Мотористите – застрашени на пътя или отговорни за катастрофите?

При нас няма смачкана броня, а смачкани кости, коментира моторист
2 апр 2018 11:20, Василия Пейчева
120

4514 гледания   |  Още видео
През изминалата събота стотици мотористи дадоха начало на "Мотосезон 2018". Заради студеното време шествието беше изместено и съвпадна с това на велосипедистите. За съжаление откриването на мотосезона не се размина без инциденти.

Спешна помощ потвърди за 3 инцидента с мотоциклетисти вследствие на лошата организация на движението. Те са настанени в болница и са без опасност за живота.

"Най-честите причини за катастрофа с мотоциклет са неправилните маневри на автомобилните шофьори. Моторът е опасна машина, която трябва да се уважава, иначе стават проблеми. При нас няма смачкана броня, а смачкани кости и отишли си хора", подчерта мотористът Любомир Дуриданов.

Според председателя на Българското обединение на шофьорите Христо Радков проблемът с лошите шофьори се крие още в обучаващите и изпитващите ги.

"От "Автомобилна администрация" чухме, че планират да премахнат "избягване на препятствие" от изпита за категория "А". Изпитващите на ДАИ взимат 600 лева заплата. Те са около 105 за цялата страна. Нека да потърсим там проблема", обясни Радков в "България сутрин".

"Няма значение с каква машина си на пътя. Трябва да имаш отговорност към останалите движещи се по пътищата. Трябва да се промени отговорността както на изпитващите, така и на инструкторите. Те трябва да носят наказателна отговорност за тези, които обучават и изпитват", категорична бе журналистът Нора Стоичкова пред Bulgaria ON AIR.


120
Още от Страната
Увеличават направленията при специалист и изследвания
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Я па я...! преди 2 седмици
Колкото по бързо караш , толкова по бързо стигаш до Ада.
105
0
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 2 седмици
Най известният ни рокер е Таско Ерменков.Рокерското братство да го пази като очите си.Иначе оставаме без най добрия ни енергетик.Жалко че изпусна да преватизира ЧЕЗ. А му се полагаше.
104
0
 
5
 
! Отговори
Шишо Б. преди 2 седмици
Впрочем и при мотористи и при автомобилисти има едно единствено правило. Скороста ТРЯБВА да е събразена , с обстановката, с терена, с другите участници в движението.
Спазваш ли това - нямаш проблеми а неспазването и - води до катастрофи , начупени кокали, смърт . Всеки сам решава , но трябва да се знае, че веднъж избегната катастрофа не те прави безсмъртен а просто е отлагане на неизбежното .
103
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
".... неправилните маневри на автомобилните шофьори". Баси нахалството, автомобилът не може да кара на зиг заг между мотори или на задни гуми.
102
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мотористите на запад се промъкват между колите и застават най отпред защото потеглят пет пъти по бързо от колите и не запишват движението. Но в Милиционерия шофьорите са запецнали умствено (повечето) и си се трепат от величие.
101
0
 
7
 
! Отговори
8===о преди 2 седмици
Нарушители.При това гласовити и немлъкващи.
100
2
 
16
 
! Отговори
Тинев преди 2 седмици
Да сте видели, на червен светофар, моторист да не се провира между колите и да се изтъпанчва най-отпред?
Няма такова нещо!
Ни правилник, ни закон.
АБСОЛЮТНИ нарушители на пътя!
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И още нещо - като моторът е опасна машина, ами уважавайте го и не се качвайте на него.

А тримата пострадали "заради лоша организация" - точно лошата организация, а не липсата на мозък между ушите ви е виновна.....

Като оня дето се преби на Цариградско преди години - с над 140 в 7:00 сутринта през лятото, когато няма трафик (ама мантинелата си е на мястото) - беше се разнесъл на почти 100 метра.
98
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При откриването на мотосъбора един се беше натресъл в паркирана кола и беше предал богу дух. Посред бял ден, в 9:30 сутринта.

Пита се в задачата - каква "неочаквана маневра" е изпълнила паркираната кола (щото водач там не е имало), че донорът на органи се е изненадал?
97
1
 
14
 
! Отговори
aa1830 преди 2 седмици
Много гадна пасмина са мотористите в БГ.
Няма мигачи, спазване на скороста, непрекъснати линии.
На всичко отгоре рева на моторите им и наглостта им.
Накрая като се пребият обвиняват другите в движението, които
на всичкото отгоре им плащат и лечението. С една дума - ***!
96
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Извън населено място, вкл. и на магистрала, мотористът не трябва да застига коли каращи с максимално допустимата скорост и ако ги застига, сам си е виновен, ако му се случи случка. Разрешената скорост за мотористите е по- ниска от тази за колите - по магистралите е с 40 км/час по-ниска, а извън тях с 10 км/час по-ниска. Мотористите сами са си виновни като карат с 300 км/час или колкото успеят да вдигнат.
95
0
 
22
 
! Отговори
Край преди 2 седмици
Няма моторист който да спазва и 30% от правилата за движение. повечето и законите на физиката отказват да спазват - ма там санкциите са фатални. И те така.
94
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те са решили да се самоубиват а ние сме виновни че не сме ги спасили ! - това е в общи линии нашият закон за движение по пътищата.
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има ли човек който никога не е падал с колело ? - е мотора е същото но с разликата че с колелото си ожулваш коленете и лактите а с мотора често те събират на части.
92
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой моторист някога и няккъде да спазва правилото на непресечената осева линия ,или знак за изпреварване.Няма такъв .Всичко е на собственна преценка,,Ще мога да се шмугна".Абсолютно ,като че ли е задължително правило при тях.Имам колега с мотор и с кола.Казва: Знам какво е и за това гледам да съм коректен,но не винаги.Когато си с мотора си изкушен да не си абсолютно стриктен."
91
0
 
16
 
! Отговори
Ямболлия преди 2 седмици
Проблемът идва от там че мотористите често не се поставят на мястото на шофьора на автомобила. Минават изключително бързо и често безшумно до разминаването и не отчитат факта, че са по-слабо забележими в огледалата за задно виждане. И когато има дупки по пътищата и шофьорите на автомобилите се стараят да ги избягват, точно тия разминавания стават доста опасни.
90
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И при мотористите е като при шофьорите има и така и така.Лошото е че при моторите процента на ,,волните ездачи" без задръжки и разум е доста по голям.Те не пазят ниикой,искат ние да ги пазим.Страничните ми огледала на предишната ми кола ги строшихав трафика м/у Орлов мост и Графа/от там се прибирам/А с колоездачите положението е неспасяемо.Те се мислят хем за участници в движението,хем за пешеходци-въобще брауново движение.
89
15
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 седмици
До Анонимен 82 - я кажи Църо, миналата година колко пешеходци са сгазени от мотористи и колко от такива Ревльовци като теб?
88
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
85, знаеш че на двойна непрекъсната нямаш право да изпреварваш! Автомобилът пред теб, ако започне да намалява, намаляваш и ти. Лесно е.
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
манталитета е виновен ...и пътищата също