За сортиране на череши - 40 лв. на ден. Но няма желаещи!

До началото на кампанията в Кюстендил остават по-малко от 3 месеца
Обновена: 8 апр 2018 18:23 | 8 апр 2018 18:00, Екип на Bulgaria On Air
253

В Кюстендил остават по-малко от три месеца до началото на черешовата кампания. Хората в бранша вече търсят сезонни работници, които да наемат за бране и за сортиране на плодовете, предаде Bulgaria ON AIR.

Това обаче се оказва много трудно, защото малко хора се съгласяват на подобна работа, дори и срещу достойно заплащане.

Около 40 лева на ден. Толкова предлагат в преработващо предприятие в село Копиловци на хората, които се съгласят да сортират череши. Желаещи обаче няма. И във фирмата със свити сърца чакат черешовия сезон.

В Кюстендил хората не харесват работата, защото е сезонна и ги ангажира само за месец. Освен това им се струва трудна и досадна.

След като в Кюстендил не намират работна ръка, собствениците на предприятията търсят служители вече в чужбина.

Целият кюстендилски регион се надява температурите да се запазят високи и да няма слани, за да остане реколтата здрава, за разлика от миналата година, когато заради студовете череши нямаше.


Вижте подробности във видеото на Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5 лв/час = с трици маймуни да ловиш
188
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако имаше кой да работи примерно за 30 лева, въобще нямаше да дават 40, въпреки че могат да си го позволят. По същият начин не дават 50 или 60 лева на ден, въпреки че могат, защото има някакви желаещи за по 40 лева на ден, макар и не достатъчно. Затова е такъв надника, защото все пак някой е навит да работи при този надник и условия.
187
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами за нормален 8 часов работен ден това са 5 лв на час. В случай, че им ги плащат както си трябва, т.е. осигуряват ги, това пада под 4 лв на час. Какво се правят на щедри с тия 40 лв? Всъщност проблемът са търговците, които изкупуват черешите на ниски цени, а като ги пуснат на пазара са понякога космически (помня миналата година за килограм 50 лв). Производителите да се опънат на търговците и да си искат добра изкупна цена, ако не - сами да си продават продукцията без посредника търговец.
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ти български не можеш..." Я прочети си изказа и ми се обади, че не ставам за нищо. Моя е нормално да е развален вече. Не го ползвам много от доста време. А за ртвоя какво ти е оправданието бе, лалугер ;)))А и като пиша в днеса не ползвам ерор чекинг, защото ме е срам да го ползвам за български. А в днеса и да направя някоя грешка, само нещастниците ми я забелязват ;)
185
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА СИ ГИ СОРТИРВАТ САМО ЗА ТЕЗИ ПАРИ
184
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да отидат тиквата и цвъки за тези пари.
183
1
 
44
 
! Отговори
Скитник преди 6 години
Другари "работодатели", опитайте със 80 лева на ден.
182
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Кюстендил хората не харесват работата, защото е сезонна и ги ангажира само за месец.---------Сезонен работник за Един Месец???Закупете си технологии за сортироване, а не търсете ро---би за "един месец".
181
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато има кой да им работи за 500 лв всичко е супер. работят им робите и няма проблеми. Ама като не могат да си намерят ратаи и голям проблем. 40 лв надник достойни пари ли са бре ейй осъзнайте се и вдигнете парите. Няма кой да остане да ви работи за кирливите стотиники.
180
2
 
31
 
! Отговори
Жалка работа преди 6 години
Бизнесменът да се осведоми за един основен принцип на търсенето и предлагането! Щом иска да плаща, а няма кандидати, има нещо което не е в ред! Ако съм на негово място, ще вдигам надника докато станат опашки от кандидати и после леко-леко ще намалявам, докато почне текучество. Тогава са доволни и двете страни. Само дето той не търси работници, ами "балъци". Ако има сили да бере с роднини и приятели и доброволци...
179
1
 
19
 
! Отговори
Чети преди 6 години
До ПламенНе берачи ,а сортировачи на линия търсят...
178
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40 лева пари ли са, бе.***
177
1
 
34
 
! Отговори
hm... преди 6 години
Привилегии на работното място - трудов договор - здравни осигуровки на цялата заплата - 20 дни платена отпуска - осигуровки за пенсияЕй така като сложат привилегиите и се чудя 2018-та ли е или 1998... май за някой хора е даже 1988 :D
176
4
 
16
 
! Отговори
Дракон преди 6 години
(продължава от предходния коментар) дърветата са под два метра високи хем по-лесно се берат, хем са на 1/3 по -нагъсто. Добре, казвам, има и други плодове- например малини.Там с комбайн можеш да береш, но събраните са второ качество и стават само за замразяване. Защо Ви разказвам това? Защото явно плодовете и зеленчуците произвеждани в България ще продължат да поскъпват. Проблемът не е само в работниците, ние сме изостанали и като технология и организация на производството. И хората са прави
175
1
 
48
 
! Отговори
Бивш Ганьовец преди 6 години
Във Франция за гроздобер,бране на ябълки и работа в оранжериите плащат 9.40 евро на ЧАС.Бг бизнесменчета започнете да плащатате на ЧАС да сте коректни и редовни със плащането и тогава търсете за балами да ви работят.А за сведение на оптимистите дет си мислят,че машини ще заменят хората...ядец.Работя във фабрика която непрекъснато я модернизират и колкото повече и по-скъпи са машините и роботите толкова повече хора назначават да ги обслужват(предимството е повече продукция и по-лек ЧОВЕШКИ труд).
174
1
 
19
 
! Отговори
Дракон преди 6 години
Наскоро си говорихме с приятел агроном. Аз му казвам: "Скоро ще влезе механизация и роботи и ще се реши проблема с работната ръка за лозарството. "Той само дето не се изсмя: "Ти виждал ли си някога машината как подрязва лозя? За да се случи това реда трябва да е абсолютно прав и коловете да са на едно ниво. При нашит стари лозя това няма да стане."Добре, казвам, тогава ще я приложим при черешите". И там няма да стане. Сега на запад е модерно да се правят черешовите дървета по-малки под два метр
173
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое му е достойното на това заплащане? Аз примерно не взимам 40 лева, ама взимам към 35.... НА ЧАС! За тия 40 кинта ще им изкъртят бъбреците на хорицата. За подобна работа трябва поне 1500 лева чисто да дават.
172
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хммСпокойно, като понатрупаш опит след някоя и друга година и си упорит и ти ще започнеш да изкарваш пари! Веднага няма как да стане. Сега почивай и не го мисли толкова.
171
11
 
4
 
! Отговори
хмм преди 6 години
аз тези пари ги правя за 13 минути точно хахахах
170
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия преработватели от Копиловци да не се кахърят. Подлежащите на интеграция индивиди ще оберат черешите безплатно. Хем нощна смяна. Виж, за сортирането не съм сигурен, ама ще се пазарят някак си.