Традиция от стотици години: Изнесоха Богородица от Бачково

Тръгна най-старото литийно шествие у нас
Обновена: 9 апр 2018 09:54 | 9 апр 2018 09:44, Боряна Павлова
6

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


По традиция на втория ден от Великден стотици хора се стичат към Бачковския манастир, за да вземат участие в най-старото литийното шествие у нас.

На Великден от манастира се изнася чудотворната икона на Света Богородица, която е намерена преди стотици години от две овчарчета в местността Клувията високо в планината.

Според поверията чудотворната икона на Света Богородица е била укрита от монаси именно в местността заради турските нашествия. Намерена е във втория ден на Великден през 1604 година от две овчарчета и е върната в Светата обител. Няколко пъти обаче тя изчезва от манастира и монаси я намират всеки път на едно и също място.

Тогава един от монасите в манастира сънува Света Богородица, която му се явява и му казва къде иска да бъде поставена иконата. И до днес иконата стои там и се изважда на втория ден от Великден, за да поеме към мястото, където е открита, пише Bulgaria ON AIR.

От Бачковския манастир се изнася копие на чудотворната икона, защото оригиналът е в много тежко състояние.

За да се докоснат до иконата на Света Богородица днес към Бачковския манастир са се стекли стотици. Много са свидетелствата за изцелени от чудотворната икона.

Шествието тази година се предвожда от новия игумен на Бачковския манастир - архимандрит Самуил. Той бе избран от БПЦ в края на миналата година.

5797 гледания   |  Още видео


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Ей преди 9 месеца
Мъск си е Мъск, а Господ си е Господ:)
5
4
 
1
 
! Отговори
36 преди 9 месеца
Какви чудеса бе, Илон Мъск човека още малко и Марс ще засели, а след това и други планети. От Слънчевата система, а после и по-далечни. Дааа, с помощта на науката. А вие вярвате в чудотворни икони. Вярвайте в Мъск, не в Господ.
4
4
 
2
 
! Отговори
КУПОН преди 9 месеца
Бях свидетел - Поп в Ресторанта Водопада , до манастира - Свали си калимявката и извади пачки пари , отдели 100 лева на цяло и масата му се покри с меса .
В този Манастир са събрани най-големите Измамници сред Поповете - даже има Порно Клип .
3
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не разбирам как могат да се кланят на картина на литературен герой от стара книга... това религията е странно нещо...
2
3
 
10
 
! Отговори
vlady преди 9 месеца
Чудеса в Бачковски Манастир ставаха докато епископ Борис беше игумен - изчезваха безследно пари от манастирската каса както и кашони със свещи от склада и други неща.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Във всяко село е имало различни традиции