На прага на празниците животновъдите са изправени пред сериозен проблем. На пазара почти не се търси истинско българско агнешко месо и до момента те не са продали почти нищо.
Според добруджанските овцевъди цена от 5 лв. е на нивото на себестойността, защото субсидиите им са несравнимо по-малки от тези на колегите им в чужбина.
Затова вносното агнешко е по-евтино и българите го купуват въпреки разликата в качеството. Какви ще са последиците от трудното отглеждане на животни в Крайдунавска Добруджа – разказват кореспондентите на Bulgaria ON AIR в следващото видео.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Абе защо се пишат глупости, че нашето агнешко било най-хубавото в света? Изобщо няма такова нещо! Най-доброто е аржентинското (патагонското), след това новозеландското и след това всчки останали. А македонските овчари като не взимат субсидии, как им излиза сметката да продават на 5лв/кг живо тегло?
В Нова Зеландия стандарта на живот е доста по-висок от нашия, което значи че има по-високи разходи по заплати. Намира се на ******та си което значи още разходи за транспорт. Предполагам и мито има. Може би проблема не е само в цената, а и в маркетинга. По телевизията обясняват как повече от половината агнешко е внос, а във всеки магазин има табела "българско". Някой пак не си е свършил работата.
Субсидиите за България са или недостатъчни или се крадат от държавата. Ако еверо субсидиите са малко,за това че държавата не може да защити в ЕС своите селскостопански производители,тя трябва допълнително да ги субсидира,а тя ги облага с данъци...
Абе аре у лево! И аз искам субсидия от 500 лв на месец, за да работя за 3000 лв заплата.Повечето български търговци искат да инвестират 5 лв и да изкарат 105. Тия очевидно даже не искат да инвестират, а да им ги субсидират тия 5 лв. Като удариш нечовешка цена на кило агнешко, няма да го купува никой и това не е повод за мръ.нкане. Достатъчно проблеми си имам, за да мисля и за печалбата на някой друг!
Според гръцкия закон, фермерът получава субсидията при производството, а не при продажбата. Така, че след като си прибере субсидията от няколко хиляди евро ЗА АГНЕТАТА, ГРЪЦКИЯТ ФЕРМЕР може да ги пусне и за БЕЗ ПАРИ...
това значи че около30 кг.живо агне по 5 лв.=150 бг лев.НЕ в булгария това не може да го купиш за тези пари.под 200-210 лв.агне около 30 кг.живо в момента НЕМА.всичко е лъжа.
Чакайте сега. Едно е цената на едро по 5лв. килото, друго е цената, на която се предлага в магазините и кой го оскъпява да ниво, при което вече става непродаваемо. Лозунгът "Изберете българското" не върши работа, когато има спекула. Хората избират по-евтиното, в случая вноса.
Интересен парадокс-българкото агнешко на пазара в Атина е по-евтино от гръцкото. Тук е обратното. Аз си купих гръцко яренце 8,5 кг цялото. А нашите месари ми продават плешка дето е по-голяма от моята за агнешка... после що не им го купували.
Стига с тези субсидии вече де. Да ти плащат, за да работиш, за да искарваш пари!?И на зърнопройзводителите им плащат наема за арендите, та всичко е на печалба. Всъщност - държавата плаща наемите на хората, а онези само лапатСбъркана икономика
Еми така ще е.Системата "Те ми плащат колкото да не умра от глад, аз им работя колкото да не заспя" вече не работи.Да почнат да плащат по 3-4 бона на месец, да видиш как ще си намерят хора.А глупостите - Колко ни е хубаво месото няма да ги коментирам изобщо.Те в другите страни *** ядат, само нашето е най-хубаво, ама никой го не ще.
До макеНе сме раЗбрали да съдят ЕС за дискриминация ако това е вярно, а не да ни приказват че нямали пари или прочие да не мислиш че тая субсидия от 400 евро пада от небето тя излиза от джоба на немеца 400 евро за агне плюс 5 евро за килограм колко прави цената на едно агне в Германия ?