Гърци се заселиха в Банско! Обитават недостроените имоти

Ставали квартиранти у нас, за да печелят от имотите си в родината
18 апр 2018 07:00, Петя Славова
49
Гърци се заселиха в Банско! Обитават недостроените имоти
Снимка: "Монитор"

Гърци, които предпочитат да се издържат от наеми на имотите си в южната ни съседка вместо да работят, заселиха Банско. Чужденците, които останали без препитание масово се настанявали в пустеещи апартаменти и недовършени хотели, за да могат през това време да отдават собствените си жилища под наем.

Според информация от местните, цяло семейство можело си осигури покрив над главата у нас за не повече от 200 лева на месец, които отивали за наемането на две стаи в Банско, които обаче не са в идеалния център на курортния град.

За същия период пък те прибирали поне 2000 евро от наем на собственото си жилище в Гърция, което давали на туристи. Така с парите от рентата те спокойно си живеели у нас, че дори им оставали и пари настрана, които в Гърция иначе щели да похарчат бързо, заради поскъпването на живота там.

"Цяло Банско се напълни с гърци. Стиснати са. Не влизат заведения, а пазаруват чипсове и солети, защото в помещенията, които наемат, рядко има кухня, на която да си сготвят. Недружелюбни са, но все просят цигари. Даже и за това не дават пари", разказа бански магазинер пред "Монитор". Мъжът има помещение на главната улица, която води до лифта, и всеки ден ставал свидетел на разходките на гърците из града. Той дори завързал познанство с някои от тях.

"Обясняват, че тук им е по-добре. Там също мизерстват, но не могат да заделят и едно евро, докато тук всичко им е евтино. Живеят в неизмазани апартаменти, които заради кризата не успяха да се продадат и се дават под наем
срещу символични суми.

Отделно от това в родината си получават пенсиите, социалните и обезщетенията за безработица. Елате да видите на две дати от месеца какво става пред банките в Банско. Пълно е с гърци. Редят се по над 50 човека на опашка. Само в тези дни можете после да ги видите в заведенията", разказал още местния банскалия.

Заради големия наплив и постоянно присъствие много от магазините започнали да изписват промоциите си и на гръцки език. Същият се появил и в менютата по по-евтините кръчми. Сезонни заведения, които работели само зимата пък, отворили врати и през пролетта с надеждата, че новодошлите ще ги посещават.

"Нямаме нищо против. Нека да влизат пари в джобовете на банскалии. И без това се появиха много нови сгради, които хората построиха, след като продадоха нивите си по време на имотния бум до 2007-а година. Всички инвестираха уж в семейни хотели, които сега им седят празни и недовършени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: наембанскогърци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гроздето кисело 31Банскалия, точно този начин на мислене ви изяде главите. Гроздето наистина е кисело и хич не е високо. Англичаните масово разпродадоха и се изнесоха, от руснаците идват само най-утрепаните, а Банско от година на година е все по-непривлекателно. Но щом така смяташ, жив и здрав!
31
5
 
12
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 6 години
Аз си ям и пия на верандата на вилата. Много ми е евтино, вкусно и храната е пресна. Освен тък няма мyтри, ресторантьори и хотелиери тaрикати, има паркинг и кревата ми е по-удобен.\r\nКъпя с в джакузито в двора. Сам си правя коктейлите и затова са истински.\r\nЗатова не ходя на почивки. \r\nХодя на екскурзии, които сам си организирам. Пак ми е по-качествено, по-евтино, а и ходя с хора, с които ми е приятно.\r\nЗатова халал им на гърците Банско.
30
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евтин живот баце! Яденето евтино, жените евтини, какво да иска повече човек.
29
5
 
7
 
! Отговори
Гроздето кисело преди 6 години
Социализма свърши, другари. Цените вече не се определят отгоре. На който му е скъпо, да ходи на Алпите, там шкембето е по 20ст. Щом е пълно с народ в Банско, значи някой е ОК да ги дава тези пари, на гърци, англичани и руснаци им е евтино.
28
3
 
2
 
! Отговори
КартоФчо преди 6 години
до 27И едните и другите картофи са ГМО .
27
3
 
19
 
! Отговори
БАРТЕР преди 6 години
- между АЛЧНИ и още ПО-АЛЧНИ . да си се разберат!
26
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ама как се намират - и едните и другите нямат нито желанието нито способностите да работят, а разчитат да изкарват пари поради това, че се е родил на определено място и имал някакъв си имот. Ще си развалят стомасите с тези солети и чипсове.
25
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сядаме в банско на едно кръчме и питаме дали пържените картофи са домашни.- "бланширани са, кой ще ти бели толкова картофи???"а с цената на порцията от 200 грама можеш да си купиш няколко килограма....
24
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно, мислех, че на гърците пъпа им е хвърлен по заведенията
23
4
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не влизали били гърците по завденията. Че как ще седнат в заведение в Банско? Да не са луди? Може да са гърци, ама не са глупави да се вържат на нереалните цени на българските кръчмари.
22
12
 
33
 
! Отговори
ПИБ преди 6 години
Постройте десет кабинки и изсечете Пирин за да стане Банско още по-хубав
21
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им се чуди човек на византийците, щом като се хранят със солети и муфтят цигаи, за какво си харчат хилядите евра приходи, които им идват всеки месец от наеми? Правят се на бедни, защото те сами са си избрали да живеят така, а не защото нямат доходи. Изобщо не ги съжалявам.
20
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, византийците ли няма да го направят. Това са хора, които са ограбили гръцкия народ и сега изкупуват тука и дават под наем. После ония пак ще скачат по площадите и ще обвиняват Меркел за германското нашествие от Втората световна война, и ще искат вечно да ги храни.
19
5
 
37
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Държавата да си свърши работата , незавършен строеж след 5-тата година трябва да се разкара !!!
18
5
 
80
 
! Отговори
Добре преди 6 години
По-добре гърци отколкото афгани, пакистани и всякакви такива азиятски хуманоиди.
17
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
23, септември месец наех апартаментче в Кавала. 120 евро за седмица. Собственикът даже беше оставил един куп храна, че да не ходиш често до магазина.
16
6
 
85
 
! Отговори
Казандзакис преди 6 години
Парите от продадените ливади свършиха,джиповете ръждясаха. Да седиш пред кафененцето си и да си убиваш времето отсреща в Еврофутбола е главното занимание на местните "бизнесмени". Малкото разумни банскалии успяха да направят семейни хотелчета без да надхвърлят границите на възможностите,но са малка част от общата ненаяла се маса от съселяните си. Сега стиснати гърци,догодина афганистанци...това е пътя на успеха там.
15
3
 
58
 
! Отговори
/// преди 6 години
Тая статия е някаква поръчка. Наемал съм двуастаен апартамент на Закинтос и за месец платих няма е 600 евро с тока и водата. 2000 евро може и да има наем по Санторини и някои от другите острови в долната част на Гърция, но не и на места близо до България.
14
3
 
62
 
! Отговори
Славчо преди 6 години
Ии кво от тва !? Аз работех миналата зима в 5звездния премиер където се събират министрите и малко по богатите чужденци и знаете ли че не взимах и 700лв.чисто ! А собствениците пак бяха гърци а това Банско е презастроено село с необосновано високи цени на абсолютно всичко.
13
6
 
50
 
! Отговори
Velinski преди 6 години
Най-накрая май ги стигнаха клетвите тия банскалии. Не може цените да са много високи ,а да не предлагаш нужното качество . Затова сега маляките ще ги приземят .