Придружител на пациент в болница - непосилен лукс. Защо?

Цените на вечер - От 10 до 70 лв на ден
4 апр 2018 07:00, Петя Славова
9
Придружител на пациент в болница - непосилен лукс. Защо?
Снимка: архив, Булфото

70 лева за нощувка прибира хотел тип бунгало от придружителите на пациенти в София. Сградата, в която се влиза направо от нивото на улицата, пренощуват близките на хоспитализираните в някоя от болниците в карето на Медицинска академия в София или на болните от други селища, които идват за изследвания.

Цената от 70 лв. е за нощувка в 3-местна стая в хотела две звезди от понеделник до четвъртък, както и в неделя. В петък и събот ацената е с 5 лева по-ниска, пише "Монитор".

Стаята с две легла в тези дни струва 55 лева, а в останалите дни от седмицата е 65 лева. Хотелът има и втора двуетажна сграда, която е с тънки стени и през тях се чува говорът на съседите. Безплатният интернет е споменат в обявите като безплатна екстра.

Оказва се, че в цялата страна проблемът с пренощуването на близки на пациентите е сериозен. В Пловдив например цените вървят по 8 до 10 лева на легло на ден в стая за трима или четирима за квартирите в близост до болници в Пловдив. Плащането става всяка седмица, като цената варира в зависимост от това колко е голяма стаята и дали квартирантът има претенции да бъде сам. Ако иска самостоятелно настаняване, цената скача до 18 лева на ден.

Стаите за двама вървят по общо 30 лева на ден, като отново заплащането е твърдо всяка седмица. Хазяите обикновено са възрастни хора, които притежават къщи в района на Централна гара, откъдето има удобен транспорт за различни локации в Пловдив. Те отделят един етаж от домовете си, за да го дават за краткосрочни наеми, без да ползват услугите на брокери и агенции. В обявите си, които са залепени по стълбовете на Централна гара, обясняват, че не искат и депозити.

Рекламират стаите си, че имат телевизия безплатен интернет и климатик. За последната екстра обаче се плаща по 3 до 5 лева на денонощие допълнително извън наема. Междувременно стана ясно, че общинската част от Транспортна болница в Пловдив е включена в годишната програма на общината за продажба, но все още няма стартирана процедура. През 2016 г. стана ясно, че общинската част от здравното заведение е с РЗП от 7,5 хиляди кв. метра и е с данъчна оценка 7 милиона лева. Тя е строена за болница и плановете на местната власт бяха да бъде продадена единствено и само за здравно заведение.

Освен за близки на пациентите, болниците в страната отделят от сградите си и за развиването на други търговски дейности. В бургаската МБАЛ е обособено отделение за долекуване, тип хоспис. Структурата функционира от 5 години и разполага с 25 места. Престоят в него не се покрива от здравната каса, а таксата е закована на 50 лева на ден. Ако пациентът е настанен там без прекъсване повече от 30 дни, то втория месец цената пада на 30 лева на ден. Хосписът на МБАЛ-Бургас е единственият подобен, в който настанените денонощно ползват лекарска помощ. Интересът към него е голям и свободни места трудно се намират. В него се приемат болни, които имат нужда от продължително лечение и лекарско наблюдение, или не могат да се обслужват сами.

Средният престой на болен в отделението е 16 дни показва статистиката, но има и случаи, в които пациенти стоят по 5-6 месеца и повече. Обикновено пациентите в отделението са възрастни хора, чиито близки искат да бъдат сигурни, че са под лекарски контрол. Това са болни, които се възстановяват след инсулти и инфаркти, или след тежки операции, при които се налага раздвижване. Освен грижите по хранене, преобличане и лечение, в пакета на хосписа задължително са включени и ежедневни процедури по рехабилитация.

Закритият преди година кожен диспансер в кв. "Болярово" в Хасково също е даден под наем и се ползва като хоспис, но собствеността остава общинска. Отдавна закритата болница "Марбас" в Димитровград също е останала общинска собственост. В момента в сградата се помещават кризисен център за жертви на домашно насилие, дневен център за хора с увреждания и старчески дом. Има и свободни етажи, но продажба не се предвижда. Свободните помещения ще се ползват за социални дейности. Болницата в Любимец е трансформирана в клиника за след болнично лечение и рехабилитация, но продължава да е общинска и да се занимава със здравеопазване.

В същото времеболницата в Добрич продаватри неоперативни имота, съобщи директорът на здравното заведение д-р Трифон Йорданов. Това са стари сгради в бившия корпус, които не се използват за нищо. Все още обаче няма становище от Министерството на здравеопазването. Изпратена е експертна оценка от лицензиран счетоводител, продажбата на имотите няма да застраши дейността на болницата, а постъпленията ще бъдат използвани за закупуване на апаратура.

Под наем са отдадени малка част от имотите на болницата в Добрич – паркингът пред бившето Спешно отделение, място за продажба на вестници във фоайето, площи за бърза закуска и продажба на пакетирани стоки. Придружителите в болницата, когато се налага да има такива, не плащат нищо в болницата. Когато обаче пациентът сам пожелае да има придружител, цената е по 20 лева на ден. Всеки болен заплаща по 5.80 лв. на ден потребителска такса за престоя си в болничното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болниците са докарани до там че да трябва да изкарват допълнителни пари за да съществуват, какво очаквате да направят?
8
2
 
51
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Поредна недомислица! Защо придружителите трябва да плащат? Защото вършат част от задълженията на сестри и санитарки...!!! Напроти, на тях трябва да им се плаща! Когата бях придружител, аз изпразвах торбичката на катетъра, аз храних баща си, аз наблюдавах системите, аз проветрявах стаята и т.н. Спях на стола и накрая платих по 10 лв. на ден на нахалниците....!!!. Сестрите минаваха два пъти през деня за лекарствата, санитарките веднъж измиват пода.....!
7
1
 
16
 
! Отговори
i6 преди 6 години
От написаното не става ясно тези 70 лв. за легло ли са или за стая с 3 легла. Защото има разлика дали плащаш 70 лв. за нощувка или 23.333...
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-грижовни са санитарите
5
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама болните нямат нужда от придружители. Нали са в болница под грижите на лекари, сестри и санитари?
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по-добре в чужбина
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на места 70, на други 55 - ценова политика
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цените варират, наистина е много страшно да стоиш по болници, но защо са нищо се дават толкоз пари, не е ясно
1
1
 
20
 
! Отговори
Чужденец преди 6 години
Уж било 70, а два реда по-надолу стават 55 и 65..българска работа, български професионализъм = български заплати.