Трети ден от Страстната седмица: Юда предава Христос

Велика сряда припомня за многоценното миро
4 апр 2018 08:25, Петя Славова
17
Трети ден от Страстната седмица: Юда предава Христос
Снимка: архив, Булфото

Третият ден от Страстната седмица припомня за многоценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаялата се грешница, съобщава "Дарик". Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща алабастрен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелствува почитта си към Него. В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда по-лесно да се разлее мирото.

Някои от апостолите възроптали, че би било по-добре мирото да се продаде, а парите да се раздадат на бедните. Христос обаче казал да не я смущават, защото нуждаещи се има винаги, а Той няма да е още дълго с апостолите.

Тогава Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника.

На този ден вярващите се замислят: дали и ние, които носим Христовото име, не предаваме Христа чрез нашите небогоугодни дела? От тоя ден коленопреклоненията на молитвата не престават.

На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве.

По традиция днес не се върши никаква домакинска работа, а ако някой наруши това правило се вярва, че умението му ще се отнеме.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юда предаде Христос а дедо поп си приска ароматизатор под расото оти му е бил на гости Легион!
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възкресението е много популярен и стар пасаж във всички световни митологии и не е патент на християнството. Бог Вишну например е божи син на брахма и умира и възкръсва в края и началото на всяка нова калпа.
15
2
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Аз пък изобщо не вярвам в ада. Вярвъм във някакъв софт вариант на временно чистилище, което е по-скоро състояние на ума. След време кармата се изчиства и душата потегля към рая,където пребивава известно време и после се преражда.
14
0
 
1
 
! Отговори
Първо провери! преди 1 година
Първо провери, а после пусни статията си! Тайната вечеря, след която Юда предава Христос е в четвъртък!
13
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Излиза, че аз струвам 31 сребърника.
12
5
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Господ е зает, сега седи горе в космоса и се чуди кой е неговият създател и дали не е извършил гррях създавайки богохулник като мене.
11
4
 
7
 
! Отговори
До 9 Анонимник преди 1 година
Видно,дяволът ти е отнел ума.Мнооого лошо. Богохулството се наказва строго.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо за катарите и богомолите и павликяните или нищо, важни са евреите и юдеите.
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен е виновен Христос, първо е знаел, че ще го предадат и убият и вместо да избяга е е останал за да ги накара да извършат смъртен грях и то няколко смъртни грехове за да се изкара мъченик и да се изфука с възкресението. Христос също е бил един тежкар и чалгаджия който постоянно е карал 12-те ученика да му слугуват и пред тях също се е тежкарил вместо да се смири духом.
8
1
 
8
 
! Отговори
Стефанов преди 1 година
До Анонимен 6 - Не се прави на теолог. Ще обесня: Юда е грешник, и то не защото е предал Исус, а защото след това се е самоубил. Ако беше останал жив да си носи кръста и срама на предател, и се разкае пред Господа - тогава можеше и да не бъде в Ада.
7
1
 
13
 
! Отговори
български пенсионер преди 1 година
На този ден Юда предаде Христос за 30 сребърника,а Драгалевския Ай Дук окраде 30 милиарда долара и продаде народ и държава,с тази разлика,че Христос знаеше,че ще бъде предаден,а българският народ скачаше по площадите, докато го крадяха и предаваха на хищниците от Запада!
Нека на на този ден да викнем задружно: "Анатема Айдуко,до девето!",с надежда,че Бог най-после ще ни чуе.
6
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми разбира се, че е знаел, ако не го беше предал, нямаше да го разпнат и да възкръсне, той е ключов елемент в цялата история, така че не мисля, че е грешник. Освен това се покайва и накрая самоубива, както правят самураите за да изкупят вината си. Бих издигнал храм на Юда. Човешко е да се греши, а Юда е бил човек. Злото и доброто, Ин и Ян се допълват.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христос знаел ли е, че някой ще го предаде знаел е! 3ащо обвинявате Юда значи такъв е бил промисъла на Господ да убие сина си на кръста.
4
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздрав с Judas на lady gaga!
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и в бг има юда нарича се мухобоико
2
15
 
4
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 1 година
То вече, с оглед на домакинската работа, за повечето жени целогодишно е Велика сряда!
1
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни занимавайте изобщо, има много неизвестни покрай тоя Великден старите българи зная,т че най-грешните души, които не ги искат никъде се превръщат във таласъми и бродят като сенки между живите.