Пенсионерските 40 лева за Великден... цинично ли е?

Икономистът Мика Зайкова: Как се живее под прага на бедността?
Обновена: 29 мар 2018 09:53 | 29 мар 2018 09:45,
132

Властта реши да раздаде пенсионни добавки от по 40 лева за Великден на над 1,2 млн. пенсионери. От допълнителните финанси ще могат да се възползват хората с най-ниски пенсии, които са в размер до 321 лева.

"1,227 млн. пенсионери, които получават мизерни пенсии - под прага на бедността. Как се живее с пари, които са под прага на бедност? Няма пенсия в Европа, която да е под прага на бедност, това е цинизъм", настоя икономистът Мика Зайкова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Тя посочи, че ако пенсионер във Франция получава заплата от 1000 евро, то той се пенсионира със 700 евро на месец, а при същата заплата в скандинавските страни ще се пенсионира с 900 евро.

"Капиталовата схема е добра в страни, в които няма корупция и мошеничество. Наливаме пари в нереформирани системи, не може така. Първо се правят реформи и те се правят в първите две години на мандата", настоя икономистът.

Главният редактор на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев подчерта, че самата пенсионна система е неплатежоспособна.

"Когато пенсионерите стават все повече, а работниците не се увеличават, съответно има все по-малко пари в системата", отбеляза той и добави, че правителството не спестява, а има излишъци.

"Трябва да се реформира системата и самият модел, който не разчита на такава структура. Трябва да има конкуренция между фондовете, за да имат хората по-богат избор", обясни Георги Вулджев.

Той е на мнение, че цялостната фискална политика на държавата не е адекватна и всяка година излишъците се прахосват вместо да се спестяват в Сребърния фонд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
9
 
11
 
! Отговори
И те така преди 6 години
Всичките дето искате да дават повече пари на пенсионерите сте " ало измамници" и искате да могат да ви хвърлят през балкона повече! 😁😁😁 ТАКА СЕГА СЕРИОЗНО: Държава, която дори по време на празници се подиграва с хората, които са дали младините и здравето си за нея , ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ!
66
7
 
20
 
! Отговори
Престъпници преди 6 години
Дянков и Горанов ликвидираха пенсионния фонд, а ОП уж бяха за по-големи пенсии, но не потърсиха сметка за фонда и предадоха хората, сега - трохи за подогравка. Махайте се, престъпници. Убихте държавата престъпни *** и чакате благодарности за подигравките си с 40 лева.
65
6
 
6
 
! Отговори
До 73 преди 6 години
Явно не знаеш каква е пенсионната система в България, направена по немски модел. Върпосът ти няма смисъл. Къде са парите е заложено в начина на функциониране на пенсионния модел в България и да се задава така е или манипулация или незнание.
64
2
 
25
 
! Отговори
+++ преди 6 години
За мен основните проблеми при пенсиите са три: - огромният процент сива икономика и укриване на доходи- прехвърлянето на средства за пенсии от едни групи пенсионери към други- добавянето към пенсионната система на социални плащания, които ги наричат пенсии, а те не са
63
1
 
6
 
! Отговори
От 69 и 71 преди 6 години
Разбира се аз не съм държавен служител и нямам роднини държавни служители, както предполагам, че ще ме атакуват тук тези от 80-те процента. Написаното от мен е въпрос на прости пресмятания, които всеки с поне малко ум в главата и сам може да направи.
62
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Когато пенсионерите стават все повече, а работниците не се увеличават, съответно има все по-малко пари в системата". Това е глупаво и невярно оправдание! По време на целия си трудов живот сегашните пенсионери са внасяли всеки месец пенсионна вноска. Къде са тези пари?
61
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен,че държавата тъне в безхаберие относно възрастните хора,плаща незаслужени социални помощи на хора,които не желаят да работят и такива,които раждат деца на конвейр,за да получават социални.Освен това допускат частни фирми да осигуряват служителите си на минимална заплата,за да не плащат осигуровки.Всичко това един ден ще доведе до срив на цялата система и няма да има пари нито за пенсии,нито за помощи,нито за заплати дори.
60
9
 
6
 
! Отговори
От 69 преди 6 години
Относно пенсионирането, а и не само за това, държавните служители са с по-ниски пенсии от останалите заради това прословуто плащане на осигуровките на 100% от страна на държавата. Болничните също са в по-малък размер за държавните служители. Защо някои "забравят", че на държавните служители им намалиха заплатите, когато работодателя им реши да плаща на 100% осигуровките им, а не 60%, както беше дотогава и както е при останалите. Намалена заплата означава по-малка пенсия, по-малки болнични и по-м
59
7
 
20
 
! Отговори
Имигранга преди 6 години
Гледам вчера по тв,премиерът така говори,че държавата давала всяка година по 100 милиона лева за тези бонуси все едно ги плаща той.Пълен........Аз отдавна не се интересувам от политика,още по-малко Българска.Мисля си обаче,че има само един политик който задлужава да е там....президента Радев
58
5
 
7
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Много си заблуден. Всеки работещ плаща само 40% от осигуровките, останалите 60% ги плаща работодателя. Така беше и с държавните служители, но тях ги прецакаха, като им намалиха заплатите, защото работодателя им (държавата) реши да плаща на 100% осигуровките им, а не на 60%, както е при останалите. Ако можеш да мислиш, ще разбереш за какво е цялата врътка и защо държавните служители са прецаканите в случая. Би трябвало да знаеш какво стана, освен ако не си прекалено малък.
57
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40 лева за най-бедните пенсионери - при демокрацията е така. Нормални пенсии, когато ни управляват демократи няма.
56
4
 
17
 
! Отговори
До 60 преди 6 години
Прав си.250 000 държавни служители не плащат осигуровки.Освен това получават бонуси,купони за храна,държавни автомобили,телефони и всякакви други екстри,които им плащаме ние.Докога тези хора ще се ползват с привилегии
55
6
 
17
 
! Отговори
505 преди 6 години
Не само,че е цинично. Подигравка е с онези,които построиха България!
54
15
 
3
 
! Отговори
ВЕП преди 6 години
40 лв е добре дошло за един пенисонер за Великден и това е нещо.
53
6
 
11
 
! Отговори
възрастен преди 6 години
Пубери и недорасли философи разсъждават и безапелационно обясняват проблема с пенсиите.Абе мушмороци ,нямате ли си теми за вашата възраст ,та сте седнали да ни обяснявате нашите проблеми.Явно никой от вас не работи или учи за да виси цял ден пред клавиатурата.Вие също тежите на бюджета с вашето безхаберие и хленчене.Аман! Гледайте и спорете за Джъстин Бибър и Селена Гомес и оставете темата на работещите и пенсионерите.И учете за матурата че.......!?!?!?
52
1
 
8
 
! Отговори
Бучински преди 6 години
На фона не , туризма , който иска да печели без да плаща.; Огромният; напредък в ИТ ишлеме сектора.Фалшиви земеделци ,и прочие по-скоро е чудо.Иначе-подигравка
51
3
 
14
 
! Отговори
До 54 преди 6 години
Ей,***,явно не живееш с 200 лв.на месец и сигурно си от тия,дето отпускат пенсиите и дето ограбват народа,а те живеят като крале.Засрами се,бе,ако са останали някакви чувства в главата ти.
50
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО НЕ ГИ ПИТАТЕ ДОКОГА ДЕПУТАТИ, МИНИСТЕРСТВА, ПОЛИЦАИ, ВОЕННИ, СЪДИЛИЩА ИТ.Н. ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ИМ СЕ УДЪРЖАТ ЛИЧНИ ОСИГУРОВКИ, КОИТО НЯМА ДА СА НИКАК МАЛКО И ДА ПОСТЪПВАТ В НОИ. И ОСВЕН ТОВА ДА СЕ ВДИГНЕ ОСИГУРИТЕЛНИЯ ПРАГ КОЙТО ЗАКОВА НА 2600 ЛВ НЯМА ДА ИМА НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ. ТАМ СА ГОЛЕМИТЕ ПАРИ И ГОЛЕМИТЕ ОСИГУРОВКИ. ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА ЩЕ ЗАРАБОТИ УСПЕШНО И НЯМА ДА БОКСУВА КАТО СЕГА. АМА НЕ Е ЛИ ПО ДОБРЕ ДЪРЖАВАТА ДА НИ ВНАСЯ ОСИГУРОВКИТЕ А НИЕ С ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ И ПОСЛЕ ГОЛЕМИ ПЕНСИИ.
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аман от плюещиБъркаш - по-малко от половината бюджет на НОИ се формира от осигуровки, останалото идва директно от държавния бюджет или от нашите данъци, технически така нареченото ДОО си е чист данък пенсионер. Много е трудно да се говори за осигуровки в България, защото напрактика с тях се разпореждат държавните бюрократи, фактически това са данъци. И да точно тук лъсва грозната, както НОИ, така и НЗОК, за практически са фалирали и се поддържат изкуствено, въпроса е кога ще се спука балона
48
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не плачете, така е и в Москва