70 м между колите на магистралата, 2 м за пешеходците на тротоара!

Глобите за паркиране, където хрумне на шофьора, се увеличават
23 апр 2018 09:00,
113
70 м между колите на магистралата, 2 м за пешеходците на тротоара!
Снимка: архив "Булфото"

Нови мерки за движение по пътищата обмисля вътрешното министерство.

Те предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра.

Новите правила са записани в три закона – за движение по пътищата, водачите на превозни средства, регламентиращ шофьорските изпити и Закона за пътните превозни средства, който определя нормите за техническата изправност на автомобилите, пише "Монитор". Те вече са качени на сайта на МВР за обществено обсъждане.

Промените в правилата предвиждат солена глоба от 100 лв. за шофьорите, които паркират където им скимне. Ако оставят колата в парк или градинка пък глобата скача на 200 лв. Досега за неправилно паркиране санкцията беше 50 лева.

Още по темата

С новите текстове се въвежда и изискване пешеходците да разполагат с поне два метра широчина при преминаването им по тротоара.

Сред другите мерки е автомобил, преотстъпен от собственика му на недобросъвестен шофьор, да бъде спиран от движение за период от шест месеца до една година. Според действащата в момента разпоредба регистрацията се заличава само ако автомобилът е преотстъпен на водач без книжка, или ако самият собственик е спипан от катаджиите да кара без необходимото свидетелство или е седнал зад волана с над допустимите 0,5 промила алкохол в кръвта.

150 лв. вместо 100 лв. вече ще се бъркат водачите, прелетели на червен светофар.

Новите разпоредби предвиждат нов шофьорски изпит при три тежки нарушения в рамките на две години. Според новите правила общо седем са нарушенията, при които ще се отнема книжката. Сред тях са шофирането след употреба на алкохол, организирането на гонки, както и движението в аварийна лента или в насрещното платно.

Освен това всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма. Свидетелството ще се отнема временно, докато водачът не удостовери, че отговаря на психологическите условия да стои зад волана.

Хлапетата, които често сме свикнали да виждаме да дърпат юздите на впрегнатите пред каруците коне у нас, пък ще могат вече само да се возят в талигите. Според новите правила право да управляват превозно средство с животинска тяга ще имат само навършилите 16 години.

Възрастов праг за движение по пътното платно има и за велосипедистите, които ще трябва да са чукнали най-малко 14 години, ако не са с пълнолетен придружител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
34
 
! Отговори
kalkulator преди 6 години
т.е на шосе се забранява изпреварване, щото като изпреварваш ще се доближиш на по-малко от 60м. и ако някой кара с 50 трябва да караш с него на 60м разстояние ... кой ги мисли тия глупости да се самоуволни спешно
87
0
 
24
 
! Отговори
ttt преди 6 години
На улицата, на която живея тротоарът е широк около 1,6 метра. Ако ходя по него, подлежа ли на санкция?
86
0
 
17
 
! Отговори
235 преди 6 години
...70 м между колите на магистралата, 2 м за пешеходците на тротоара!...Ако и тези 2 метра не им ги отнемат ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ!!!
85
1
 
16
 
! Отговори
инструктор преди 6 години
абе никъде не видях задължение фуражките да имат камера на лявото рамо в он лаин режим....................
84
0
 
12
 
! Отговори
Миташки преди 6 години
До 80Те в момента са много депресирани само за глоби мислят това е професионално изкривяване....
83
0
 
11
 
! Отговори
баба преди 6 години
До Гн Миташкиправ сте. В София , особено по улиците извън идеалния център, тротоарите или са полуразбити, или изобщо ги няма. На моста над реката между "Младост" и "Дървеница" за пешеходци са оставени само 40 сантиметра - нама как да минеш с детска количка или с пазарска количка- дори е трудно двама пешеходци да се разминат (мостът е основно ремонтиран и разширен преди няколко години -по две платна за всяка посока).Щом архитекти, строители и ощинари не искат да мислят за удобството хората
82
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето от катаджиите са хора с ниска култура. Вместо да разкарат тази излишна структура, те им дават неограничени правомощия за тормоз над водачите. И ако ти е вдигнал мерника катаджията, ходи разправяй че си в ред. Той, психологът ще ти вземе документа за правоуправление и ще тържествува че е началник.
81
1
 
11
 
! Отговори
До 79 Стоян преди 6 години
Ти да не си катаджия, та предлагаш огромни глоби?Всеки нормален човек по света знае, че няма държава по света, в която огромните глоби или други огромни наказания да са спряли нарушителите. Всеки експерт знае много добре какво спира нарушителите и това не са огромните глоби.
80
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма..."АКО съответния служител на пътна полиция, полиция и/или др. служебно лице не притежава официална дипома за завършено образование и/или съответната практика по психология, психиатрия, наркология, сексология, педагогика, детска психология и др. съответни специалности - СЪДЯ ДЪРЖАВАТА, ПРОКУРАТУРАТА И ПОЛИЦИЯТА!!!НЕ МОЖЕ ДИАГНОЗА ДА СЕ ИЗДАВА НА ШОСЕТО!!!
79
0
 
27
 
! Отговори
ex преди 6 години
Ами ако катаджията е в депресия?Нали и той е човек?!Кой гарантира,че преценката на катаджията е правилна когато отнема книжката?Има заядливи и злопаметни катаджии кой ще ги контролира?!Трябва да има и за тях наказания,но не порицание от шефа,а примерно при доказване,че тенденциозно е отнел книжка да го лишават от заплата и работа минимум за 6 месеца!
78
21
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
Минаване на червен светофар - глоба - 2000лвНа светофар от лента за наляво продължи направо - глоба - 1500лвНеспиране на пешеходна пътека - глоба - 2500лвС тез три прости промени вярвайте до година в България ще започне да се шофира както е правилно.
77
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Виновен додоказване на Противното.това демокрация или европейски ценности или сталинизъм.катаджията му се сторило....взимати книжката,а ти доказвай че не си нервен или депресиран.дистанцията....неприложимо.забранява се пушенето в колата....разсейвало.а слушането на музик,чопленето на носа.да се забранят и касетофоните.затова ще има все по крайни партийй докато се смени режима в европа
76
0
 
33
 
! Отговори
Валери преди 6 години
Спират ме и г-н или г-жа полицай ми заявява, че съм в депресия и спира колата ми от движение. Аз трябва да докажа, че не съм. Как и колко време и пари ще ми струва това и ако докажа полицаят носи ли наказателна отговорност за налагане експертно мнение в област в която не е експерт и къде остава презумпцията за невинност
75
0
 
18
 
! Отговори
Кон преди 6 години
На МВР трябва да му отнемат законодателната инициатива - само глупости предлагат последните 30 г. При това без аргументи - защото нямат. Увеличава се тормоза над водачите, лъжат че се грижат за безопасността, създават спам - сега 3 закона вместо 1.Законът е неизпълним, защото дистанциите са неопределими на око. Трябва да има постоянна маркировка за целта, което е неизпълнимо в България, където маркировката е случайно и кратковременно явление.2м за пешеходците е източник на корупция за КАТ.
74
0
 
20
 
! Отговори
ex преди 6 години
''Освен това всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма.''И това ако не е предпоставка за корупция кое е?!!!Ако го гледам лошо шкембелията с униформата ще реши,че съм в депресия и ще ми вземе книжката.*** доказвай после,че така си гледаш...
73
0
 
14
 
! Отговори
Владо преди 6 години
Първо ремонтирайте контролният орган, пък тогава предлагайте нови правила! Каквито и закони да се измислят, като КАТ спи и е неадекватен, и корумпуран все едно.
72
1
 
5
 
! Отговори
Нормална Дистанция преди 6 години
До ДистанцияПРАВИЛНО! На мен много пъти ми се случвало някой да се ЛЕПНЕ за мен БУКВАЛНО, без да спазва и минимална дистанция.
71
0
 
18
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Всъщност 12,5 МПС-та на километър магистрала. 70+ метра дистанция плюс почти 10 метра средна дължина на едно МПС. Това означава София до Пловдив за 128 км магистрала, да има най-много 1600 МПС-та в един момент. А останалите 50-100 хиляди МПС-та да чакат на опашка за дистанция 70 метра. Скорост на движение - според най-бавното МПС, примерно 60 км/час.
70
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как точно да преценя 70м на магистралата ? Ами ако съм на 65 ? И как точно КАТаджиите ще мерят разстоянието в движение ?
69
0
 
10
 
! Отговори
Гн Миташки преди 6 години
2 метра за пешеходците на тротоара бреи ти да видиш кой ги мисли тия простотии.....👏