Вкусно, но... Над 10 Е-та на масата за Великден

Само в козунаците, продавани най-много са 6
2 апр 2018 08:22, Петя Славова
23
Вкусно, но... Над 10 Е-та на масата за Великден
Снимка: архив, Булфото

Над 10 от използваните добавки при производството на традиционни продукти, или известни повече като Е-та, ни дебнат на великденската трапеза, пише "Монитор".

Само в козунаците, продавани масово в супермаркетите и по пазарите, те са най-малко 6. Най-често във великденския хляб се среща Е-330 известна сред народа като лимонтузу или лимонена киселина. Въпросната съставка се използва за консервант на продукта. Освен нея в масовите козунаци за увеличаване на трайността им се използват още две добавки - Е-220 (серен диоксид) и калциев пропионат (Е-282).

От емулгаторите, предназначени да направят възможно образуването или поддържането на хомогенна смес от две или повече несмесими съставки, като олио и вода, в храната се влагат моно- и диглрицериди на мастните киселини (Е-471). За оцветител се влагат азорубин и кармазин (Е-122) и каротин (Е-160а).

Целта е да се постигне търговски вид на продукта, защото, за да се намали цената му, за производството му най-често се използва яйчен прах, а не яйца. В шоколадовите яйца, много купувани преди Възкресение, пък се влага емулгатор - лецитин (Е-322).

Част от въпросните Е-та крият немалко рискове. Така например консеврантът Е-282, предпазващ храните от образуването на бактерии, мухъл и плесени, в големи количества е толкова токсичен, че се използва като пестицид. Има свойството да се натрупва в организма и може да предизвика силно главоболие и повишаване на кръвното налягане. При децата може да причини раздразнителност, безпокойство, нарушения в съня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И това Е е станало синоним на отрова, тъй ли? Аз мога да ви кажа поне няколко витамина, които са в пъти по-отровни от 90% от Е-тата
20
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В една ябълка има 23 Е-та, в козунака само 10. Защо да не си хапна 2 козунака.
19
1
 
34
 
! Отговори
Кики преди 6 години
Незная продукт без добавени Е-та на пазара. Какво да се консумира , като зеленчуците пълни с нитрати, храната с Е-та, водата с хлор.
18
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога не съм купувал козунак от магазина. Как ще дам тази химия на внуците? Трябва да съм луд или нено.рмален! Козунака го прави бабата. Аз приготвям агнешкото което е не повече от 13 кг. живо тегло сукалче. Козунак се прави от брашно яйца прясно краве мляко краве масло мая стафиди и захар. Това са истинските съставки за козунак и най важното хубавото омесване и отлежаване на тестото за да се получи козунак на конци. Тези козунаци в магазина са химии с които ви тровят и печелят за ваша сметк
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стана с китайската щайга, падна ли вече?
16
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накажете алчните производители,които разчитат на ден година храни.Обявете бойкот на ***,които ни пробутват и се омесете сами козунака.Не е толкова трудно.
15
5
 
34
 
! Отговори
биби преди 6 години
На Великден ще си изядем 1-2 козунака, от които надявам се, да не "натрупаме" пестициди! Абе, що ни занимавате с дребнотемие!
14
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не внасят от Китай.От там ще ни излиза по евтин и ще е с яйца и млеко.
13
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До pТочно така! Който не иска Е-та - за запретва ръкави и да си меси! Като направиш калкулация на козунака, по рецептата на родната си баба - без включен ток, вода за миене, препарати за миене и ТРУД, връзва се някъде към 8-9 лева килото!Между другото, едно от Е-тата е и аскорбиновата киселина - витамин С ;)
12
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с Ета и с Бета пак ще ги изядем.Анархия,няма контрол,няма БДС.Важното е да има печалба и далавера.
11
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
марките????
10
16
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балканския селянин чул нещо за Е-та ама до там. Това, че спадат в три категории и какво всъщност означават няма значение. За него това са отрови защото толкова може да му разбере малкото гръбначен мозък който използва последните 30 години.
9
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо вместо да всявате паника не качете просто че въпрсните Е-та не са опасни за здравето... ей тов медиите сте страшна работа.
8
6
 
43
 
! Отговори
p преди 6 години
И какъв е проблема ,добавките не са незаконни и са одобрени за цяла европа ,пише ги и на етикетите и никой не е задължен да ги купува . Човек има достатъчно данни за информиран избор.Евтин козунак с повече добавки ,естествено с не до там доброкачество или козунак за 15-25 лв с доказани съставки или да си купи всичко и да си направи сам.
7
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причиняват и други работи Е-тата, но да не си разваляме настроението. Тази година ще си направим сами козунаци. Доста е трудоемко, отнема и бая време, но поне знаеш, че близките ти не ядат отрови. А добър козунак може да се намери и на пазара, но в пъти по-скъп от масово предлаганите.
6
1
 
56
 
! Отговори
Химик селянин преди 6 години
Ба си Великден стан - Ден на Химика. Да живее прогресЪ на Нова Велика Цивилизация!Ура-а-а-а-а!
5
1
 
63
 
! Отговори
Бизнесмен козунакчик преди 6 години
Важна е пИчалбата,другото е ала-бала.........
4
0
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
сладьк хляб на цена 3=50 лв за 400 гр не купуваите смирение му е маиката а неяица козунаци и агн месо
3
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, в провинцията имаме хубаво брашно, домашни яйца с жълт и голям жълтък и мас. Не знам как хората продължават да купуват тези помии. По-добре да направят опит за домашен козунак.
2
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е-тата са зца софишянци. На нашата маса всичко е био, произведено в нашия двор.