Изкупуват агнешкото по 5 лв., килото на пазара – 16 лв.

Животновъди се жалват от прекупвачи
Обновена: 3 апр 2018 10:11 | 3 апр 2018 09:47, Петя Славова
30

2787 гледания   |  Още видео
Според Бакри, който е собственик на месарски магазин в София, няма как на българският пазар да има гръцко или румънско агнешко, защото цената на вносното е колкото тази на българското месо или по-висока.

"В Гърция стоката е по-скъпа от колкото в България. Като го сметнеш и като го вкараш, то излиза по-скъпо. И в момента румънското пак е по-скъпо" обясни собственикът на магазин за месо Бакри в ефира на "България сутрин".

Още по темата

Бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов пък подчерта, че е нормално българските производители да имат претенции към изкупната цена на агнешкото месо.

Животновъдите обясняват, че прекупвачи изкупуват агнетата от тях на 5 лева за килограм, което не може да покрие дори разходите им по отглеждане, а в магазините месото вече се продава на цена между 13 и 16 лева. Найденов обясни, че е нормално производителите да са недоволни, но няма какво да се направи, защото това са търговски отношения.

"Проблемът е, че българските животновъди залагат на двата празника Великден и Гергьовден. Пазарът в България не е така структуриран, за да предлагат целогодишно прясно българско агнешко месо", подчерта бившият земеделски министър пред Bulgaria ON AIR. Той обясни още, че има и дефицит на месото у нас, а една от причините за това е, че е рано, а друга е, че популацията е намаляла значително, защото малко хора се занимават с овцевъдство.

Шеф - готвачът Георги Иванов пък каза, че българското агнешко е с високи вкусови качества и месото от нашата страна е предпочитано от съседните ни държави.

"Месото трябва да бъде със свеж цвят и да мирише на свежо", така Иванов обясни, че може да се разпознава прясното месо в магазина.

Готвачът каза също, че в кулинарията има много техники и технологии, които да компенсират, ако приготвяме замразено месо.

 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 месеца
До W
Да така е, но по-добре човешката кръвожадност да се прояви към агънцата отколкото към хората. Между другото Хитлер е бил веган, а първите закони за защита на животните са създадени в нацистка Германия...
26
1
 
1
 
! Отговори
Кюстендилец преди 9 месеца
Купих си 8 лв килото от Крива паланка-човека го закла пред мен ,изчисти . !2 кг чисто месо за 96 лева...
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На клиентите, които искат цена 5 лева да им пуснат живо агне да го гонят из пазара.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички производители и търговци в затора за 3 години за убийство на гръбначно животно. Имаме закони в тази страна. От 4 копитца протестират.
23
2
 
3
 
! Отговори
W преди 9 месеца
Хора моля Ви , това са бебета животни , които като ги колят плачат като истински бебета. Тази и подобни традиции са отживелица, които умело се използва от търговците с цел печалба!!! Не съм веган и не няма да Ви убеждавам как тревичките и листата са по-полезни за вас, а просто да проявите малко здрав разум.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само българи могат да правят това... ***.
21
1
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 месеца
При БАКРИ съм установил, че агнешкото месо не е оводнено. Бут при него излиза около 1,5-2 кг, докато другаде същия излиза близо 3,5-4 кг.
20
1
 
9
 
! Отговори
шматка преди 9 месеца
Само който не е купувал живо агне може да реве че 13лв/кг е скъпо.Близо 50%от агнето е фира.Кожа крака стомах(само в него има 2-3кг ако)глава черва...и накрая от 25кг агне останали 10-13кг месо с костите.Колко да ви го продават
19
1
 
4
 
! Отговори
50/50 преди 9 месеца
ама като им отидеш на крак искат магазинска цена та и нагоре , не вдяват ,че магазина плаща данъци,наеми,заплати, осигуровки ,ток,вода,кас апарат,парно и тн и тн .
пък аз купувам само предна час и черва,шкембе и шпишки не ям.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най обикновена тениска на едро е към 6 лв , а в интернет варира от 20 до 30 лв
При агнешкото просто си има фира , купувал съм живо агне и знам
Като посочиш кое агне искаш , качват го на кантара и ти го смятат (при мен беше 6 лв )
После касапите го обработват и те питат дали искаш кожата , чарвата и тн
Така че е нормално да струва около 12 лв , нагоре вече е спекула
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ганжо иска хубаво, българско, ама да струва стотинки.Баламите да гледат животни, да блъскат, а той да отиде в магазина и да купи труда им за без пари.Иначе него ако го питаш земеделие трябва да има и да е много, ама не той да работи там.Там не е за него.Той е голямата работа и с говеда не може да се разправя.Мръсно е и мирише, не е като в Планета Пайнер.
16
2
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 9 месеца
Отново дъвчете тази тема! 5 лв. живо тегло означава 10-12 лв. месо, заради кладничния рандеман /фира/. Прибавяме транспорт, разходи на търговеца и ДДС. 16 лв. е напълно разумна цена.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Месото е убийство! Яжте маргаритки!
14
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
всички магазини начело с тьрг вериги са вдигнали цените на всичко не вярваите
на никаква реклама всичко е льжа и измама а какво ли има в готовата дроб сьрма
по 4=90 лв за кг по кулинарните щандове
13
3
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 месеца
"Проблемът е, че българските животновъди залагат на двата празника Великден и Гергьовден. Пазарът в България не е така структуриран, за да предлагат целогодишно прясно българско агнешко месо"
—————-

Бива ли да си толкова т@п, Миро!
Добре, че Бойко ти би шута навремето.
12
2
 
6
 
! Отговори
младен преди 9 месеца
иначе бях написал за "Ден година храни" че точно точ ден им показвам средн.ният и да го ядът него. Както и цяло лято им го показвам от Гърция на нашите лай-номорски хотелиери.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако се продава редовно в магазин - от 16 лв, държавата прибира 3.20 ДДС.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като човек колил десетки агнета печалбата на прекупвачите не е толкова голяма. Ако едно агне е 30 кг. от него излиза 15кг чисто месо след заколване, като си сложиш превоз и др. разходи печалбата пада. Изгодно е само ако си го купуваш за себе си.
9
1
 
10
 
! Отговори
Абе преди 9 месеца
Ганьо е тарикат,не му се копа.Той Убича търтовииката и далаверката.Да ходят да гледат агнета и да бачкат балъците.Той иска да копува ефтино и да продава скъпо.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И аз така! Печа си пиле на грил , салатка и малка ракия няколко пъти.