Санират над 50 хил. жилища по националната програма през 2018 г.

Доклад отчита: Разходите за отопление намаляват с до 55%
32
Санират над 50 хил. жилища по националната програма през 2018 г.
Снимка: архив, БулФото

Близо 50 хил. жилища са въведени в експлоатация през 2017 г. в цялата страна след обновяване по националната програма за саниране.

Това става ясно от одобрения от правителството доклад за напредъка по изпълнението на програмата, управлявана от МРРБ.

Към 31 декември 2017 г. са започнали дейности по 98,5% от всички 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране. Най-много от тях се намират в област Благоевград – 93, следвана от област Бургас – 91, Хасково – 81, Пловдив и Стара Загора с по 47 сгради, и др.

В края на предходната година в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са били 528 сгради, вследствие на което ще бъдат обновени 38 643 жилища. Предвижда се през 2018 г. да бъдат обновени още 51 010 жилища в общо 712 сгради, от което се очаква да се възползват 109 хил. души. Според данните последните одобрени за реновиране сгради се очаква да бъдат завършени в края на 2019 г.

В резултат се отчита намаляване на разходите за отопление на домакинствата между 45% и 55%, удължена експлоатационна годност на сградите, подобряване на здравословните условия на живот и др.

Реализирането на програмата води до икономическо оживление, увеличаване на заетостта и намаляване на безработицата в цели региони, посочват от МС. Към края на 2017 г. във фирмите изпълнители на технически обследвания, обследвания за енергийна ефективност и строително-монтажни работи са заети над 70 000 души.

Като положителен ефект от реализирането на програмата се отчита и подобряването на качеството на околната среда вследствие на спестени емисии на парникови газове, както и смекчаване въздействието на климатичните промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: саниранежилища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До добре е товаДобре е разбира се, я питай тия от Сандански кое гори по-добре стиропорен или не стиропорен блок?
30
2
 
4
 
! Отговори
Росен от Шумен преди 6 години
До 8===оКомунистическият вой е музика за ушите ми и пряко доказателство, че санирането е правилно.
29
0
 
3
 
! Отговори
Росен от Шумен преди 6 години
До ИнформбюроА сегашните пожари не убиват никого викаш?Как ги плещите такива не разбирам.
28
0
 
3
 
! Отговори
Росен от Шумен преди 6 години
До ПрепатилНевярно. Където фирмите са се *** си правят новият ремонт за своя сметка.
27
1
 
5
 
! Отговори
Росен от Шумен преди 6 години
Щом се чува комунистически вой значи всичко е наред със санирането. Бил съм в няколко санирани жилища през последните четири месеца. Няма по-добро решение за панелните гробници, както и за тухлените. Икономията наистина е над 50%. Ако си пуснеш и газ сметките стават смешни.
26
4
 
9
 
! Отговори
Еееееееееее, преди 6 години
Ще дойде време и ще гледаме резултатите. Кога санирали,балъците се радвали. Кога плащали.....ревали....Санирането се извършва със заеми,които държавата тегли от ББР. Ха помислете до три пъти. Кой ще връща заемите?
25
2
 
8
 
! Отговори
хаха до 20 преди 6 години
трипластова дограма и външна топлоизолация и не усещал разлика ... този или няма входна врата, а е със завеса или държи прозорците отворени през зимата. Доста е нелепо да отрича физиката понеже така някой му бил разправял. Темата за лесно горими изолаций + кой я плаща не я засягам.
24
3
 
12
 
! Отговори
ели преди 6 години
До ИчоАми не позна, учила съм в частно училище и родителите благодарение на труда си са ме изучили, а Вие сте на държавна хранилка и затова така защитавате "Програмата". Сигурно сте подизпълнителя на подизпълнителя на тази ефективност облепена със стиропор!
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20Аз като съм си санирал апартамента от най скъпият стириопарс 1 см стиропор ли си бе каскет? Да не са ти го доставили от Русия?
22
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом камунетата вият на умряло значи санирането е успешно :)Нали щяха да откраднат апартаментите на хората бе кaскети? Кво стана с тая опорна точка?
21
1
 
11
 
! Отговори
Пловдив преди 6 години
Определено променят градската среда, чисти, приятни, Дали са топли не зная , нито какво е качеството , но можем да предположим, у нас всичко некачествено . Хубаво ,а после след 5 години всичко пак е сиво , черно мръсно, олющено и грозно . Не трябва ли да има поне пребоядисване . Да вземат, да вкарат кофите за разделно събиране на *** вътре .Да дадът 30% на входа 30% на общината и 40% на фирмата.И с тези пари да бъдат задължени съкооператорите да поддържат блока.Хем ще се увеличи рециклиран
20
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе що успивате народа че с този стириопор ще му стане по топло? Аз като съм си санирал апартамента от най скъпият стириопар сложил съм трипластова дограма защо не ми стана по топло ами парното го надувам че да усетя поне 18 градуса топлина? Кой ви се връзва на лъжите селян-дурски нямам идея!
19
3
 
7
 
! Отговори
Ичо преди 6 години
ми защо с моите пари, да плащаме на такива като тебе да учат, че и министър да имате?!!!
18
7
 
17
 
! Отговори
ели преди 6 години
До ИчоМен какво ме интересува, че баба Пена, не си е санирала катуна и от какъв зор трябва да й плащам масрафа. Относно строителството, даже не искам да го коментирам (от 13 години работя и още толкова съм го учила), книга мога да напиша с строителните фирми в БГ. Тази програма е безумие и трябва да се спре!
17
4
 
8
 
! Отговори
Ичо преди 6 години
Ели, то целият смисъл на програмата е БЮДЖЕТА да обнови панелките. Това е програма за саниране на панелките, доколкото стигнат силите. Второ, това се прави точно през кредит(поне умните държави така правят). А качеството би трябвало да отговаря на ЕНЕРГИЕН КЛАС, едва ли архитект и надзор ще си рискуват професиите за подобно нещо!!!
16
3
 
10
 
! Отговори
добре е това преди 6 години
все пак и жилищата ще поскъпнат или поне ще си запазят цената, в сравнение с неремонтирани. Това също е вид трансфер към късметлиите:-). С две думи да продължават в същия дух.
15
7
 
21
 
! Отговори
eli преди 6 години
Лошо е че санират с пари от данъкоплатеца, още по-лошо е че цените са завишени по 4 (за качество няма да говорим-ясно е) и най-лошото е, че теглят кредити за цялото това безумие!
14
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не! Стига! Няма да плащам данъци, за да опаковам апартамента на някой си ***!
13
10
 
13
 
! Отговори
mery преди 6 години
Че цените при санирането са завишени и техническия контрол по време на самия процес е занижен е ясно, но има ефект от тази програма! Миналия ноември при нас приключи санирането и мога да кажа че материалите които използват са качествени, промени се визията на целия вход и сметките за тока са ниски.
12
4
 
33
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
Самата идея е правен абсурд- с обществени пари/на всички данъкоплатци/ да се санират ЧАСТНИ имоти. На какъв принцип?! Защо да едни може, а за други -не. Ако пък наистина имат толкова излишни пари в бюджета, то нека да санират обществени сгради /болници, училища, градини и др./ с нашите ОБЩИ пари!