На етикета "Бабин козунак", но съставките не са познати на баба

Ядем химични коктейлим, няма я истинската храна, смята Богомил Николов
35

7434 гледания   |  Още видео

Оказва се, че в дните около Великден в магазините и търговската мрежа масово се продават козунаци с изкуствени добавки и оцветители, а при някои от индустриално подготвените продукти са спестени важни съставки като например мляко и яйца. Кои Е-та можем да открием в козунаците и с какво са заменени класическите съставки?

Според председателя на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов всяка година се установява едно и също, а именно, че козунаците в търговската мрежа има безброй Е-та, които не можем дори да произнесем.

"Ние се отдалечаваме от натуралното, от истинското, от това, което правим вкъщи. Със сигурност е позволено да се заместват натуралните продукти с Е-тата. Не е ясно обаче в дългосрочен план докъде ще доведе това. Все пак е сравнително ново изобретение за човека", отбеляза още Николов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че хората се отказваме от натуралните съставки и се обръщаме към химията.

"Производителите предпочитат да забъркват тези химични коктейли, вместо да произвеждат истинска храна. Това е така, защото им е по-евтино и освен това продуктът има по-дълъг срок на годност. Има и по-добър външен вид", уточни председателят на асоциация "Активни потребители".

По думите му друг основен проблем е липсата на етикет какво съдържа козунакът и с какво е направен. Или пък се използва нелоялната практика на етикета да се пише, че козунаците са "бабини" или "по бабина рецепта", но ако се погледне отзад - съставките не са познати на нито една баба.

"Направихме изследване на 16 марки козунаци и само един не използва подобрители и е много близък до класическата рецепта", завърши Николов.

Фабрично приготвените козунаци често съдържат имитиращи съставки. Как се приготвят те и как да познаем качествените такива?

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров отиде в столична пекарна, за да открие отговорите на тези въпроси.

"Най-лесният начин да разпознаете фалшивия козунак е цветът. Само с масло и яйца няма как да добием патешко-жълтия вид", подчерта управителят на фирмата Мариан Диков.

Той обясни, че за направата на добрия козуначен хляб, хората трябва да се заредят с търпение.

"Той не може без една добре структурирана рецепта. Също и фурната трябва да бъде предварително загрята, а тестото е по-добре да втасва по-дълго време, за да се получат характерните за козунака конци", отбеляза Диков.

По думите му цената на продукта вече се е покачила заради идващите християнски празници и в козунак за 2 лева няма как да бъдат включени яйца, масло и мляко.

"Добрият козунак струва около 8-10 лева", заключи управителят.

 


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
MEN преди 5 месеца
,,PRINZESITE,,DA SE VZEMAT V RAZE I DA SI OMESJAT PO EDNO KOZUNA4E,NE SAMO DA REVAT,4E SE PRODAVAT BOKLUZI. NAPRAVI SI SAM,SHTE BADESH DOVOLEN I SHTE BADE ISTINSKO.
25
0
 
1
 
! Отговори
MEN преди 5 месеца
AMI PO 4ESTI PROVERKI,NE SAMO HEI-TO DA VZIMA RUSHVETI I DA BORAVI SAS ZAKON OT1948 GODINA,AMA NE IM OTARVA DA GO SMENJAT.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-вкусният козунак е домашно приготвеният.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен20
Да кажем,че теб не могат да те излъжат по отношение на агнешкото,козунаците и някои др подобни неща! Ама не си мисли,че Неминат ще останеш! Все някъде,за нещо друго ще те изгърбят,без да се усетиш!
22
0
 
7
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 месеца
Бойкот на купуването на козунаци, няма да останете гладни. Оставете ги да стоят до другият Великден.
21
2
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 5 месеца
Кой ял-ял !! Комунизмо свърши ! Сега рупайте ГМО и трайте ! Кой не скача е червен...
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Козунак не се прави с Е-та изкуствени набухватели и палмово масло. Ето я рецептата на Баба. Брашно яйца прясно краве мляко краве масло мая захар и стафиди. В кой от козунаците в магазините има само тези съставки? Истинският козунак го познавам само по миризмата. Бабата вече 37 години ми прави домашен козунак няма как да го сбъркам с друга порода. Вместо сукалчета агънца в магазините ви продават шилета. Шилето няма нищо общо с агнешкото по скоро е овнешко. Що мен не ме излъжат?
19
0
 
17
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 месеца
Трябва ни закон за лъжата !!! Като пишеш бабин ще доказваш че баба ти е готвила по този начин с тези съставки. Това е очевидна лъжа, не е толкова трудно да се докаже в съда но БАБХ спи както обикновенно !!!
18
0
 
5
 
! Отговори
p преди 5 месеца
И поредна статия за Е-тата - само не видях статия да се казва че е задължително да се купуват нали така.
17
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На Цветанов евроатлантическите ценности - ядеш отрови, докато се гътнеш.
16
5
 
9
 
! Отговори
Сашо преди 5 месеца
Кой ли обръща внимание на това какво яде? Ако зависеше от мен, досега всички готови храни щяха да са на боклука, да не споменавам разни дюнерджийници и т.н. Но виждаме, че само се увеличава предлагането им, кпето е на база търсене. Е който търси проблеми, ще си ги намери!
15
5
 
35
 
! Отговори
Чиновник преди 5 месеца
Аз си правя сам козунаците, а "бизнеса" с бабините козунаци да яде дедовия. Единствената причина да съществуват тези измякяри сте именно вие, простите хора, които им давате парите си.
14
1
 
18
 
! Отговори
Не разбрах преди 5 месеца
Ядем химични коктейлим...........
13
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако Баба правеше подобен козунак,Дедо да я беше ликвидирал незабавно на мегданя,за назидание на останалите Бабеци!
12
12
 
14
 
! Отговори
маке преди 5 месеца
я знам рецепта за козунак зимаш 5 кила агнешка плешка 5 кила свински бекон подправяш ги увиваш ги на плитка кат козунаците свиваш ги на кълбо кат баница фръляш у фурната и чакаш последната операция е най трудна убиваш времето с кана вино
11
2
 
37
 
! Отговори
коррект преди 5 месеца
Съставките са познати на баба Яга .
10
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Със сигурност е позволено да се заместват натуралните продукти с Е-тата. Не е ясно обаче в дългосрочен план докъде ще доведе товa"

Как да не е ясно?? До Кардиология и Онкология :(
9
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То и лютениците на баба, мляко, сирене, сокове, плодове и зеленчуци....
Производители и търговци злоупотребиха отдавна и с това название, за да си пласират некачествените и често отровни стоки....
После защо били пълни болниците и гробищата с млади хора....
8
17
 
15
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 месеца
Между другото баба ми почина от рак на хранопровода на 66 години, дядо ми от рак на стомаха на 61 години. Сега майка ми да е жива и здрава с цялата тая химия ще навърши 86 години есента и изглежда много по добре от баба ми на 60. Не знам кое е по-добре честно да ви кажа.
7
5
 
31
 
! Отговори
Павката - бях Веган преди 5 месеца
Абе като видя един етикет на козунак и ми се повръща от Е 100 до Е 1000.
С това се тровят мишките, а те го продават да го ядеме.
Който може да си го прави това е истината.
Исус е възкръснал ама ние няма да успеем за това яжте здравословно, че храната ни мори много.