Великденските съвети на КАТ: Планирайте, спокойствие, карайте разумно!

Проверете автомобила, планирайте пътуването, съветват от КАТ
13
Великденските съвети на КАТ: Планирайте, спокойствие, карайте разумно!
Снимка: архив, БТА

"Пътна полиция" обяви съвети за водачите за предпазване от пътни произшествия предвид засиления трафик заради празничния Великден.

От полицията посочват, че водачите на превозни средства бързат да стигнат до набелязаната цел и забравят, че цялото им семейство е в автомобила. С безразсъдното си нетърпеливо и нетолерантно отношение те подлагат на опасност не само своя живот, но и на близките си, както и на другите участници в движението по пътищата, с които може да попаднат в сблъсък.

Все по-често по автомагистралите се движат велосипедисти, без да имат това право.

Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове са обичайно явление през последните години. Дългото чакане изнервя водачи, пътници, служители на различните обслужващи ги администрации.

Да не забравяме и за възникнали нови повреди и неравности на пътя в следствие на обработването през зимата на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг.

Често по улиците в населените места забързани пешеходци забравят, че не са сами на пътя, че има пешеходни пътеки, подлези или надлези и пресичат неправилно, нерядко и без да се огледат. Отчитат се все повече случаи, при които пешеходците със слушалки на ушите и вгледани в мобилните си телефони или други мобилни устройства се изолират от околния свят и с поведението си предизвикват рискови ситуации на за инциденти на пътя.

Компромисите, които правим, често са опасни за самите нас, те помрачават и празничното не настроение,напомнят от "Пътна полиция". От там съветват:

За превозното средство

- Проверете спирачките, маслото, гумите и светлините.
- Проверете чистачките и заредете резервоарчето с препарат.
- Не бързайте да смените зимните гуми с летни.
- Ако автомобилът ви е неизправен, не правете компромис, изберете друг превоз.
- Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътуваш дълго и бавно.
- Вземете документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

Планирайте пътуването

- Планирайте отрано и практично пътуването.
- Използвайте светлата част на деня за придвижване.
- Тръгнете по-рано.
- Преди шофиране починете добре.
- Не пийте алкохол поне 8 часа преди пътуването.
- Въздържайте се от обилно хранене, преди да седнете зад волана. Така ще избегнете сънливостта и забавените реакции.
- Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач.
- Не си определяйте час на пристигане. Това води до притеснение при закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.
-  Карайте с разумна и съобразена скорост. Помнете, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.
- Поставяйте предпазния колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това. Запомнете, че и Вие като шофьор носите отговорност пътниците да са с поставени колани.
- Не превозвайте детето си без обезопасителна система (седалка или столче). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

Запазете спокойствие, ако попаднете в задръстване

- Не правете опити за изпреварване, защото няма да се придвижите много напред.
- Движете се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция.
- При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не предприемайте изпреварване. По-добре спрете, починете и продължете отново.
- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквайте задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.
- Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.
- При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

За безопасни празници

- Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.
- Не правете компромис със себе си и близките си и не предоставяйте управлението на автомобила на неправоспособни и/или на употребили алкохол или наркотици хора.
- Приберете ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният Ви син или дъщеря да го подкарат без разрешение.
- Възпрепятствайте управление на моторни превозни средства от неправоспособни.
- Не допускайте шофьорът на колата, в която се движите, да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевш ще бъдете и Вие.

За опасните условия на пътя

-  След зимата по пътищата се появяват неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за Вас.
- Бъдете особено предпазливи при шофиране по време на или след сняг или дъжд, защото неравностите на пътя са "замаскирани", пълни са с вода или са трудно забележими.
-  На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличете дистанцията, движете се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
- Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
А ако се обръщате по таван в канавката - плавно и без много шум...
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само със съвети няма да стане.Жестоки санкции за нарушителите както е в Гърция и нещата ще си дойдат на мястото.Ама не само да пишете фишове,а да отнемате колата и книжката докато не си плати глобата.А ако има ПТП, в затвора.
11
1
 
3
 
! Отговори
Елемаг преди 8 месеца
От сутринта са заложили триногите и дебнат да пълнят хранилката.Никакъв контрол,никъде не регулират,навсякъде са по заучените стоянки и порят здраво.Коренна разлика с истинската дейност,която трябва да извършват за безопасност на движението."Пътна полиция" да се закрие!!!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В момента съм на работа и виждам магистрала Тракия, сулЮ и пулЮ пече пердашат с 200 250...
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Остави ни на мира бе ,ушев.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Остани ни на мира бе ,ушев.
7
3
 
9
 
! Отговори
Съвет към КАТ преди 8 месеца
И аз имам един съвет, но към КАТ:
Вземете са саморазпуснете, защото сте вредна за безопасността на движението структура!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Автобуси с ограничител 90 се обръщат от дупките на магистралата, но сульо и пульо ще настъпват до 200 заради его....
5
3
 
9
 
! Отговори
Край преди 8 месеца
От сега мога да се обзаложа за мин. 8 трупа за 4те. дни празници. Тея хора са постили и сега ще се изтрепят с колите за яйца и козунак.
4
3
 
19
 
! Отговори
Край преди 8 месеца
Сега левото платно на магистрала Тракия ще се напълни с меганабожни богомолци които ще се юрнат по възможност с 250 към села и паланки. Ще мигат тия смирени постници на хората да се дръпнат в десно че идат и требва да им се прави път. Полудели са за козунаци и червени яйца.
Нищо общо с Христос влязал на ослица в Йерусалим. Какво да се прави - Велик ден е -тако го разбираме ние.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вече 20 лв отдавана не минават .Дайте му на фуражката 2 по 50 - Захари Стоянов,за да избегнем въпроса - И какво правим сега?
2
2
 
3
 
! Отговори
sorry преди 8 месеца
Планирай,спокойствие,разум.,весели празници от АПИ И Господ да ви е на помощ!
1
2
 
14
 
! Отговори
Пич преди 8 месеца
Гледайте какво става днес след 17:00 и утре. Спокойствие лиии, къдеее беее, той е великан, състезател, иска да мине пред всички останали. Какво "спокойствие"?! Ще гледате филма - "кой пръв ще излезне от София" днес и утре. Гео-социални особености.