Корупцията в сектор "Сигурност" - заради ниските заплати

Според бивш министър бегълците могат да бъдат хванати
5 апр 2018 09:35, Петя Славова
49
 Корупцията в  сектор "Сигурност" - заради ниските заплати
Снимка: архив, Булфото

Двама строго охранявани затворници, с присъди, близки до максималните, избягаха въоръжени посред бял ден през парадния вход на най-строго охранявания затвор в България. Издирването на бегълците продължава, а вчера по думите на министъра на правосъдието стана ясно, че за подготвеното бягство службите имали информация още миналото лято.

Още по темата

Според бившия министър на правосъдието Антон Станков внасянето на огнестрелно оръжие в затвора няма как да стане без участието на вътрешен човек.

"Ниското заплащане води до корупция. Затворите в България са еднакво строго охранявани. С тези присъди двамата бегълци са били или на строг, или на усилено строг режим и не би трябвало да имат досег до оръжия. Министерството на правосъдието трябва да проведе собствено разследване", категоричен е Станков в "България сутрин".

По думите му е крайно време системата на МВР като цяло да бъде реформирана, заедно с това да се обърне внимание и на затворите.

"Станаха такива изменения, че Софийският затвор се оказа в центъра на града. Не му е мястото там. Трябва да бъде засегнат въпроса за строеж на нова сграда на друго място", твърди експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че мобилните комуникации са сериозен проблем на затворите.

"Не мисля, че след този случай трябва да се стигне до оставката на Цецка Цачева. Практиката сочи, че адекватни действия в рамките на седмица от страна на властите биха могли да свършат работа и двамата бегълци да бъдат хванати", уточни бившият правосъден министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какви ниски заплати говорите? Кой на вънка взима масово такива заплати като полицията - нито лекарите, нито учителите, нито инж. в частни фирми за обикновения бачкатор да не говорим.Господа липсва дисциплина и отговорност от горе до долу .
46
0
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Не е заради ниските заплати, а заради НИСКИЯТ МОРАЛ И ТО НА РЪКОВОДСТВОТО, чиито заплати никак не са малки, но това не им пречи да се продават! Много повече хора получават по-ниски заплати и си вършат съвестно работата!Тези деца без родители, без дом, без доход, заплатите ли им бяха високи, че върнаха на собственика загубеното портмоне със стотици левове или моралът ?
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-ДА полицаи бюджетът на вътр.министерство тази год. е 1,300 000 000 милиард и триста милиона лева , ако взимате 2000 лв. средна заплата то това прави 140 000 000 сто и четиридесет милиона при личен състав от 70 000 човека питайте правителството на бандитска партия Герб , какво става с останалите 1 160 000 000 лв.!!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Финансов министърКонкретно-стартова заплата за полицай 660 лв.От тях вадиш 60 лв данък и прибавяш 120 лв отпускани за храна.Това прави 720 лв чисто на месец за новоназначен полицай.Такъв с 10 години стаж взема чисто 840 лв.А максимума с 20 и повече години стаж е 960 лв.Да не мислиш, че има голям наплив за 700 лв заплата.А и пенсионирането вече е на 55 години. Ако млад човек почне на 20 години ще работи 35 години докато има право на пенсия
43
2
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Изводът е ясен - въоръжени чистачки...
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТази корупция прояде за 15 години държавата като Френско сирене. Гнилоч и разпад навсякъде Абе що не вземеш да се гръмнеш. От 1944 допреди 15 години какво - всичко с връзчици и то елементарни неща - телевизор, кола, хладилник, службичка за нашето си отроче - ПИТАМ АЗ - ТОВА КАКВО Е. ТОГАВА СЕ ВИХРЕШЕ УЖАСЯВАЩА КОРУПЦИЯ АМА КОРУПЦИЯ ПЛЮС ГЕНОЦИД ЗА ОБИКНОВЕНИЯ НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК, ЯСНО !!!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ как точно разбра колко й е заплатата - хвърляте в пространството някакви кьорфишеци за лековерни. Айде стига вече глупости де.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анон 18а баба ти Цецка от старото поколение цял ден са драпа по прррртката за за 10 бона заплата , а метачките и спират престъпниците да не бягат
39
1
 
9
 
! Отговори
Анон 18 преди 6 години
Точно младото поколение е крадливо. Щото не ставят за нищо и само за нав gsm и прически мислят. Пълни позьри с татуси и набола брада
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На старото поколение кражбата и корупцията му е в кръвта.Покрай старците и много младежи са научени на същото.Дядо ми ако ще планини от картоф да имаше у дома пак крадеше от ТКЗС-то.Като върнаха земята имаше гора.Отиваме за дърва, дърва колкото щеш, ама той не можеше да не отсече от съседния парцел.Никога няма да забравя погледа му когато казах, че не искам да крада.Племенника му пък крадеше от него.Комшииката крадеше от градината, която беше нейна и после продаде.Старците са ужасни хора!
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се вижда има за какво да са им ниски заплатите.Все пак чистачката явно се справя по-добре от тях в работата им.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега, първо никой не ги е накарал да седят на ниски заплати, с 1ва категория труд, с ранни пенсии, дрехи и доп.облаги. Отишли са по собствено желание, а някои и с връзки.Били ниски заплатите и имало корупция-айде моля ви се. На дупетатите като са им високи, та няма корумпирани ли? Даже 90% са така...ама каква е разликата между подкуп и корупция? Взема се подкуп за да се върши работа!А корупция-вземат се пари(заплати, рушвети и тн) и не се върши работа :)Всичко е до манталитет и няма оправи
35
0
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Испанската престолонаследница от бедност ли се забърка в корупционни схеми?Всичко си е до човека.Друг е въпроса за многото лица на корупцията.Хич не е само в даване на пари под масата.Всички сме оплетени в мрежи от услуги по приятелска и роднинска линия,с основна цел заобикаляне на правилата или намиране на решения на текущи въпроси.Отделно вездесъщата шуробаджанащина.Балканското обичано право е действащото законодателство.
34
0
 
17
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 6 години
И по 5000лв заплати да им дадеш, ако има възможност да взема допълнително пак ще взема! Това е манталитет! Ако за подкуп до 1000 лв влизаш за 10г в затвора, за над тази сума за 20г. , без съдийско тълкуване на казуса - то едва тогава някой ще се замисли дали да вземе! Сега нито виновни ще има , нито наказани! 2 оставки няма да променят нищо! Както и в митниците. Просто сменяме получателите на парите:)
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Получавам заплата която ми стига да нахраня себе си и синът си, да си платя данъците и сметките и да сменям гумите на колелото. Това обаче не ме кара да продавам честта си и да си свалям гащите. Даже напротив. Някой казват че съм наивен, но сърцето ми казва съвсем друго.
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как, като ми беше ниска заплатата в една книжарница преди 10-15 години, не започнах да крада книги или да правя други далавери. Какво общо има заплатата? Това зависи от човека. Да не би в парламента да няма корупция заради заплатите и придобивките?
31
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 29 преди 6 години
фалтически погледнато баце избуя след далаверите на тройната коалиция, които разгневиха хората и те потърсиха алтернатива, обаче хората на баце се опитват да не останат по-назад от тройната ламя.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така! Ако тези мерки се въведат, много от служителите ще се замислят как трябва да си изпълняват задълженията на работното място.В частния сектор има глоби в края на месеца и солидарни удръжки за брак, повреди, загуби при работния процес и се вземат от всеки служител. Има и други санкции относно закъснения, почивки, болнични, несвършена работа и т.н.
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо обвинявате тези от Сигурност, като знаем кой даде старта на тоталната корупция и отдавна е милиярдер? Това е Батко Буби от село Б. Тази корупция прояде за 15 години държавата като Френско сирене. Гнилоч и разпад навсякъде където шетат гробарите. Батко започна и всички под него веднага харесаха примера му. Погледнете кметовете им в София, Варна, Пловдив, Бургас, Търново, Пазсрджик и къде ли не. Вижте им само палатите и колите. С 2000 лева заплата как се поддържа този стандарт? Красота, нали?
28
0
 
9
 
! Отговори
А+ преди 6 години
Няма голямо значение дали затвора е в центъра или не е ,важното е да се охранява както трябва , а по холивудските филми е накрая на града ,защото в центъра цената на земята е скъпа за строежи на затвори.Вие си вършете работата както трябва ,а не търсете причина в центъра . А кой се продава .то и добра заплата да получава ,то пак ще се продаде -само че цената става по-вискока . Оф ,тези наши министри ,то един цепи бисери,то друг трещи бисери ....само да ги слушаш и им Фяраваш като шаран .