Бедни или богати? Българинът никога не би признал, че живее добре

Истина ли е, че забогатяваме?
3 апр 2018 14:17, Петя Славова
127

Икономистът Кольо Парамов обяви, че около 345 хиляди души у нас, които се осигуряват, са декларирали средни за страната доходи за миналата година. По думите му това са близо 10% от всички осигуряващи се лица, което е прекалено малко.

"Тези 10% платени по нивото на средната класа трябва да станат минимум 30%", категоричен беше Парамов в студиото на "България сутрин".

Финансистът Емил Хърсев пък обясни, че средното възнаграждение не значи средна класа.

"Изнасянето на възнагражденията от минималната към тази средна за България норма на доход е това, което ще закрепи пазара на труда", обясни Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му така у нас ще се върнат да работят българи от чужбина, а и чужденци ще има, които ще искат да работят у нас.

Финансистът каза също, че ако темповете на нарастване на трудовите доходи у нас, което е средно с около 10% на година за последните 4 години, продължи още 3 години, ще наблюдаваме обръщане на демографските прогнози. Хърсев смята също, че българите никога няма да си признаем, че живеем по-добре.

Икономистът Кольо Парамов пък допълни, че въпросът с приемането на единната европейска валута е фундаментален за България и че колкото повече го отлагаме, толкова повече губим.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За апартаментите.На мен през 1990 година ми продадоха двустайна панелка в Младост за 13600 лева - страшно много пари. 1600 лева от мен и 12000 лева заем от банката. Лихвата беше 2% годишно. Заплатите ни бяха около 400-500 лева при средна за България около 380 лева, т.е. с по-малко от 24-30 заплати изплащахме кредита. После започнаха да скачат цени и заплати. Сега дали е така?
85
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 87Тегли ти заем 100 000 лева, а после се чуди как ще го изплатиш (с лихви големи) със 700лв. заплата.А нали трябва и да се живее някак ?!
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 87-Заем от порядъка на 100 000 могат да ти дадът само ако вземаш заплата не по-малко от 2500 лева заплати от по 700-1000 лева никога никой не би ти дал голям заем така че ще *** духаш за съжаление и моята сетра го духа.
83
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 88Бухахахаха ти верно ли ? Пари за апартамент , не се събират :)) Тегли се заем. Отделно я кажете по времето на комунизма с 170 лв как купувахте апартаменти и то без банка :)) Мн ми е интересно. Колко струваха жилищата ? И колко внасяхтее ?
82
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АНТИ-Напълно си прав сестра ми е учителка и взема има няма 700 лева а иска да си закупи апартамент в голям град с 3 стай трябват и 100 000 лева кога ще ги събере с 700 лева заплата??
81
3
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Когато спрат да осакатяват и да убиват хора на пешеходни пътеки "Зебра" - тогава ми говорете, че ще живее българина добре.
80
10
 
10
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
А другата най-голяма драма е че всички забравяте какво беше 90 години за нормалния човек. Беше си истинска джунгла в България. Нито осветление по улиците, нито елементарен закон, нито храна (Виденовата зима), нито ток, нито вода. Ама то бързо се забравя какво беше, дай да си мрънкаме пък може някой и да се излъже да ни даде пари, пък ние да не правим нищо.
79
3
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
При соца, всеки работник можеше да си построи апартамент, къща, даже вила.Айде сега със работническа заплата си направете дом !
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хмм-Мисълта ми е че не може да работиш по 16 часа а има доста такива хора в страната ни и да вземаш смешни пари на всичкото отгоре да нямаш време да ги харчиш живота е кратък работа ще има и след 100 години но нас не.
77
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 89 та всички помним, какъв глад и мизерия беше. Редяхме се за хляб и месо. Грозна картина. Сега като гледам автомобилите, заведенията, клубоветв и цените на всичко...Не бих казал думата - бедност. Ако някой е на друго мнение го съветвам да отиде до Африка или южна Америка да види, какво значи бедност :))) Ние се мерим с най стабилните държави ...А нямаме никакви ресурси или поне не ги употребяваме правилно.
76
2
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
До 78 - Никой не е казал, кое е полезно и кое не. Просто казвам че когато бях най-енергичен давах 300% от себе си. Сега си ги взимам обратно. А за състаряването, никога не съм казал, че изглеждам на 20 :) Да, всяко нещо си има цена, но поне сега си живея както аз си искам и не се съобръзявам с банки и чужди мнения
75
1
 
9
 
! Отговори
парите преди 6 години
нищо не значат - днеска ги има утре ги няма. И социалните осигуровки нищо не значат - те не осигуряват бъдеще на тези които ги плащат нито на техните деца. Това което има смисъл е създаване на спокойна и устойчива среда, където всеки човек с идеи и инициатива да може да създава собствен бизнес и продукция, конкурентоноспособна и необходима. Всичко друго е стъкмистика и преливане от пусто в празно
74
2
 
22
 
! Отговори
До Мирослав преди 6 години
Не ставай смешен! Първите, които обедняхме в пъти след 1989 година бяхме хората с образование и квалификация. Забогатяха нискочелите, особено тези, които умело въртяха бухалката. Сега да ми говориш за образование просто не върви, не отговаря на действителността в България. Това важи за нормалните държави, а България не е такава.
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хмм-Не съм съгласен с теб 8 часа работа е много дори тя да не е свързана с тежък физически труд 8 часа 1500 лева заплата сънитарен минимум уйкиндите са за почивка,празниците също!Прекомерната работа състарява и иземва от човешкия живот голяма част а както всички знаем живота на човек трае най-много около 80 години,като след 50-55 годишна възраст вече си раздясал нито можеш да *** нито да ядеш и пиеш почват болестите и дори и да имаш пари ги харчиш за лекарства.
72
6
 
9
 
! Отговори
До 68 преди 6 години
Лъжеш. Аз моята кола я купих един месец след като си направих вноската - с първата доставка. Само са Лада се чакаше 10 години.Лъжеш и за останалото. И каква заплата от 100 лева сънуваш? Да не си бил общ работник или чистачка? Съвсем нормално беше да имаш заплата 200-400 лева без да се броят премиите.
71
10
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
Аз пък съм си екстра :) Имам си добра работа, даже и да му уволнят за 2 седмици, максимум месец ще си намеря нова, по-добре платена. Как стана това ли? Ми бачках като луд когато бях в началото на кариерата ми. 5 години съм бачкал по 16 часа за да мога да взема максимума. Сега без кредити, с децата и жената си живеем екстра. 2 почивки на море. Трябва да се работи! Не очаквайте навън да видите едни хора с торби с пари, които да се чудят на кой да ги дадат. Учете и работете.
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мирослав-Мирославчо докато има хора който милсят като теб ще сме девета дупка на кавала българите с заплати по-ниски от 1500 дори на село няма да се живее добре.
69
5
 
4
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
До бг смешки : Кой ти е казал, че заплашането е най-високото? Или че не е най-ниското? Живял ли си в чужбина? Колко взима една касиерка? Може ли да си купи нова кола? Може ли да си купи жилище? Може ли да си позволи почивка в чужбина или изобщо някаква семейна почивка? Много знаете да дрънкате! Комунизма, социализма или както искате свърши!!! Иска се работа и учене вече!
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бг смешкиСмешко в България е най-ниското заплащане в ЕС, не в Европа.Тя и Русия е в Европа пък минималната заплата е 270лв и то от 01.01.2018г а беше 220.
67
2
 
6
 
! Отговори
Не разбрахте ли, че преди 6 години
НЯМА радост за бедния човек тук ?!