Корупцията в сектор "Сигурност" - заради ниските заплати

Според бивш министър бегълците могат да бъдат хванати
5 апр 2018 09:35, Петя Славова
49
 Корупцията в  сектор "Сигурност" - заради ниските заплати
Снимка: архив, Булфото

Двама строго охранявани затворници, с присъди, близки до максималните, избягаха въоръжени посред бял ден през парадния вход на най-строго охранявания затвор в България. Издирването на бегълците продължава, а вчера по думите на министъра на правосъдието стана ясно, че за подготвеното бягство службите имали информация още миналото лято.

Още по темата

Според бившия министър на правосъдието Антон Станков внасянето на огнестрелно оръжие в затвора няма как да стане без участието на вътрешен човек.

"Ниското заплащане води до корупция. Затворите в България са еднакво строго охранявани. С тези присъди двамата бегълци са били или на строг, или на усилено строг режим и не би трябвало да имат досег до оръжия. Министерството на правосъдието трябва да проведе собствено разследване", категоричен е Станков в "България сутрин".

По думите му е крайно време системата на МВР като цяло да бъде реформирана, заедно с това да се обърне внимание и на затворите.

"Станаха такива изменения, че Софийският затвор се оказа в центъра на града. Не му е мястото там. Трябва да бъде засегнат въпроса за строеж на нова сграда на друго място", твърди експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че мобилните комуникации са сериозен проблем на затворите.

"Не мисля, че след този случай трябва да се стигне до оставката на Цецка Цачева. Практиката сочи, че адекватни действия в рамките на седмица от страна на властите биха могли да свършат работа и двамата бегълци да бъдат хванати", уточни бившият правосъден министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 6 години
Do 25Qvno ne jiveesh v bg
26
0
 
13
 
! Отговори
Финансов министър преди 6 години
Дайте конкретни цифри стига с тези основни заплати,важно е какво получава в края на месеца чисто + всички други , дрехи храна заплати в края на пенсионирането. Това е цената на труда.П.П.Когато някой от системата се издъни да се знае че губи, ИЗРАБОТЕНИТЕ ГОДИНИ КАТО ПЪРВА КАТЕГОРИЯ И СЕ ПРИРАВНЯВА НА ТРЕТА, ГУБИ ПРАВОТО ЗАВИНАГИ НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВНА ИЛИ ОБЩИНАСКА ДЛЪЖНОСТ ДОРИ И НА ГРАЖДАНСКИ ДОГОВОР.Това трябва да се случва с всички на бюджетни длъжности от 1-ва и 2-ра КАТЕГОРИЯ ТРУД
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек трябва да е честен и почтен навсякъде и по всяко време, независимо дали е беден или богат.
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Металните скоби на ръцете и краката с тежести за затворниците трябва да се въведат отново явно... Затвори или хотели ол инклузив са това?! Хуманност трябва да се проявява към жертвите, а не към престъпниците.
23
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работя в сферата на сигурността. Заплатите наистина са ниски/особено сравнени с тези в съдебната система/, но не това е причината за корупцията.А си е до самият човек.Корумпираните служители трябва да се наказват възможно най-строго.И аз разчитам само на една заплата и съм с две деца.А пък за 15 години не съм взел и 1 лев подкуп.Така че оправданието с ниските заплати е жалко.За такива задължително трябва ефективна присъда.
22
1
 
19
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Незабавно да се връчи орден "Стара планина" на чистачката, която единствена е показала кураж без това да и е работата.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На практика излиза, че само чистачката заслужава напълно заплатата си в този сектор! Дори е проявила храброст и инициатива!Питам на какво основание всички останали там получават заплати - за присъствие ли само?!!
20
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Не може следствието да е причина. Покажете резултати и искайте заплати. Заплатата не се дава за да свършиш нещо, а след като си го свършил
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15За съжаление, в България съществува мнението, че корумпиан е само този, който иска подкупи ...
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам редица хора, които отиват на подобни позиции, с ясното съзнание, че ще взмат рушвети. В България това е практика. От КАТ до съда, винаги има хора, който още на по 17-18 си подбират тези професии, защото знаеят, че там има "много пара". И родителите им ги насърчават. В клас имах хора, който питаха "Как да стана митничар, че много хубави пари взимат ?", във времето, когато митничарите имаха под минималната заплата, но не знаеха, защото такива дребни суми не ги касаеха.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
..."С тези присъди двамата бегълци са били или на строг, или на усилено строг режим и не би трябвало да имат досег до оръжия."...Ха ха, сякаш останалите затворници с по-леки присъди принципно имат достъп до оръжия, поне да бяха избрали някой който може да говори грамотно
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да попитам аз-на чистачката, която единствена се е опитала да спре пандизчиите с ккава заплата е? Да не би да взима в пъти повече от некадърните надзиратели или по-скоро спомагатели?
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А при политици и бизнесмени на какво се дължи?! :) Пак ли на ниски доходи??? Смешно и жалко е да се оправдава корупцията с ниските доходи. Или хората са честни и съвестни или са корумпирани - друго положение не съществува!
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ниската цена на труда, корупцията и лъжата са начин на съществуване на цялата система. Нима тези, които получават огромни заплати, не са корумпирани?Говоренето и мисленето отдавна са изчерпани като възможност за промяна. Надежда всяка оставете.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да се съглася с подобно погрешно твърдение!!!Корумпираните нямат морални качествата, това е истината!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корупцията е престъпление оъ всяка една гледна точка и трябва да се наказва по закон!
11
1
 
16
 
! Отговори
ОСТАВКИ преди 6 години
ОСТАВКА, НЕ СТАВАТЕ ЗА НИЩО ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ, КОЛКО ОЩЕ ОПАСНИ ПРЕСТЪПНИЦИ СА НА СВОБОДА ИЛИ ИЗБЯГАЛИ ДОКАТО ВИЕ УПРАВЛЯВАТЕ, МНОГО СА. ОСТАВКИ НА ВСИЧКИ ДОЛНИ ПОЛИТИЦИ.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ниски заплати ли? Че те само от това, че дават телефоните си на пандизчиите, изкарват повече отколкото е надницата на някои хора за цял ден, плюс заплатата, плюс парите от разни други "услуги" и после малко пари взимали, да, да. А хората, които взимат по 20-30 лева дневно какво да кажат?
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корупцията в сектор "Сигурност" (и не само) НЕ СЕ ДЪЛЖИ НА ЗАПЛАЩАНЕТо, а е резултат от МАНТАЛИТЕТА на назначените там. И 10 хил да му дадеш, то пак ще си иска. За всички вземали - затвор или обществено полезен труд. Да поработят известно време с изхвърлянето на *** или пък да поработят по пътищата - работа бол, пък да видим дали пак ще пипат...
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след като се знае от всички,че работата на надзирателя не е от желаните,че заплатата е малка - защо постъпват на работа там? за "нещо допълнително " явно. така,че...мотивация явно си имат.