повече, а работниците не се увеличават, съответно има все по-малко пари в системата", отбеляза той и добави, че правителството не спестява, а има излишъци.

"Трябва да се реформира системата и самият модел, който не разчита на такава структура. Трябва да има конкуренция между фондовете, за да имат хората по-богат избор", обясни Георги Вулджев.

Той е на мнение, че цялостната фискална политика на държавата не е адекватна и всяка година излишъците се прахосват вместо да се спестяват в Сребърния фонд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай хАло, балама, не на мен тия.Баща ми взимаше 120лв като военен.Ходехме с кръпки по коленете и лактите и маратонките се носеха на обущар да се лепят и шият.Съседката беше шивачка и доста време търси две парчета кожа да ми зашие на скъсаните лакти.Богата работа ей!Сега с минималната заплата 500лв ще си купя най-малко 10 чифта обувки от първия изпречил ми се пред погледа магазин.
86
4
 
9
 
! Отговори
До 95 бай х преди 6 години
100 лева = 1000 лева беше преди време Сега 100 лева от преди 1989-та са равни на 1500-2000 лева, но не по покупателна способност, което е само част от реалността, а по това какъв начин на живот ти осигурява. Сега се плаща за много други неща, за които преди време не се плащаше.
85
4
 
7
 
! Отговори
До 94 Пухчо преди 6 години
Цинично е такива като теб да наричат *** други работещи хора. Държавата им плаща на 100% осигуровките, а не на 60%, както беше, ама преди това им намали заплатите и в крайна сметка ощетените са държавните служители. Сещаш ли се защо или не ти достига ....
84
4
 
6
 
! Отговори
бай х преди 6 години
До Не, не е цинично! дечко , 100 лв преди 89 година се равняват на 1000 лв сегашни пари това е покупателната стойност
83
7
 
14
 
! Отговори
Пухчо преди 6 години
Циничното е, че на държавните служители и прочие *** в бюджета, държавата им плаща осигуровките, разбираш ли... После само на най-бедните пенсионери, а тия с 330 лв. по-богати ли са. Или на всички, или на никой та да се натрупа джакпот за Коледа, разбираш ли...
82
8
 
14
 
! Отговори
Lora преди 6 години
Аз пак питам - защо само за пенсионерите? А децата? защо няма великденски и новогодишни надбавки за децата?
81
3
 
14
 
! Отговори
Докога г-н Борисов? преди 6 години
Господин Борисов, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно са внасяли своите пенсионни вноски и противоречи на европейските закони. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат реалните пенсионни вноски при условие, че няма да получат съответстващите си пенсии. Така изкуствено се създава "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски ? Няма я! Докога така ? Рано или късно от Европа ще търсят сметка за това!
80
3
 
12
 
! Отговори
До 89 преди 6 години
Циничен си.Тези хора цял живот са живели бедно и са спестявали стотинка по стотинка бели пари за черни дни.Продавали са жилища,земи и други имоти,които са придобили по онова "лошото" време.Парите им не са откраднати и само тяхната наивност и респект към властта са причина за тези постъпки.Вместо ирония,да се беше погрижил някой да им обясни за тези опасности.
79
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още преди около 9 години,когато Бойко се добра до властта,каза,че пенсионерите са му изяли бюджета,защото ония,"лошите" преди него/БСП/били вдигнали пенсиите с 10%.Такъв човек вече 10 години "мисли" за вас или по-точно как да ви съкрати живота.На него пенсия никога няма да му е нужна.Милиардите ще му стигнат за десет живота.
78
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На хора, които хвърлят по 10 та и 20000лв през балкона без да им мигне окото сигурно им се струва цинично.Как ще се впечатлят от 40лв?
77
19
 
9
 
! Отговори
Не, не е цинично! преди 6 години
До Анонимен 73По време на целия си трудов живот сегашните пенсионери са внасяли всеки месец пенсионна вноска. Къде са тези пари?Какво са внасяли бе?Внасяли са дръжки.Дядо ми взимаше 598лв пенсия а навремето е взимал 229лв заплата като металург.Колко е внасял според теб?Тия по ТКЗС-тата, за които все реват са получавали по 80-100лв заплати.Какви пенсии искат?ВЗИМАТ ПЪТИ НАД ТОВА, КОЕТО СА ВНЕСЛИ!ПЪТИ!И все не им стига и искат още и още.Мен на тяхно място щеше да ме е срам.
76
14
 
8
 
! Отговори
Неудобен преди 6 години
НЕ!В никакъв случай не е цинично.Тези с най-малки пенсии съответно имат най-малък принос за пенсионните фондове(да не кажа НИКАКЪВ, което е и самата истина).Трябва да са благодарни, че взимат и толкова.Навремето през 1997г БСП раздаде парите им на кредитните си милионери и сега пенсиите им ги плащаме ние работещите.
75
2
 
16
 
! Отговори
Който нож вади преди 6 години
от нож умира, 79, ти си жесток и безсрамен да хулиш възрастните. Тебе да те настигне мизерия в старите ти години. Майка не те е раждала, хиена ти е майка
74
3
 
20
 
! Отговори
Коки преди 6 години
Да каже бойко колко ще даде надбавки за неговите хора (депутати, министри и т.н). Сигурно 10 милиона ще си раделят. ***. И оня 79 не е в ред с акъла.
73
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен до 79 преди 6 години
*** на западни з***дници води до шизофрения, ти си живото доказателство.
72
17
 
6
 
! Отговори
до 73 преди 6 години
ти си един наглец безсрамник,да твърдиш,че пенсионерите били внасяли осугуровки трябва да си напълно безмозъчен ***,имаш ли идея,че савнасяли жълти стотинки буквално,какви пенсии искат,даже много им плащат никъде по света държавата не доплаща над това,което си внасял,само бъгарските ненаяли се пенсионери получават нещо,което не са заслужили,а българската държава доплаща на две-трети от ***,които всички хрантутим
71
5
 
21
 
! Отговори
79, ти си гадина преди 6 години
Ти обиждаш възрастните, тебе майка не те е раждала, ти в пари че се къпеш, но устата ти червива храна няма да може да приеме, мизерията ще те чумоса да оскотееш от вътре
70
6
 
9
 
! Отговори
1 преди 6 години
До сДС,за тях двамата не знам,но станишевата последна добавка беше 150лева,другаря ти бойко,срещу станишев да бяга,пак не може да го стигне,нито по интелект,нито по образование.
69
5
 
17
 
! Отговори
КРАДЦИ НЕГОДНИЦИ преди 6 години
подхвърлят от ограбена България жълти стотинки от плячката си. Какво да правим като крадците държат власт. Крадци тирани! Не смей да гласуваш за нито един от тях повече а те да се затрият
68
31
 
6
 
! Отговори
да преди 6 години
циничное да се дават пари на тия *** пенсионерите,цинично е да се сравняват пенсионерите в западна Европа с техните връстници-търтеи в българия,докато първите работеха здраво,нашите крадяха и си клатеха краката и пенсия им дават сега,от това по-голям цинизъм здраве му кажи,нямало държава,където пенсията да е под линията на бедност,а има ли държава,където без да си работил ти дават пенсия,дано изпукат по-бързо тия дърти иззедници,съсипаха държавата