Общини с червени "зебри". Да ги подменят!

Нарушителите: Пазарджик, Хасково, Благоевград, Варна...
11 апр 2018 21:38, Анисия Иванова
24

3744 гледания   |  Още видео

Общините настояват за промяна в наредбата, която регламентира, че пешеходните пътеки не трябва да бъдат с червен цвят. Предложението било направено в сдружението на общините.

От Стара Загора подеха инициативата, като там са инвестирали през годините близо половин милион за модерни пешеходни пътеки. При направени проверки бе заявено, че няколко са общините, които не отговарят на нормативните изисквания.

Пазарджик, Хасково, Благоевград, Варна и Стара Загора са определени като най-големите нарушители. От регионалното министерство заявиха, че ще обърнат внимание на протестите на общините и е вероятно да не бъдат налагани санкции, съобщи Bulgaria ON AIR.

Срокът за промяна на пешеходните пътеки е до края на юни. За нея ще трябва да бъдат изразходвани непредвидени средства, които няма да са малки. Според закона общините могат да получат глоби до 7 хиляди лева, ако до 30 юни не адаптират пешеходните си пътеки.
 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Маркировката преди 10 месеца
ППЗДвП
Чл. 62.
(2)
2. пътната маркировка при въведена временна организация и безопасност на движението за извършване на строителни и монтажни работи по пътищата и улиците е с оранжев цвят.
21
0
 
2
 
! Отговори
Маркировката преди 10 месеца
ППЗДвП
Чл. 62.
(2) Пътната маркировка върху платното за движение има бял, жълт или оранжев цвят, като:
1. пътната маркировка за обозначаване на площи, забранени за престой и паркиране на пътни превозни средства, и за очертаване на специализирани ленти, предназначени за движение на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, е с жълт цвят;
20
0
 
2
 
! Отговори
Маркировката преди 10 месеца
В Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата (ППЗДвП)си има ясно написано какъв цвят трябва да са маркировките и на какъв фон се слагат - на фона е пътното платно. Цвета на маркировките е почти винаги бял, но може да е и жълт, оранжев и черен(но не на платното за движение).
-
ППЗДвП
Чл. 62.
(3) Пътната маркировка на пътни съоръжения, разположени непосредствено до платното за движение и на открити бордюри, които ограничават острови върху платното за движение, е с бял и черен цвят
19
0
 
2
 
! Отговори
Маркировката преди 10 месеца
Много е важно да няма маркировки неотговарящи на стандарта, защото това води до тяхната неразпознаваемост и катастрофи с ранени и загинали. Червена пешеходна пътека няма - може би вече има съдебни решения оправдаващи водачи с ПТП на тях.
-
Закон за движение по пътищата
Чл. 3.
(2) ... и пътната маркировка върху платното за движение и крайпътните съоръжения представляват единна система съгласно Конвенцията за пътните знаци и сигнали и се изработват и поставят така, че да бъдат лесно разпознавани.
18
2
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Абе ако щат и пембени да ги направят, ама да ги боядисват от време на време
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия доскоро се хвалиха какви пътеки напрвали, а сега изведнъж решиха, че са незаконни. Егати цирка.
16
0
 
5
 
! Отговори
Дзъ преди 10 месеца
споко бе и без това са изтрити и не само пешеходните пътеки а почти цялата пътна маркировка...карам по спомени ... колко ли ленти бяха ... имаше или нямаше пешеходна пътека... Всяка година боядисват с латекс - тази пак :-)
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
(3) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2016 г., в сила от 20.09.2016 г.) Пътна маркировка с жълт цвят се използва само за очертаване на начупени линии, обозначаващи площи, забранени за престой и паркиране на пътни превозни средства, и за очертаване на ленти, предназначени за движение на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НАРЕДБА № 2 ОТ 17 ЯНУАРИ 2001 Г. ЗА СИГНАЛИЗАЦИЯ НА ПЪТИЩАТА С ПЪТНА МАРКИРОВКА
Чл. 4. (1) Пътната маркировка върху платното за движение е постоянна и временна. (2) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2015 г., в сила от 18.05.2015 г., изм. - ДВ, бр. 74 от 2016 г., в сила от 20.09.2016 г.) Постоянната пътна маркировка върху платното за движение, включително върху пешеходните пътеки, се изпълнява само с бял и жълт цвят.
13
0
 
6
 
! Отговори
Niki13 преди 10 месеца
Само не разбрах как в София всичко е наред. Данче да си на този свят
12
1
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 10 месеца
Поради каква причина пътеките не отговарят на закона ? Не вярвам изпълнителят да ги е направил на своя глава такива! Който ги е поръчал такива, да ги заплати от собствения си джоб!
11
0
 
11
 
! Отговори
пари пари пари преди 10 месеца
Фирмите които изпълняват поръчките за боядисване имат нужда от нов паричен импулс. След като върнем всичко както си беше, ще променим закона и вече законно ще ги направим пак червени. А вие... се пригответе да плащате.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пътеките трябва да бъдат направени боядисани в светлоотразителен цвят като жилетките, а не сини.Но каквито и да ги направят шАфьорите като не спират на тях и минат отгоре ти полза от цвета няма.Всичко опира до култура на шофиране каквато българина няма.Качил се на мощната кола и запял песента на David Guetta-THE WORLD IS MINE а ти ще има да чакаш да ти спре.
9
1
 
18
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Тези червени и пембени пешеходни пътеки не е ясно защо изобщо се появиха, но като ги започнаха шумно ги рекламираха, а прокуратурата спеше. Не знам дали по-добре късно, отколкото никога е добро оправдание на тази закъсняла реакция на прокуратурата. КАТ също има определена вина, защото те са длъжни да сигнализират, че има пешеходни пътеки, които не са според закона.
8
6
 
2
 
! Отговори
От 5 преди 10 месеца
Ами като го има защо Цацаров иска да ги прави бели?
7
2
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 10 месеца
Стандартът го има в Закона и в Правилника за прилагането му. Явно не си шофьор.
6
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 10 месеца
Това беше от ясно, по-ясно. Учудващото е, че кметовете не знаят закона и са изразходвали неправомерно много средства. Всяка една пешеходна пътека, която не отговаря на изискванията на закона е предпоставка за катастрофи и загинали, ама някакви се радват на шаренията.
5
2
 
12
 
! Отговори
Голям прос преди 10 месеца
То си пише какви трябва да са пътеките. Не знам кой мисли тия иновации
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По какъв стандарт са направени червени и кой го е въвел? Утре някой може да реши да са кафяви. Няма ли кой да каже какъв е стандарта за тези работи?
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
инвестирали през годините близо половин милион за модерни пешеходни пътеки
----------------

Какво им е модерното?
Че не отговарят на стандарта бели ивици на черен фон?
Ми да почне всеки да проявява творчество - зелено-сини, оранжево-***.
Клавиши за пиано...
Да платят сега едни допълнителни пари и друг път да не си избират общинари-идьоти.