От евтиния… излапали сме 12 тона сирене с палмово масло

Очаква се поскъпване на киселото мляко, сиренето и кашкавала
10 апр 2018 07:40,
39
От евтиния… излапали сме 12 тона сирене с палмово масло
Снимка: Facebook

Около 12 хиляди тона палмова мазнина, вложена в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти сме изяли за година. Това показват данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, цитирани от "Труд".

Прогнозите са през тази година мандрите да използват още по-голямо количество, тъй като има потребители, за които определяща е цената, посочват експертите. Все пак по официални данни през 2017 г. се отчита около 15% намаление на декларираните млечни продукти, произведените с растителна мазнина – около 13,8 хил. тона.

Още по темата

Проверки на Агенцията по безопасност на храните обаче показаха, че все още има случаи на заблуждаващо етикетиране от страна на преработвателите. Това показва, че освен обявените количества, има и около 20-25%, които са недекларирани, твърдят от центъра.

Освен палмови мазнини в млечната индустрия през 2-17 г. е използвано и близо 21 хил. тона сухо мляко. Продължава да расте вносът на сурово краве мляко у нас за преработка, както от Румъния и Унгария, така и от Холандия и Италия, показва анализът.

Цените на млечните продукти ще се покачват през тази година, прогнозират от центъра. Най-голямо ще е увеличението при пресните и киселите млека – с до 11% в сравнение с периода 2013-2017 г. Поскъпване ще има и при сирената и кашкавала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
щом цените се вдигат евросубсидиите следва да отпаднат
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Палмовото масло не е вредно." Вредно" е защото е евтино. Но и то вече не е толкова евтино, откакто киткат, униливър и нестле сложиха ръка върху търговията с него. И вече не е вредно. Както не е било вредно от над 5000 хиляди години от както е познато на света и се използва. Навремето най- доброто сирене беше "смес" краве мляко с малко овче мляко. Преди двайсетина години пък най- доброто сирене беше от краве мляко с добавка на малко палмово масло. После нещата се изкористиха ,липса на контрол.
31
0
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Ох, че вкусно беше сиренето! Кога идва новата партида да си купим пак? Още се уригвам на палми, ще ме извинявате.
30
1
 
13
 
! Отговори
чичко преди 6 години
Преди 1989г. имахме селяни и села пълни с тях.Тогава имаше качественно сирене,мляко,кашкавал, плодове и зеленчуци.Сега селата се обезлюдиха и се появиха фермери, които гледат само да си напълнят джобовете с пари от европроекти.Когато няма родно произвоство ще ядем всякакви *** и ще се мумифицираме за да останем вечни.
29
0
 
7
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Всичко в ЕС е прекрасно ?????????????П.П.Интересно, защо ингилизите гледат да се изсулят?
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агенция по храните,м-во на земеделието,м-во на здравеопазването,комисия за защита на потребителите и още колко хрантутници изхранваме с нашите заплати,които не си помръдват задните части да проверят с какво се храним.Достатъчно е да влязат в който и да е хипермаркет и не само,и да вземат който и да е продукт за да виудят,че всичко е произведено с палмово масло-сирене,кашкавал.бисквити,шоколади и какво ли не.Спите ли господа?За какво ви плащаме?
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко в магазините е с палмово масло.Внасят се десетки хиляди тонове годишно и няма кой да спре тази лудост.Производителите не се интересуват от това,че ни съсипват здравето,а само от печалбата,а съответните органи също не ги интересува какво ядем.В Европа одавна не се използва,но в задния и двор всичко може.Иначе се сърдим на европейците,че ни пробутват стоки 2-ро и трето качество,но ние не сме по-читави от тях.Наскоро откриха и в зеленчуците ни превищени нитрати,а в гръцките нямаше.ЗАЩО,БЕ?
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошото е, че голяма част от него сме изяли без да знаем- държи си цена
25
0
 
26
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Да се спре вносът на палмова мазнина със закон! Населението е брутално отровено, умират млади хората.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една поправка само 12 000 тона е равно на 12 000 000 кг палмово масло.Докато доходите на пенсионерите са на равнището на добре гледано куче палмовата мазнина ще е хит.Хит ще бъдат и раковите заболявания.
23
0
 
19
 
! Отговори
anansar преди 6 години
..ем завчера в един материал за черешите в Кюстендил ореваха света, че никой не ще да бачка 12 часа за две кила сирене...Припомняне- "бизнесмени" от региона ронят крокодилски сълзи, че не могат да намерят работници срещу 40 лв бруто на ден. При цена на сиренето 17 лв килото- става тъй, че работиш цял ден, 12 часа, за 2 килограма сирене. Ем не става така, батки. Времето на робовладелските империи мина. С трици маймунки не се ловят.А маймунките дето 40 лв им стигат- ми ядат сиренце от палми
22
0
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 6 години
То-о, другарки и другари-и, сега най-трябва да ядем палмово масло. Хората го произвеждат, разбираш ли, други пък го внасят, от глад ли да мрът? Е-е, не било полезно-може, може. Ама нищо, то и болни хора трябват, нъл тей. Бизнес, нищо лично.
21
6
 
1
 
! Отговори
Средногорец преди 6 години
До До 17 СредногорецГлупости, продукцията е в местната магазинна мрежа.Млякото не се продава на прекупвачи а се преработва на място.
20
0
 
14
 
! Отговори
свобода равенство бр преди 6 години
треторазрядните бананови републики трябва да си получат заслуженото. *** си остават ***, дори и да се поклонят на кралицатаагент Анди Мърфи
19
1
 
15
 
! Отговори
Сменете заглавието преди 6 години
излапали сме 12 тона сирене--------------------------------------------------А става въпрос за ХИЛЯДИ тона
18
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не от "Евтиния", а от немотия е това. Щото, прясно мляко няма, пари няма, акъл няма, контрол няма, а най-важното е, че няма воля нещата да се оправят в обозримото бъдеще.
17
4
 
11
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
E taka ....... koga sakavte da bidete Evropejci... ke jadete plastika
16
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето внасяхме 450 000т сухо мляко от Украйна ама понеже партията не считаше за нужно да ви уведомява бяхте много доволни.
15
11
 
11
 
! Отговори
Средногорец преди 6 години
До до 11 oginТрябва да знаеш, че и 150 лева да дадеш за килограм сирене няма има и грам мляко в него - можеш да бъдеш сигурен. Защото няма откъде да го вземат..Така ли бе балама?Ти от къде падаш?Подавал ли си си носа навън да видиш стадата по полето?Изнасяме повече агнешко отколкото внасяме.За тия агнета трябва овце, които да ги раждат.Има овце, има и мляко бе писателю.В наше село има две мандри със собствени стада.Антон, Розино, Кърнаре, Левски има овце, кози, биволи, крави колкото щеш!
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По 1,714гр на човек.Голяма работа!