По 17 млн. лева от свещи влизат в църковната хазна

Годишно се продават 100 тона, а само по Великден – 5 тона
Обновена: 7 апр 2018 08:36 | 7 апр 2018 08:32, Елка Василева
83
По 17 млн. лева от свещи влизат в църковната хазна
Снимка: "Монитор"

По 16 до 17 млн. лева само от свещи влизат на година в църковните хазни. Оборотът на вощеници не само не пада под 100 тона за 12 месеца, а дори се е качило над два пъти за последните 4 години. Само за великденските празници храмовете продават не по-малко от 5 тона свещи, пише „Монитор“.

Проверка на изданието установи също, че в част от църквите върви и спекула, като непосредствено преди Възкресение са скрити най-евтините вощеници, за да купуват хората по-скъпите и съответно да се наливат повече пари в касата на храма.

Тенденцията за двоен и дори троен скок на търгуваните количества датира от времената, когато Светият синод започна да слага печат върху вощениците. До 2014 г., когато все още нямаше клеймо по тях, от свещоливницата в столичния квартал „Илиянци“ излизаха не повече от 30 тона годишно.

Причината беше в свещите, произвеждани в нелегални работилници и мазета, с които се зареждаха дори свещеници, за да не плащат отчисления на съответната митрополия, обясниха от Свещеническия синдикат. 4,40 лв. е изкупната цена на 1 кг парафинови свещи независимо от големината им. Разликата в пакетите е само в размерите и според него бройките на вощениците. Например в една опаковка от най-малките, тези по 20 ст., те са 400 броя, а при тези от по 1 лев – 50 броя. Всеки пакет обаче тежи един килограм, тъй като се отчита на база килограм.

Най-много вървят евтините от по 20 стотинки. Те формират около 40% от всички продажби. Независимо от големите производствени количества свещоливницата печели най-малко – по 4,50 лв. за 1 кг, колкото всъщност е един пакет. От продажбата му храмът взима от 40 до 50 лева според цената на вощениците в него.

След продажбата на един килограм оригинални вощеници, купени по производствени цени за 3,60 лв., в черковната каса влизат 40 лева. От тях свещениците са задължени да преведат на съответната митрополия 28 лева за заплати и осигуровки, а 12 лева остават за храма. Приходите от всеки продаден килограм нелегални свещи влизат като чиста печалба в джоба на свещеника за Великден, разказа експертът от КТ „Подкрепа” Христо Латинов, който е бил и дългогодишен директор на свещоливницата в столичния кв. „Илиянци” и ревизор на синода.

Междувременно се оказа, че централните храмове в София и черквите във Велико Търново и Арбанаси вече са скрили евтините свещи от по 20 ст. и търгуват само такива от по 40 ст. и нагоре. Далаверата започна още от Цветница. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко остатъчен восък от недогорели свещи събират?Сигурно са поне 20 тона.И пак на свещи.А данък на държавата плащат ли?
52
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чист бизнес
51
2
 
2
 
! Отговори
маркс щат преди 6 години
е това е дори и при свещите важи пазарната иконимика и сичко е с цел печалба а после парите вместо за дарения се ползват за ролекс ауди и охрани...инач попа вика нищо материално нема да остане след нас Я ПАК ДА ПОМИСЛИМ А ?
50
2
 
2
 
! Отговори
мирянин преди 6 години
От малък съм тука в нещатаНема религия ,вервам в паратаГлутница братя за братаАз съм вълка ,а ти си овцата
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
Много ми е чудно, къде и за какво отиваха парите,по времето на комунизма, когато баба Ванга събираше хора от цял свят,за да им помага за болести,за съвети!!!!! Имаше определена такса,която всеки човек плащаше.Иначе нашата държава все бедна!!!! Народът има право да знае,за какво са отивали тези пари.За заплати на шофьорите,на охраната,то е ясно,но милионите за какво????
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
Къде и за какво отиват тези пари???? Народът трябва да знае!!! За скъпи имоти и коли????? Да се даде отчет на народа!!!!
47
3
 
0
 
! Отговори
Боб Кон яде ли? преди 6 години
После ми говорете за Световната Огин,който е запален с запалката на Бойко
46
5
 
9
 
! Отговори
Несъгласен преди 6 години
Нито ходя на църква,нито пускам дарения в кутията.Който пали свещи,той за им държи сметка.Схемата на разпределение е проста,хвърлят парите нагоре,към небето и колкото му трябват на Господ,той си ги взема,това което падне на земята остава за поповете.Честно,нали?
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 57Нито аз съм *** , нито ти си рашкия поп с антената, че да ми се караш така! Мини у лево и продължавай !
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 56Дяволът когато си няма работа си такова "децата"! А българската църква е като българската работа от вицовете. Тя е най-голямото "дете" на рогатия с цел поголовно оглупяване на "вярващите" за да "даряват" колкото се може повече за да има тонове 'зелен' възелин за попските дръжки из страната! Така че Лукойл Нефтохим и "Църквата" са с изключително ясен произход за прогледналите! А будалите дават за свещи и както виждаме биват излъгани!
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала на българската църква!За последните 10 години Лукойл Нефтохим има внесени НУЛА лева данък печалби в българската хазна!Какви ли са опорните точки на коментаторите?
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само така се печелят авуари за Сатана! Ако водачите и народа бяха истински христиани то досега да сме надминали Швейцария! Ама с поп от ДС се стига до калъча на запустението!!!
41
2
 
10
 
! Отговори
ап. Петър преди 6 години
Исусе,изгони пак търговците от храма!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко нови църкви са построени със тези 17 милиона на година?
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Христинин = комунист днешно време, и едните и другите много бързо се наместиха удобно.
38
1
 
3
 
! Отговори
do Cervidae преди 6 години
Ако ти се разбираше нещо малко от написаното мнение... Инсулт?
37
6
 
2
 
! Отговори
Cervidae преди 6 години
Fakenews. Nezakonna ortodoksalna christianska ikonomika 1 000 procenta v eu.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възкръсна преди седмица при католиците, вие го чакайте, няма още 12 часа, т,е. астрономически днес не е още днес.
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Батман възкресе ли вече? Щото имало някакви часови зони. не че го вярвам.
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми като има баламурници така е .Религиите и комунизма са нанесли най големите беди на света.