На разходка с усмивка: Пържиграх, Гъзурниците, Дупели...

Запознайте се с историята на села с култови имена в Габровско
1 апр 2018 12:10,
16

Днес отбелязваме Международния ден на шегата, затова ще ви отведем в българската столица на хумора и сатирата – Габрово. Там, сгушени в живописния балкан, оказва се се намират селата с най-причудливи имена у нас, като Пържиграх, Къртипъня, Сърбогъзи и още десетки други. 

В миналото селата и махалите получавали имената на първите си заселници. И тъй като от векове хората в Габровско носят в себе си майтапа и самоиронията, случайно или не, някои от населените места тук носят имена, които днес са една от причините да наричаме Габрово столица на хумора и сатирата. 

"Хората в нашия край винаги са били шегаджии, а някои от тях дори зевзеци. Обикновено населеното място носи името на човека, който го е създал или прякора му, а тук действително гъмжи от такива неща. Част от селата все още съществуват, на част от тях имената са променени с времето, точно заради такива подигравателни отношения", каза пред Bulgaria ON AIR Светлана Михайлова от музей "Дом на хумора и сатирата" в Габрово.

Започваме обиколката си от един от най-големите габровски квартали, който някога носел името Гъзурниците и граничел с махала Дупели. 

"Всъщност, макар и днес името на квартал Гъзурниците да звучи комично, произходът му тръгва от турски данък, който се събирал тук. По-нагоре има едно площадче и там турците са събирали такъв данък, който се казвал гъзурнина. Дупели, махалата, я наричат така, защото пяли песента и не са я допели и те от допяли - допели, преобразували "Я"-то в "Е" и махалата се казва "Дупели", разказва Катя, жител на Габрово.

Най-причудливите имена обаче безспорно носят селата Пържиграх и Сърбогъзи. Днес в тях не е останал никой, но въпреки това заради наименованията си продължават да са прочути в цяла България. 

Хората в Габровско са горди с колоритните имена и на най-малките махалички в района и напомнят на всички, че светът е оцелял, защото се е смял.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Кольо преди 2 седмици
Всички тези имена имат чисто тракийски корени, чието смислово значение нямат нищо общо с тези обяснения
15
0
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
До Кривунделово има едно...селце Дупетатово.Сигурно много...дупетати са произлезли от него,или си купуват вили там,та за това така са го...кръстили.
14
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Георги Марков пише за една кожухарска фабрика-На празнични манифестации крещели лозунга"Повече кожи за Партията" мххххххххххххххххххххххххххххх......
13
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Благодаря за уточненията.
12
1
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Генерал Дупинов идваше на инспекция в 3та армия в Ямбол,Елхово,Грудово в края на 60те..Беше генерал артилерист от щаба на БНА
11
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Галброво и целият балкански край са ИСТИНСКАТА България, тази ,която загубихме ,и която можем вече само да сънуваме....
10
0
 
14
 
! Отговори
А соц.абревиатурите? преди 6 години
КНИПИТУГА !!! - след този групов, истеричен крясък, следват три маршови стъпки и отново служителите /повечето жени/ изврещяват КНИПИТУГА !!!Това се случва на всяка манифестация. Страничен зрител, непознаващ нормите на соца, би помислил, че тази група хора се лекува в едно специфично лечебно заведение в София, на 4-и километър. А какви още по-шантави абревиатури имаше и служителите трябваше да ги крещят, марширувайки!Имената на онези селца днес ни разсмиват, но те са част от нашата история.
9
5
 
21
 
! Отговори
Обичам Габрово преди 6 години
Балканът ражда хора, полето тикви!
8
0
 
18
 
! Отговори
ист преди 6 години
Не е гъзибаров , а е гАзибаров. От гази бара /река/.
7
11
 
19
 
! Отговори
ПушИлист преди 6 години
Индианският вожд Пърдящият пожарогасител се е возил и на железен кон. Стрелял е даже и с гърмяща пръчка. Има малка сянка как е пил огнена вода с тримата папи, който са го галИли по тиквата, пардон главата...
6
2
 
12
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Генерал Дупенов свъни в караулното. отсреща вдига и ке представя - редник Гъзибаров. 10 дни арест изревал генерала. /Казват че е действителен случой с истински имена./
5
0
 
26
 
! Отговори
Николай преди 6 години
Навремето бях студент в град Габрово и с приятели сме ги обиколили тези селца. Много хубави хора живееха там - планинари.
4
2
 
20
 
! Отговори
Още един габровец преди 6 години
И аз много обичам родното Габрово, но за чистотата около завод Рекорд и плодохранилището, не ми се говори.
3
2
 
18
 
! Отговори
Жо преди 6 години
А, ЗНАЕТЕ ЛИ как се казва най-високия връх на планината Люлин.Няма нужда да гледате в Гуугъл. Казва се "Дупевица" :)
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 100% gabrovecГабровско е чудесен край.
1
2
 
36
 
! Отговори
100% gabrovec преди 6 години
edno ot nai krasivite kytcheta na planetata..tova e malkoto Gabrovo.malko spretnato chisto i privetlivo.obicham go toq grad