Дом в пепел: Абитуриент и майка му останаха без покрив след пожар

След месец момчето ще завърши училище, а няма дом и дрехи
5 апр 2018 09:05,
19
Дом в пепел: Абитуриент и майка му останаха без покрив след пожар
Снимка: bTV

Майка и детето й останаха без дом, след като пожар изпепели дома в мездренското село Елисейна до основи.

Инцидентът е станал навръх Цветница. Сега жената и синът й, който е 12-класник и му предстои завършване и бал, са приютени в съседи и не знаят как ще живеят занапред.

Росица Стоянова и 18-годишният й син се събрали с приятели за празника, когато от съседи разбрали, че къщата им гори. Росица не повярвала, помислила, че е първоаприлска шега.

Когато видяла страшната гледка, на Росица й прилошало, наложило се да викат линейка. Пожарникарите не успели да спасят дома.

Жената, която работи към кметството и получава 106 лева помощи и детски, се чуди как ще поправи щетите.

Синът й пък се готви за матури, и дори и в тежкия за него момент, не пропуска пробната матура. Не иска обаче да се показва и не иска съжаление.

"Объркан съм, трагедия, сега за къщата ли да мисля, за училище ли, за бал ли да мисля, аз тук съм от бебе, тук съм си свикнал. Стара къща беше, но вършеше работа", разказва момчето пред bTV.

От стаята му нищо не е от станало, дори дрехите на гърба му са дарени от добри хора, а маратонките – купени на вересия от магазина. Изгорели и парите, които спечелил като строител в Своге.

Двамата сега спят в каруца, за да пазят поне железата, останали от руините.

"Ще помогнем с ресурсите, които имаме, ще разчистим терена, ще се опитаме да осигурим временно жилище чрез доставка на фургон, ще направим всичко този тъжен отпечатък от Цветница по Великден да изглежда по различен начин", обещава мездренският кмет Генади Събков.

Освен от Община Мездра, на семейството подават ръка и от Националното сдружение на сираците в България.

"Разговарял съм със собственик на завод в Плевен, който веднага откликва на молбата ми за помощ да осигури костюм за абитуриента, както и обувки от една фирма в България, отделно собственик на фирма за матраци откликва да осигури такива, и вече сме в преговори с дърводелски фирми, които пък да произведат и мебели", обяснява председателят на организацията Слави Михайлов.

Търговец на строителни материали от Мездра също ще помогне.

Тихомир е категоричен: "Ако има някой да предостави материали, ще започна да си строя, няма да чакам наготово никой".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Огънят е страшно нещо...
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смятайте колко са пропаднали хората около тях, духовно и материално, щом се налага:"...да пазят поне железата, останали от руините."Колко гаден в червата трябва да си за да тръгнеш да крадеш железа от изгорял дом.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако новината беше публикувана в юни, никой нямаше да спомене, че е бил абитуриент.
12
3
 
12
 
! Отговори
Оптимист. преди 6 години
Всяко зло за добро. Съдбата се е намесила и е дала знак на момчето за ново начало на друго място. След 20 г ще се обърне назад и ще види, че този пожар е бил най-доброто, което му се е случвало. Кураж и гледай напред, момче!
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавото в тази история е,че хората си помагат взаимно и не са загубили чувството си за солидарност,да са живи и здрави всичките!А и ако има доброволци за бригада,къща може да се построи от камък,дърво и глина(пръст), без влагане на много средства,но с повече труд.И ще е по-здрава,по-топла от някоя барака с изкуствени материали.
10
12
 
6
 
! Отговори
от 10 преди 6 години
Но веднъж стъпил на краката си , дори и къща за 5 000 лева не му трябва, Просто си плаща месечния наем в Германия и имота в България не му трябва, А образованието си може да го завърши там с малко закъснение ,неизбежно е при тези обстоятелства.Но именно първата стъпка да си стъпи на краката и да се отворят много алтернативи това е най трудната стъпка,не само за тях а и за много българи.От друга страна само подобен път им е алтернативата, Други алтернативи нямат.
9
4
 
11
 
! Отговори
Дам! преди 6 години
Имам чувството, че в последните дни, освен че зачестиха статиите с *** присъствие, се води и някаква кампания по мултикултурност, защото почти всички коментари под подобни статии сякаш са писани от активисти на БХК! Неадекватния брой на одобрение, ккоито получават поръчковите постовете и голямото неодобрение на постовете на инакомислещите, ясно говорят за някаква тенденция и кампанийност на НПО-то.
8
2
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Идеята ако ти е да се помогне на хората да си ловят сами рибата, а не да им се дава риба.Съм напълно съгласен.Но за това трябва помощ.За германия идеята не е лоша но каква помощ е необходима да да се реализира.С тая каруца , до софия не могат да стигнат камо ли до германия, мисля че дори за метрото нямат пари.Пътните до германия са проблем.Втори подсигурена работа, нямат 5 хиляди в сметката да си позволи в германия да не работи докато си намери работа.Пари до първа заплата наем,храна в гелмания
7
10
 
19
 
! Отговори
Смутаняци преди 6 години
никой не ви кара насила да помагате, връщайте се в дупките и продължавайте с жалкото си съществуване, какво сте се заоправдавали тук буклуции
6
34
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
бедни но пьк се сьбират да се ядат и пият и сега нова кьща защо аз не сьбирамкомпании да се веселим
5
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
съжалявам за трагедията, но как се строи без разрешително? пак за едни може, за други не
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами вижте сега.Прави се една сметка.250 - 300 000 човека даряваме по едно левче и работата е готова.Да не кажа и доста по-малко.Сега има къщи където ги сглобяват за нула време за по 100 000лв.
3
4
 
38
 
! Отговори
пази Боже преди 6 години
Двамата сега спят в каруца, за да пазят поне железата, останали от руините.______________________________________________________________________България 21-ви век ?!
2
23
 
12
 
! Отговори
Въпросната преди 6 години
къща на чий терен е била построена?
1
43
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми много лесно да си купи нова къща. Селските къщи почват от 5000 лева. Да прати младия си син в Германия да поработи една година и ще спести 4-5 хиляди евро за нова къща.